}
Αρχική / Slider / Μια ψύχραιμη ματιά ένα μήνα μετά

Μια ψύχραιμη ματιά ένα μήνα μετά

Οι εκλογές τις 15/10/2023 χαρακτηρίστηκαν πανελλαδικά από την μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων που σε αρκετές περιπτώσεις έφτασε την δεύτερη Κυριακή στο 70%. Στην Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα η αποχή την πρώτη Κυριακή άγγιξε το 53% και τη δεύτερη Κυριακή στο 65%. Ψήφισαν δηλαδή μόλις 10.950 από τους 30.809 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών είναι ότι οι περισσότεροι εν ενεργεία Δήμαρχοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, έχασαν τις εκλογικές αναμετρήσεις στην δεύτερη Κυριακή. Και μάλιστα με μεγάλες διαφορές. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στον οποίο ανήκει και ο Δήμος μας μόνο ο Δήμαρχος Γαλατσίου επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή και στους υπόλοιπους 7 Δήμους έχασαν όλοι οι εν ενεργεία Δήμαρχοι με διαφορές άνω του 10% έως και 23%. Μοναδική εξαίρεση ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας τον οποίο ο Γιάννης Τομπούλογλου κέρδισε με διαφορά μικρότερη του 1% ή 90 ψηφοδελτίων. Σε αναμονή βέβαια της επανακαταμέτρησης που έχει ζητήσει όπως έχει κάθε δικαίωμα ο Γιάννης Βούρος.

Στην εκλογική αναμέτρηση της 8/10 συμμετείχαν 6 συνδυασμοί με επικεφαλής τους (με σειρά κατάταξης) Γιάννη Βούρο (26,11%), Γιάννη Τομπούλογλου (22,57%), Νίκο Σερετάκη (16,22%), Λύσσανδρο Γεωργαμλή (15,04%), Στέφανο Γατσούλη (10,44%) και Γιάννη Τζέλη (9,62%). Ο τελευταίος ήταν ο μόνος που είχε λάβει κομματική στήριξη, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκλογική αναμέτρηση της 15/10 ο Γιάννης Τομπούλογλου έλαβε ποσοστό 50,44% και ο Γιάννης Βούρος 49,56%. Η διαφορά σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών είναι 90 ψήφοι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο Γιάννης Βούρος διατήρησε τις δυνάμεις του την πρώτη Κυριακή σε σχέση με τις εκλογές του 2019 αν αναλογιστεί κανείς την διάσπαση του συνδυασμού του, με ένα μέρος αυτών να κατευθύνεται στον συνδυασμό του Λύσσανδρου Γεωργαμλή. Έχασε μεν στη δεύτερη Κυριακή συγκεντρώνοντας όμως ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό με δεδομένο ότι οι πλειονότητα (ποσοτικά) των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Γιάννη Τομπούλογλου και τα αποτελέσματα των άλλων εν ενεργεία Δημάρχων. Γεγονός που οφείλεται στην προσωπικότητά του και τον δυνατό συνδυασμό του.

Ο Γιάννης Τομπούλογλου που προέκυψε ως υποψήφιος 2 μήνες προ των εκλογών, κατάφερε να υπερπηδήσει το «εμπόδιο» της συγγενικής του σχέσης με τον Χάρη Τομπούλογλου (ο οποίος του παραχώρησε τη θέση του) και να κατακτήσει ένα ικανό ποσοστό την πρώτη Κυριακή που του έδωσε την δυνατότητα να απειλήσει τον Γιάννη Βούρο. Την δεύτερη Κυριακή κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο μέρος (ποσοτικά) από του ψηφοφόρους των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο. Κατάφερε δε να είναι αυτός που επηρεάστηκε λιγότερο από την αύξηση της αποχής μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Ο Νίκος Σερετάκης και η Λαϊκή Συσπείρωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μεγάλος νικητής των εκλογών καθώς διπλασίασαν το ποσοστό του 2019. Γεγονός που οφείλεται πιθανότατα και στην παρουσία στον συνδυασμό του, στελεχών από την Δύναμη Πολιτών του Άρη Βασιλόπουλου.

Ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής αποτέλεσε αρνητική έκπληξη των εκλογών. Παρά την σύμπραξή του με τον Παντελή Γρετζελιά που το 2019 είχε λάβει ποσοστό 17,49% και 3.116 ψήφους και τις δικές του δυνάμεις, “κατάφερε” να συγκεντρώσει μόλις 15,04% και 2.118 ψήφους «επιτυγχάνοντας» να στερήσει από τον Γιάννη Βούρο μια καθαρή διαφορά στον πρώτο γύρο που θα του έδινε ισχυρές πιθανότητες νίκης και τίποτα παραπάνω.

Ο Στέφανος Γατσούλης έλαβε (δια πυρός και σιδήρου) ποσοστό κατώτερο των προσδοκιών του αλλά ικανοποιητικό σε σχέση με τα χτυπήματα που δέχθηκε και δημοσιοποίησε ο ίδιος ανάμεσα στις δυο Κυριακές.

Ο Γιάννης Τζέλης έκανε έναν φιλότιμο αγώνα παρά τις αντιξοότητες (μεγάλη πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και καμία σχεδόν στήριξη από τα στελέχη του Άρη Βασιλόπουλου που ήταν οι προηγούμενοι).

Η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας (37,36% στις Εθνικές Εκλογές του περασμένου Ιουνίου) τριχοτομήθηκε με τον Γιάννη Τομπούλογλου να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ (20,70% στις Εθνικές Εκλογές του περασμένου Ιουνίου) κατευθύνθηκε σε διάφορους συνδυασμούς με τον Γιάννη Τζέλη να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος. Η μεγάλη αποχή ευνόησε τον Γιάννη Τομπούλογλου καθώς η επιλογή ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς (που είναι πλειοψηφία στον Δήμο μας) να μην προσέλθουν στην κάλπη οδήγησε στη εκλογή ενός δεξιού Δημάρχου (μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Τομπούλογλου ήταν μέχρι την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο Πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας). Η εκλογή από την πρώτη Κυριακή του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής προκάλεσε αύξηση της αποχής.

Επανερχόμαστε σύντομα με τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Διαβάστε επίσης

Κυριακή 28 Απριλίου: 1ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας, και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»  διοργανώνουν το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.