}
Αρχική / Επώνυμα & Ανώνυμα / Νόημα έχουν μεγάλες δημοτικές παρατάξεις

Νόημα έχουν μεγάλες δημοτικές παρατάξεις

Ο αυτοδιοικητικός Μανώλης Γραφάκος, μας διατυπώνει τη γνώμη του, για το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις εκλογές του επόμενου Μάη, έχοντας σημαντική εμπειρία από τον χώρο.

Δημοτικές εκλογές με απλή αναλογική

Όσο περισσότερες υποψηφιότητες, τόσο δυσκολότερες και περισσότερες οι συνεργασίες μετεκλογικά.

Οι προσεχείς Δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που δημιουργεί προϋποθέσεις ακυβερνησίας στους Δήμους, αν μάλιστα συνδυαστεί με πολλές υποψηφιότητες Δημάρχων.

Είναι προφανές ότι όσο περισσότερες υποψηφιότητες Δημάρχων υπάρξουν σε ένα Δήμο, τόσο δυσκολότερη θα είναι η συνεννόησή την επόμενη μέρα. Επίσης όσο περισσότερες υποψηφιότητες υπάρξουν προεκλογικά, τόσο περισσότερες παρατάξεις πρέπει να συνεργαστούν μετεκλογικά, κάτι που θα κάνει τη διοίκηση των δημοτικών υποθέσεων δυσχερέστερη.

Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στην απλή αναλογική δεν είναι οι πολλές διάσπαρτες υποψηφιότητες. Δεν έχει αυτοδιοικητικό νόημα να μαζέψει κάποιος τους 30 φίλους του να κάνουν συνδυασμό, ώστε ο ίδιος να ανακουφίσει τη ματαιοδοξία του και να βγει δημοτικός σύμβουλος, για να μπορεί μετά να διαπραγματεύεται επί μια τετραετία την ψήφο του.

Αυτοδιοικητικό νόημα έχουμε αν υπάρξουν μεγάλες δημοτικές παρατάξεις, πολυσυλλεκτικές, που όσοι συμμετέχουν σε αυτές θα έχουν συμφωνήσει προεκλογικά σε ένα καλά μελετημένο  πρόγραμμα  για το μέλλον της πόλης. Έχει νόημα να δημιουργηθούν τέτοιες παρατάξεις που θα στοχεύουν σε ποσοστά άνω του 30% την πρώτη Κυριακή και θα έχουν κανόνες, κοινά συμφωνημένους από τα στελέχη τους, για τη δημοκρατική τους λειτουργία σ τη λήψη των αποφάσεων. Τέτοιες παρατάξεις είναι που θα προωθήσουν τις δημοτικές υποθέσεις, τέτοιες παρατάξεις είναι που θα λύσουν τα προβλήματα των δημοτών. Οι φιλοδοξίες καλό είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθεί το χάος και η πολυδιάσπαση που ήδη έχει φέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική.

Τέλος σημειώνω το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με ένα νέο νόμο, που θα διασφαλίζει ομαλή διοίκηση του Δήμου, αναλογικότητα, που όμως θα πρέπει να έχει όριο εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

*Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινίδης: υπερθεματίζει για την χρήση των σχολικών προαυλίων

Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές… Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.