}
Αρχική / Slider / Ποιος προτιμά να χρεωθεί ο Δήμος, για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού;

Ποιος προτιμά να χρεωθεί ο Δήμος, για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού;

Για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας με λαμπτήρες LED νέας τεχνολογίας.

Στο προχθεσινό (7/4/2021) Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είναι γνωστό, συζητήθηκε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, μετά από αίτημα του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου, το θέμα του εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου μέσω διεθνούς διαγωνισμού με νέας τεχνολογίας φώτα LED, αντικατάσταση στύλων και λοιπού εξοπλισμού.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από την απαραίτητη υπογραφή από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών του σχετικού εγγράφου για την έναρξη των διαδικασιών με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για το ανωτέρω έργο.

Της υπογραφής του Αντιδημάρχου προηγήθηκε εντελώς πρόσφατη μελέτη του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, επί της οποίας ουδείς δημοτικός σύμβουλος είχε ακόμα λάβει γνώση.

Η Δημοτική Αρχή δια του κ. Δημάρχου εξ αρχής τόνισε ότι επιθυμεί την αναλυτική συζήτηση του θέματος στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι την πρόωρη και σύντομη συζήτησή του ως εκτός ημερησίας θέμα, ώστε όλοι να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο να μελετήσουν τα έγγραφα της Υπηρεσίας και τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του διαγωνισμού και του έργου.

Όπως έχει συμβεί πολλές φορές, με τη σύμπραξη μέρους της αντιπολίτευσης και την κατάχρηση της δύναμης που τους επέτρεψε να έχουν η απλή αναλογική, η επιθυμία της Διοίκησης δεν έγινε δεκτή και το θέμα προχώρησε σε συζήτηση…

Τώρα που έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας, ποια είναι λοιπόν η ουσία του ζητήματος;

Με μια φράση θα μπορούσα να πω ότι η αιτία του θορύβου είναι ο ιδεολογικά εμμονικός πόλεμος κάποιων εναντίον της οικονομικής πραγματικότητας, ακόμη και εάν έχει κέρδος ο Δήμος. Όπου πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην κομμουνιστική Κίνα. Δηλαδή η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών σε μεγάλα έργα! Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας και όποτε το έκανε, απέτυχε.

Αλλά αυτό πρέπει να θέλει να το καταλάβει κάποιος…

Ας τα δούμε αναλυτικά: Ο Δήμος προτείνει να γίνει διεθνής διαγωνισμός σύμφωνα με το νόμο και ο εργολάβος που θα μειοδοτήσει να αντικαταστήσει όλα τα φώτα του δήμου με σύγχρονα LED και τον εξοπλισμό τους που απαιτείται (στύλοι κ.λπ.), χωρίς ο Δήμος να πάρει δάνειο ούτε ένα ευρώ και χωρίς να βγάλει από τα ταμεία του επίσης ούτε ένα ευρώ.

Επειδή προφανώς ο εργολάβος δεν είναι εθνικός ευεργέτης να δωρίζει τέτοιο υλικό και υπηρεσίες, θα αμειφθεί με μέρος του ποσού που θα εξοικονομηθεί από την μείωση της κατανάλωσης λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης του Δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε βάθος τετραετίας (το οποίο ορίζεται ως “τιμή εκκίνησης” από τη μελέτη στο ύψος των 3.700.000 ευρώ, αλλά φυσικά μπορεί να μειωθεί αρκετά κατά τη μειοδοτική διαδικασία).

Ταυτόχρονα ο εργολάβος, όσο τουλάχιστον γνωρίζω, δίνει εγγύηση 10 ετών και απαλλάσσει τον Δήμο από κόστος συντήρησης του Δικτύου ύψους 170.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή ο Δήμος γλυτώνει άλλο 1.700.000€ για δέκα έτη! Επιπλέον ο Δήμος αποκομίζει επιπλέον ποσό 1.084.385,64€ από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των LED σε βάθος δεκαετίας.

Άρα έχουμε κέρδος για τον Δήμο 1.700.000€ + 1.084.385,64 σε βάθος δεκαετίας και αντικατάσταση όχι μόνο λαμπών αλλά και στύλων και λοιπού εξοπλισμού, χωρίς να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του ή να πάρει δάνειο για να επιβαρύνει τους δημότες του.

Τι προτείνει το Σωματείο εργαζομένων; Να πάρει ο Δήμος ΔΑΝΕΙΟ 1.091.000 ευρώ και να πληρώνει και τους τόκους του βέβαια για την αγορά νέων λαμπών και να τοποθετήσουν οι εργαζόμενοι τις λάμπες (σε έξι μήνες, όπως λένε), χωρίς αλλαγή των στύλων και του λοιπού απαραίτητου εξοπλισμού και με εγγύηση μόνο πέντε ετών.

Για το πώς θα μπορέσουν οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ηλεκτρολόγοι του Δήμου να αλλάξουν μερικές χιλιάδες λάμπες (ψηλές, χαμηλές κ.λπ.) σε όλη την πόλη εγκαίρως και ταυτόχρονα να τρέχουν και στις άλλες καθημερινές ανάγκες επισκευών και εγκαταστάσεων τόσων δημοτικών κτιρίων και των σχολείων της πόλης, ουδέν σχόλιον…

Οπότε, άνθρακες το “μέγα σκάνδαλο” σύμφωνα με τις κραυγές μέρους της αντιπολίτευσης.

Για έναν μεγάλο εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού της πόλης πρόκειται, με μεγάλη και πολυετή εξοικονόμηση ενέργειας.

Με τελικό όφελος του Δήμου, χωρίς να εκταμιεύσει ο δήμος ούτε ένα ευρώ και χωρίς να παίρνει δάνεια που επιβαρύνουν τους δημότες.

Το ερώτημα, βέβαια, που γεννιέται σε κάθε νοήμονα άνθρωπο είναι γιατί κάποιος να προτιμήσει να χρεωθεί ο Δήμος με ένα δάνειο 1.091.000 ευρώ και τους τόκους του για ημιτελές έργο (φώτα χωρίς στύλους κ.λπ.), αντί να κάνει το μεγάλο και πλήρες έργο με κέρδος γύρω στα 2.800.000 ευρώ και χωρίς να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ…

Αυτό ας το απαντήσουν στους συμπολίτες μας αυτοί που το υποστηρίζουν.

 

* Ο Τάσος Κωνσταντινίδης είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πόλης Ενότητα» και Αντιδήμαρχος Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής

 

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

1ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Μνήμης στον Ποντιακό Ελληνισμό

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας, και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», εν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.