}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Νοικοκυριά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι απορημένοι Δήμοι!

Νοικοκυριά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι απορημένοι Δήμοι!

Είναι γνωστό πως οι  τρομακτικές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, ο πληθωρισμός που καλπάζει, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 και κυρίως οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στην ενέργεια έχουν βγάλει  εκτός προϋπολογισμού νοικοκυριά αλλά και  επαγγελματίες και οδηγούν σε ραγδαία μείωση εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης.

Αν λάβουμε υπόψη και τις αυξήσεις των δημοτικών τελών που επιβάλουν οι Δήμοι , η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη και οι πολίτες οδηγούνται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Θα περίμενε κανείς από τους Δήμους όχι μόνο να μη φορτώνουν τους Δημότες με περισσότερα βάρη αλλά να λαμβάνουν  μέτρα ανακούφισης, προσφέροντάς παράλληλα στους Δημότες τους  τις υπηρεσίες που δικαιούνται.

Τι εμποδίζει λοιπόν τις Δημοτικές Αρχές  να κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο; Το γεγονός πως οι περισσότερες από αυτές  και η  πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είναι φίλα προσκείμενες στην  κυβέρνηση είναι η βασική αιτία  και ως εκ τούτου δεν διεκδικούν και δεν αντιδρούν στο βαθμό που πρέπει με αποτέλεσμα να καλούνται οι Δημότες μέσω των τελών να συμβάλλουν οικονομικά για την ομαλή λειτουργία των Δήμων.

Δεν μπορεί όμως  μονίμως τα σπασμένα να τα πληρώνουν οι Δημότες! Και δίδεται πράγματι άλλη μία ευκαιρία για μία οργανωμένη διαμαρτυρία των Δήμων και Κοινοτήτων που να υποδηλώνει  την αντίθεσή τους, απέναντι σε μία κυβέρνηση που διατυμπανίζει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά αφήνει τους Δήμους  να μαραζώνουν και  ρίχνει  την ευθύνη για τα άδεια ταμεία στους Δημότες.

Θέλουμε μία πόλη καθαρή, με συντηρημένους κάδους απορριμμάτων, καθαρές παιδικές χαρές, καλό φωτισμό  και άλλα πολλά απαντούν οι Δήμοι. Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας για να δικαιολογήσει την πρότασή της για αύξηση των Δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022.  Η πρόταση της διοίκησης προέβλεπε συντελεστή τελών  0,97€ (από 0,87 το 2021)  ανά τετραγωνικό μέτρο για τις οικίες  και 4,07€ (από 3,21 το 2021) για τις επιχειρήσεις.   Αύξηση βέβαια για το 2022- έστω και μικρότερη –  με συντελεστή τελών 0,90€ για τις οικίες και 3,50€ για τις επιχειρήσεις, πρότεινε και μερίδα της αντιπολίτευσης  για τους ίδιους λόγους, πρόταση που εγκρίθηκε έπειτα από  ψηφοφορία σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε πριν λίγες μέρες.

Ο  απλός πολίτης όμως δικαιολογημένα αναρωτιέται:

Προβλήματα με την καθαριότητα κ.λπ. υπήρχαν πάντα στο Δήμο μας ακόμη και όταν ο συντελεστής τελών ήταν  1,43 ή 1,33 ή 1,23 κ.λπ. Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι και κάπου αλλού και ιδιαίτερα  ζήτημα προτεραιοτήτων και σωστής  οργάνωσης; Μήπως οι Δήμοι θα έπρεπε να απαιτούν και να διεκδικούν  αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι επιχορηγήσεις του Κρατικού  Προϋπολογισμού προς τους Δήμους εμφανίζονται σταθερά και αισθητά μειωμένες;

Προσωπικά και ως Δημοτικός Σύμβουλος ΝΦ-ΝΧ δεν μπορούσα  να συναινέσω σε οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών, μικρή ή μεγάλη, και καταψήφισα και τις δυο προτάσεις.  Ας βρει ο εργαζόμενος Δημότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας τουλάχιστον μία ηθική συμπαράσταση από τον Δήμο του αφού είναι δύσκολο  να βρει οποιαδήποτε άλλη. Οφείλουμε να  εργαστούμε με στόχο την ελάφρυνση των συνδημοτών μας σε ότι αφορά στα Δημοτικά τέλη και στην παροχή υπηρεσιών σε αυτούς και ας γίνουμε εμείς το θετικό παράδειγμα για άλλους Δήμους.

 

Διαβάστε στην έντυπη Φιλα-ηδόνα που κυκλοφορεί

  • Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Σπύρου Μπερδέση
  • Στην ιδιοκτησία Σκλαβενίτη πέρασε το ακίνητο της MAVA (Renault)
  • Καταδίκη Χάρη Τομπούλογλου για την υπόθεση του 2013
  • Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

και άλλες ειδήσεις

και πλούσιο ρεπορτάζ

 

Διαβάστε ηλεκτρονικά στην έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα που κυκλοφορεί σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

 

 

Διαβάστε ηλεκτρονικά στην έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα που κυκλοφορεί σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.