}
Αρχική / Τοπικοί Σύλλογοι & Φορείς / Ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών

Ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δικαστικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες – κυνηγητό στους εργαζόμενους

Πριν λίγες μέρες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά των διεκδικήσεων πέντε σχολικών καθαριστριών. Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες του Δήμου, συμμετέχοντας σε συλλογική αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων στους οποίους εργάζονται διεκδίκησαν το 2017 αναδρομικά ποσά λόγω μη αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας και κέρδισαν τόσο το πρωτόδικο δικαστήριο, όσο και το εφετείο. Τα ποσά που τους επιδικάστηκαν είναι μεταξύ 3.500 -9.000 ευρώ ανά εργαζόμενη. Η διοικούσα πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την αναίρεση αυτής της απόφασης και την αναστολή εκτέλεσής της, επικαλούμενη τις υποχρεώσεις της εκ του νόμου.

Διαφορετική όμως ήταν η προσέγγιση σε μια άλλη δικαστική διαμάχη του Δήμου λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα με απόφασή της στις 3/2/2021 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης με την οποία έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους η ανακοπή απόφασης βεβαίωσης παράβασης σε επιχειρηματία της πόλης, για «αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου». Με βάση αυτή την απόφαση ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 6.500 ευρώ που του είχε επιβληθεί για την παράβασή του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η δημοτική αρχή τηρεί διαφορετική στάση όταν οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των διεκδικήσεών τους και ζητώντας την αποκατάσταση των αδικιών και διαφορετική όταν επιχειρηματίες επιτυγχάνουν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους την αναίρεση πληρωμής προστίμου για βεβαιωμένη παράβαση. Στη μια περίπτωση διαφυλάττουν τα δημόσια οικονομικά εξαντλώντας την αυστηρότητά τους κατά χαμηλόμισθων εργαζομένων και στην άλλη περίπτωση απεμπολούν την είσπραξη προστίμου, «κλείνοντας το μάτι» στην παραβατικότητα που αναπτύσσεται από μερίδα των επιχειρήσεων της πόλης. Δύο μέτρα και δυο σταθμά…

Οι συμπολίτες μας μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

 

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα αποχώρηση από την συμπαράταξη Τομπούλογλου- Παπαλουκά

Με μια ανακοίνωσή της στο κοινωνικό δίκτυο facebook αποχώρησε σήμερα από την συμπαράταξη Τομπούλογλου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.