}
Αρχική / Slider / Ηλίας Τάφας: το “μάρμαρο” της μικροπολιτικής

Ηλίας Τάφας: το “μάρμαρο” της μικροπολιτικής

 

Η απλή αναλογική και το «Μάρμαρο» της μικροπολιτικής στη
Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα

Στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις 20 μονάδες. Πέρα από τις όποιες αναλύσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ερμηνεύσουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σε αυτό που συμφωνεί ακόμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, είναι ότι ο κόσμος γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Ο Ελληνικός λαός έδειξε με την ψήφο του ότι δεν θεωρεί αρκετά ώριμους τους εκλεγμένους Έλληνες πολιτικούς ώστε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις για τα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο, αντί να επιδιώκουν την αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων με σύμμαχο την ακυβερνησία. Οι Έλληνες πολίτες ζήτησαν την ισχυρή πλειοψηφία ως τη μόνη λύση για να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ο τόπος.

Όμως στο να παγιωθεί αυτή η άποψη και να μετασχηματιστεί σε ψήφο τόσο στις εκλογές της 21ης Μαΐου όσο και της 25ης Ιουνίου, συνέβαλε καθοριστικά η λειτουργία των δήμων (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) υπό το καθεστώς της απλής αναλογικής.

Τι σημαίνει όμως απλή αναλογική για το δημοτικό μας συμβούλιο;

Το 2014, η προηγούμενη διοίκηση υπό τον Άρη Βασιλόπουλο με 18,71% ποσοστό της 1ης Κυριακής εξέλεξε 19 δημοτικούς συμβούλους από τους συνολικά 33 που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο και εφάρμοσε στο ακέραιο την ομολογουμένως καταστροφική πολιτική της.

Το 2019, η Πολιτών Πολιτεία με επικεφαλής το Γιάννη Βούρο, με 29,5% ποσοστό της 1ης Κυριακής εξέλεξε μόλις 10 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους. Και εάν δεν ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων να στηρίξουν τη δημοτική αρχή αλλά και ο «νόμος Θεοδωρικάκου», δε θα μπορούσε η τελευταία να παράξει έργο ούτε στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά, ο δήμος μας δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τη μικροπολιτική εκμετάλλευση του εκλογικού συστήματος από την αντιπολίτευση. Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αποτελεί αναμφισβήτητα το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πανελλαδικά των επιπτώσεων της απλής αναλογικής στους δήμους.

Και αυτό διότι στην τετραετία που βαίνει προς ολοκλήρωση το σύνολο της αντιπολίτευσης απόδειξε ότι μόνο στόχο είχε να μην κάνει απολύτως τίποτα η δημοτική αρχή και να μείνει εκτεθειμένη απέναντι στους δημότες. Και πώς το έκαναν αυτό;

Πρώτον: οι παρατάξεις

  • του κ. Βασιλόπουλου/Ανεμογιάννη
  • του κ. Γρετζελιά,
  • του σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης τελεσίδικα καταδικασμένου για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία Χάρη Τομπούλογλου,
  • η Λαϊκή Συσπείρωση,
  • οι «ανεξάρτητοι» δημοτικοί σύμβουλοι Παπαλουκά, Γούλας και Ουσταμπασίδης
  • και ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένος και πλέον υποψήφιος δήμαρχος κ. Γεωργαμλής, παρόλο που ήταν ακόμα δημοτικός σύμβουλος της δικής μας παράταξης,

επέβαλαν δραματική μείωση των εσόδων στην υπηρεσία καθαριότητας. Πανελλαδικά η αντιπολίτευση και παρά τον Κλεισθένη δεν επέβαλε ΠΟΥΘΕΝΑ τα δικά της δημοτικά τέλη, διότι υπήρχε στοιχειώδης πολιτική εντιμότητα. Δυστυχώς όμως η πολιτική εντιμότητα έλειπε από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Δεύτερον: Με συνεχείς ψηφοφορίες, προσφυγές και καταγγελίες που ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατάφεραν να καθυστερήσουν το μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού για ένα και πλέον έτος.

Η τόσο μεγάλη και για διαδοχικά έτη μείωση των εσόδων της υπηρεσίας καθαριότητας σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους κατανάλωσης ρεύματος για το 2022 και τη μη αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού με LED, οδήγησαν στο να απωλέσει η υπηρεσία καθαριότητας πάνω από 2.000.000€. Την ουσιαστική χρεοκοπία της υπηρεσίας απέτρεψε η δημοτική αρχή στηριζόμενη στο λογαριασμό λειτουργικών δαπανών του δήμου, που όμως και αυτός έχει συγκεκριμένα όρια.

Γιατί το έκαναν αυτό οι παρατάξεις Βασιλόπουλου/Ανεμογιάννη, Γρετζελιά, Τομπούλογλου, η Λαϊκή Συσπείρωση, οι «ανεξάρτητοι» Παπαλουκά, Γούλας, Ουσταμπασίδης και ο κ. Γεωργαμλής με τους φίλους του; Διότι γνώριζαν πως εάν θέλεις να εκθέσεις μια δημοτική αρχή στους δημότες, καταστρέφεις την υπηρεσία καθαριότητας. Και πώς το κάνεις αυτό; Τη χρεοκοπείς. Και το έκαναν εν πλήρη γνώσει των συνεπειών για το δήμο μας.

Συμπερασματικά, η πόλη μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο της μικροπολιτικής εξαιτίας της απλής αναλογικής. Ο Ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές έδειξε με την ψήφο του ότι θέλει καθαρές και έντιμες λύσεις και όχι πολιτικούς αιχμάλωτους των πολιτικών τους αντιπάλων. Ελπίζουμε αυτό να γίνει οδηγός για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου πλέον οι δημότες:

  • θα κληθούν να τιμωρήσουν όσους προτίμησαν την πολιτική σκοπιμότητα αντί για την ευθύνη,
  • θα επιβραβεύσουν όσους παρά τις δύσκολες συνθήκες και το συνεχή πόλεμο έδωσαν τις μάχες τους και έφεραν αποτελέσματα και
  • θα στείλουν όλον αυτόν τον εσμό που καταδυναστεύει την πόλη μας τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

ΜΑΪΟΣ 2023
κυκλοφορεί σε όλη τη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Ν. Χαλκηδόνα
.
  • ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΙΚΟΝΑ Η ΠΟΛΗ
  • ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 21/5/2023
  • ΕΚΔΡΟΜΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΗ ΣΤΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
  • ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ Η ΑΕΚ

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

.
.
.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΙΛΑ-ΔΟΝΑ
ΜΑΗΣ 2022
  • 18 ΕΡΓΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
  • ΟΛΗ Η ΑΕΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝΟΥ ΛΕΚΚΑ
  • ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
  • ΝΕΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ “Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κυριακή 28 Απριλίου: 1ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας, και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»  διοργανώνουν το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.