}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Προσφυγή στη Εθνική Αρχή Διαφάνειας για το “Εστία”;

Προσφυγή στη Εθνική Αρχή Διαφάνειας για το “Εστία”;

Εργαζόμενη στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων “Εστία” αναφέρει σε επιστολή της.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Δουλεύω στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με την ειδικότητα επόπτης από τις 7/1/2019 αφού έλαβα μέρος στην προκήρυξη υπ’αριθμ. Πρωτ. 4064/13/12/2018.Θα ήθελα πρώτα να αναφέρω κάποια πράγματα για μένα για να δείξω ότι πιστεύω ακράδαντα στην αξιοκρατία και στην ισότητα των ευκαιριών.Είμαι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχω πτυχίο σε δύο ξένες γλώσσες, έχω κάνει σεμινάρια διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας στο Βρετανικό Συμβούλιο, σεμινάρια πολιτικής Δικονομίας, Εργατικού Δικαίου , Φορολογικού και δημοσιονομικού Δικαίου , έχω συμμετέχει σε συνέδρια Διοικητικών Επιστημών και Δημόσιων Πολιτικών και πέρυσι ήμουν επιτυχούσα στο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών ( 300 επιτυχόντες σε 2500 υποψήφιους). Επίσης έχω εργαστεί  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως διοικητικός υπάλληλος και σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετήθηκα βάση μοριοδότησης και δεν υπήρχε καθόλου το στοιχείο της συνέντευξης.

΄Ήμουν η μόνη από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που υποστήριξα σθεναρά την προκήρυξη και όχι την ανανέωση των συμβάσεων.Ο λόγος είναι ότι ήθελα να υποβάλω αίτηση ως διοικητικός υπάλληλος διότι έχω τα προσόντα αλλά επίσης γιατί πιστεύω ότι και άλλα άτομα δικαιούνταν να υποβάλουν αίτηση και να διεκδικήσουν θέσεις. ‘Όμως όπως γνωρίζετε η παράταξη του κ.Βασιλόπουλου με πρωτοστάτη τον κ. Καραβία, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, μόλις ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν έδωσαν μάχη για να ανανεωθούν αυτόματα, ενώ και πέρυσι οι θέσεις είχαν προκηρυχθεί. Λογικό βέβαια αφού η περσινή προκήρυξη ήταν απλά για να ανανεωθούν οι ήδη εργαζόμενοι, οπότε ήταν σίγουροι ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ακόμη και αν κάποιος είχε περισσότερα προσόντα,εφ’ όσον η συνέντευξη μοριοδοτείτο περισσότερο από τα τυπικά προσόντα!!! Διότι ανάμεσα στους εργαζόμενους υπάρχουν τέκνα,σύζυγοι υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που έλαβαν μέρος στις εκλογές με την παράταξη του κ.Βασιλόπουλου, τέκνο γνωστής πολιτικού που < άνοιξε> την  προεκλογική ομιλία του, τέκνο άμεσα εμπλεκόμενης με την Κοινωφελή Επιχείρηση.

Ο κ. Καραβίας (Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης) λοιπόν από τη μία μεριά με περίσσια υποκρισία μίλησε για την πείρα και το <σούπερ εξειδικευμένο προσωπικό> που δεν μπορούσε να αντικατασταθεί και κάποιοι άλλοι με ενδεχομένως περισσότερα προσόντα να συνεχίσουν να υλοποιούν το πρόγραμμα και από την άλλη ο κ.Γρετζελιάς (τέως Δήμαρχος) σε μία ανίερη συμμαχία και ενώ στο Δημοτικό συμβούλιο της 8/1 άλλα υποστήριζε τελικά ξαφνικά (τι περίεργο ειδικά για τον συγκεκριμένο!) έδωσε οδηγίες στους δημοτικούς συμβούλους του να ψηφίσουν υπέρ της ανανέωσης εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα.

Η άποψή μου για το εν λόγω πρόγραμμα είναι ότι ναι μεν υιοθετήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή της πόλης μας για να καλύψει τις ανάγκες ευάλωτων ανθρώπων και ανθρώπων που έχουν ανάγκη στήριξης σε όλα τα επίπεδα αλλά σίγουρα ένας από τους λόγους ήταν και για να βολευτούν ημέτεροι.

Επίσης πιστεύω ακράδαντα πως εκεί έξω υπάρχουν πολλά άτομα με πολύ περισσότερα προσόντα και γνώσεις τα οποία θα μπορούσαν να εκτελέσουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που απαιτούνται για την συνέχιση του προγράμματος αλλά δυστυχώς δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να υποβάλουν καν αίτηση και να αξιολογηθούν.

Αντίθετα  μεγαλύτεροι Δήμοι όπως Αθήνα – Πειραιάς προχώρησαν σε προκήρυξη θέσεων. Τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος Αθηναίων εξυπηρετεί 1550 ωφελούμενους και νοικιάζει 280 κατοικίες, δηλαδή εκεί δεν υπήρχε ο κίνδυνος να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος ενώ στο δικό μας Δήμο η επαναπροκήρυξη θα μπορούσε να επηρεάσει την συνέχισή του καθώς και την ψυχική κατάσταση των προσφύγων.

Βλέπετε αγαπητοί συμπολίτες, πως η σχέση πάτρωνα -ψηφοφόρου η οποία χρόνια τώρα τροφοδοτεί και αναπαράγει το πελατειακό σύστημα  σε αυτό το κράτος και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο δικό μας Δήμο μεγαλουργεί.

Όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω πως λόγω του γεγονότος ότι στη συγκεκριμένη προκήρυξη πουθενά δεν αναγράφονταν ο τρόπος μοριοδότησης καθώς και λόγω του ότι τα αποτελέσματα δεν αναρτήθηκαν ποτέ στην Διαύγεια (όπως συνέβη στους Δήμους Αθηνών -Πειραιώς που υλοποιούν το ίδιο πρόγραμμα) αυτό συνιστά παραβίαση της αρχής της της διαφάνειας ήτοι του ν. 3861/10 , παραβίαση του ν. 2690/99 ( Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) και της υπόθεσης έχει επιληφθεί πλέον η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συνεστήθη με τον ν. 4622/2019 και πλέον σε αυτή περιλαμβάνονται όλα τα σώματα εσωτερικού ελέγχου της Διοίκησης καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Διότι οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν ισχυρά θεσμικά αντίβαρα στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και δη της Διοίκησης.Η δημοκρατική αρχή νοείται ως η αρχή της πλειοψηφίας σε μία διαλεκτική όμως σχέση με την προστασία της μειοψηφίας αλλιώς η δημοκρατία μπορεί εύκολα να εκτραπεί σε <τυραννία της πλειοψηφίας>. Αυτός είναι και ο ρόλος των θεσμικών θεσμικών αντιβάρων και ειδικά των Ανεξάρτητων Αρχών , για να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης .

Κυρίες και Κύριοι, βρισκόμαστε ως λαός σήμερα μπροστά σε μία πολιτική κατάσταση στην οποία η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί ότι η δημοκρατική αναγέννηση του 1975 έχει  παρακμάσει, έχει εκφυλιστεί υπό το βάρος της πολιτικής διαφθοράς , των πελατειακών σχέσεων των συντεχνιακών συμπεριφορών και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Η πλέον σημαντική θεσμική επίπτωση αυτής της παρακμής είναι η πλήρης απαξίωση ή απονομιμοποίηση αυτού που αδόκιμα αποκαλείται πολιτικό σύστημα ενώ πρόκειται αν θέλουμε να ακριβολογούμε για κρίση νομιμοποίησης του αντιπροσωπευτικού συστήματος και ειδικότερα της σχέσης εκλογέως και εκλεγομένου. Το παράδοξο είναι ότι ποτέ άλλοτε στη συνταγματική μας ιστορία οι συνταγματικοί μας θεσμοί  κοινοβούλιο, δημοκρατία, κράτος δικαίου, δικαιώματα δεν ήταν τόσο καλά, τυπικά κατοχυρωμένοι και ταυτόχρονα τόσο απαξιωμένοι.

Από την άλλη αν θέλουμε να μην μετατρεπόμαστε σε παθητικούς και ανήμπορους θεατές οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τα όρια και τις δυνατότητές μας, εμείς ως οργανωμένο, εύτακτο και αυτοπροσδιοριζόμενο πολιτικό και κοινωνικό σύνολο. Το τελευταίο όμως προϋποθέτει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης εκλογέως και εκλεγόμενου το οποίο μπορεί να εγκαθιδρυθεί με την ανάκτηση της αξιοπιστίας του κύρους των θεσμών μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το κύρος τους εξαρτάται από την <πολιτικά ενάρετη> συμπεριφορά των φορέων τους.

Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν όταν θα έρθει η ώρα και θα βρεθείτε ξανά μπροστά στις κάλπες να μην παραδοθείτε στη λήθη αλλά να τιμωρήσετε με την ψήφο σας  όσους προάγουν σε αυτό το Δήμο τα συντεχνιακά συμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις,την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια.Εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο και την δύναμη στα χέρια με την ψήφο σας και τελικά αυτό είναι και το μεγαλείο της φιλελεύθερης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Χαρά Τσαγκαράκη

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.