}
Αρχική / Επώνυμα & Ανώνυμα / Κωνσταντινίδης: Τα παιχνίδια και οι συνεννοήσεις μέρους της αντιπολίτευσης καλά κρατούν

Κωνσταντινίδης: Τα παιχνίδια και οι συνεννοήσεις μέρους της αντιπολίτευσης καλά κρατούν

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

Έχω πει πολλές φορές ότι η απλή αναλογική και η δύναμη που προσέδωσε στις παρατάξεις των δημοτικών συμβουλίων απαιτεί συνεργασίες για τη διοίκηση των Δήμων. Μέρος της αντιπολίτευσης, με προεξάρχοντα τον κ. Παντελή Γρετζελιά και τον κ. Βασιλόπουλο να ακολουθεί πειθήνια τα σχέδια του πρώτου, αντιλαμβάνεται στρεβλά αυτήν την απαίτηση του πολιτικού συστήματος για συνεργασία, ως ευκαιρία συνεργασίας της αντιπολίτευσης με σκοπό να βλάψει τη δημοτική αρχή…

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μέρους της αντιπολίτευσης, έχουμε δει έως σήμερα πολλές προσπάθειες, όπως κοινές προτάσεις δημοτικών τελών και προϋπολογισμού Γρετζελιά-Βασιλόπουλου-Τομπούλογλου αντίθετες με της διοίκησης, και γενικώς μια κοινή στάση με σκοπό να μην μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή το έργο της, για το οποίο μάλιστα θα πρέπει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας!

Τελευταίο επεισόδιο του ανωτέρω σίριαλ αποτέλεσε η στάση των παρατάξεων αυτών στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για τις δημαιρεσίες, δηλαδή για τον ορισμό με μυστική ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών του Δήμου, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κυρίαρχη πλέον Οικονομική Επιτροπή. Η στάση αυτή των ανωτέρω παρατάξεων μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί τραγελαφική. Στην αρχή της συνεδρίασης ήταν παρόντες δια ζώσης δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Δύναμης Πολιτών (παράταξη του Άρη Βασιλόπουλου) και ένας με τηλεδιάσκεψη. Μετά οι παρόντες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Από την παράταξη του κ. Γρετζελιά ήταν επίσης παρόντες αρχικά όλοι. Μετά αποχώρησαν, πλην του κ. Χρήστου Γρετζελιά ο οποίος παρέστη και ψήφισε. Η παράταξη του κ. Τομπούλογλου, αν και περίμενε λίγο για δει τι θα γίνει, τελικά ήταν παρούσα μέχρι τέλους δια ζώσης και ψήφισε. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν επίσης παρούσα από την αρχή μέχρι τέλους με δύο συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο που ψήφισαν κανονικά και μια σύμβουλο με τηλεδιάσκεψη. Παρόντες ήταν επίσης οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωάν. Ουσταμπασίδης, Θάνος Λέκκας και Σοφία Αλεφραγκή.

Γιατί αποχώρησαν τώρα όσοι αποχώρησαν;  Θα μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό ότι οι δικαιολογίες που ακούσαμε ήταν φαιδρές. Έπρεπε, λέει, να αναβληθεί η συνεδρίαση για την επόμενη Κυριακή επειδή κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ασθενείς ή σε καραντίνα. Μα την επόμενη Κυριακή η επιδημία της Όμικρον αναμένεται να κορυφωθεί, οπότε ποιος μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα είχαμε περισσότερε απουσίες; Επίσης ακούστηκε από τον κ. Π. Γρετζελιά το απίστευτο:  να αναβληθεί η συνεδρίαση για να μπορέσουν οι νοσούντες ή όσοι είναι σε καραντίνα να ψηφίσουν στο μικρό κλειστό χώρο του φύλακα του 3ου ΓΕΛ. Δηλαδή να σπάσουμε την καραντίνα για να ψηφίσουν οι νοσούντες και οι απομονωμένοι. Φοβερά πράγματα…. Ακούστηκε επίσης, ιδιαίτερα από τον κ. Βασιλόπουλο, ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η δυνατότητα ψηφοφορίας και μέσω τηλεδιάσκεψης. Παρά το γεγονός ότι έγινε σε όλους τους τόνους γνωστό ότι σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται μόνο δια ζώσης μυστική ψηφοφορία για τις δημαιρεσίες! Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρήσω ότι πράγματι, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από το νόμο κάποιος τρόπος μυστικής ψηφοφορίας και για τους δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονταν σε τηλεδιάσκεψη. Το είπα αυτό μάλιστα και στο δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρξε όμως δυστυχώς σχετική πρόβλεψη από το νόμο. Οπότε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κινδύνευε να καταστήσει άκυρες τις δημαιρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Κατά τα άλλα, αφού υπήρχε απαρτία, η συνεδρίαση έγινε κανονικά και οι πρώτες τέσσερις δημοτικές παρατάξεις πρότειναν και εξέλεξαν, αν και κάποιες ήταν παραδόξως ολικώς ή μερικώς απούσες, τα προβλεπόμενα μέλη τους στις Επιτροπές. Μόνο η παράταξη του κ. Γρετζελιά δεν εξέλεξε Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μπορούσε ως τρίτη παράταξη βάσει του νόμου, αφού δεν πρότεινε κάποιο μέλος της για τη θέση…  Μοναδική και σημαντική διαφοροποίηση η εκλογή του ανεξάρτητου Δημ. Συμβούλου Γιάννη Ουσταμπασίδη, αντί εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Αυτό πάλι έγινε βάσει του νόμου. Ο νόμος θεωρεί τους πέντε ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους ως ενιαία παράταξη. Οπότε, εάν κάποιος από αυτούς θέσει υποψηφιότητα για τις παραπάνω θέσεις, κερδίζει τη θέση από την Δημοτική Παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχει εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους. Και πάλι θεωρώ αυτή τη διάταξη προβληματική. Θα έπρεπε να υπάρχει κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον η ασφαλιστική δικλίδα της προηγούμενης αποδοχής των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων για τη συγκρότηση της οιονεί παράταξής τους. Ο νόμος όμως έτσι είναι και πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους.

Οπότε προς τι ο θόρυβος που σήκωσε ο κ. Βασιλόπουλος και κάποιοι άλλοι μιλώντας -εύκολο είναι να λέει ο καθένας ό,τι θέλει- για αντιδημοκρατικές τάχα διαδικασίες της Δημοτικής Αρχής και άλλα τέτοια γλαφυρά;  Μήπως στην αντίδρασή τους αυτή υποκρύπτεται η πικρία γιατί δεν κατάφεραν να αναβάλουν τη συνεδρίαση λόγω της παρουσίας της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κ. Χρήστου Γρετζελιά, που ως φαίνεται δεν επιθυμούν να παίρνουν μέρος σε τέτοια παιχνίδια;  Τι θα γινόταν, όμως,  αν τελικά κατάφερναν να αναβάλουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο μία αλλά δύο φορές;  Απλούστατα οι θέσεις των μελών των Επιτροπών θα καλύπτονταν σύμφωνα με το νόμο αυτοδίκαια από τους δημοτικούς συμβούλους κάθε παράταξης όχι με ψηφοφορία κατόπιν προτάσεων των παρατάξεων, όπως και έγινε, αλλά με βάση τις ψήφους που έλαβε στις εκλογές κάθε δημοτικός σύμβουλος της καθεμίας παράταξης, κάτι που θα αποτελούσε Πανελλήνια πρωτοτυπία! Ήταν αυτή η επιθυμία κάποιων για να παρακάμψουν τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, του κ. Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου; Άγνωστες, αλλά πολλές φορές αντιληπτές, οι βουλές αυτών που αρέσκονται να παίζουν τέτοια παιχνίδια…

*Ο Τάσος Κωνσταντινίδης είναι Αντιδήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Πόλης Ενότητα”

 

 Διαβάστε ηλεκτρονικά στην έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα που κυκλοφορεί σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινίδης: υπερθεματίζει για την χρήση των σχολικών προαυλίων

Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές… Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.