}
Αρχική / Slider / Τα προβλήματα στα σχολεία μονοπώλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ

Τα προβλήματα στα σχολεία μονοπώλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ

Το θέμα της κατάστασης των σχολείων απασχόλησε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας. Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι καθώς και ο Πρόεδρος της 2βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Βεντήρης, ενημέρωσαν το σώμα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτίρια και τον προγραμματισμό που υπάρχει ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες. Όπως ειπώθηκε πολλές από αυτές μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα και άλλες (αυτές που απαιτούν να είναι κλειστά τα σχολεία) έχουν ήδη προγραμματιστεί για την περίοδο του καλοκαιριού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και γονείς από το γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας και ενημερώθηκαν ότι η βλάβη στο καλοριφέρ αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει πιθανότατα σήμερα. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Τάσος Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο καταλήψεων χωρίς να γνωρίζει από ποιόν υποκινείται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάληψη στο 2ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε για την εν λόγω κατάληψη, δεν φέρει την υπογραφή του 15μελούς συμβουλίου αλλά κάποιας συντονιστικής επιτροπής. Οι λόγοι δε για την οποία γίνεται, περιλαμβάνουν τους σύρτες στις τουαλέτες και τα μελλοντικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Οι γονείς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειας ωρών διδασκαλίας, οι οποίες για να αναπληρωθούν θα χρειαστεί να προσφύγουν σε φροντιστήρια.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ομόφωνα, η καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία, κάθε χρόνο, πριν την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι ενημερωμένο και να λειτουργήσει ανάλογα.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση για την κατάληψη στο 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Η κατάληψη του 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας (20/1/2020)

Το 2ο Γενικό λύκειο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται υπό κατάληψη. Το πρώτο του αίτημα ήταν πως αρχικά δεν υπήρχε επαρκής θέρμανση καθώς ήταν εμφανής η έλλειψη πετρελαίου. Το δεύτερο αίτημα αφορά κάποια προβλήματα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως η έντονη απουσία βρυσών στον προαύλιο χώρο. Επίσης παρατηρείται δυσλειτουργία σχεδόν σε όλα τα καζανάκια και ανεπάρκεια στους σύρτες των τουαλετών. Τελευταίο αίτημα του σχολείου είναι η αναγγελία των καινούριων νομοσχεδίων που θα τεθούν υπό εφαρμογή στο μέλλον.

Η κατάληψη έλαβε μέρος το πρωί της Τρίτης 14/1/2020. Οι μαθητές κλήθηκαν από την επιτροπή της κατάληψης να εισέλθουν στον χώρο του προαυλίου όπου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωσή τους για τα αιτήματα και ύστερα ακολούθησε ψηφοφορία που σχετιζόταν με αυτά. Ως αποτέλεσμα, υπερίσχυσαν οι υποστηρικτές της κατάληψης. Οι καθηγητές, όπως και μερικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων,  αμέσως μετά την ψηφοφορία θέλησαν να διεξαχθεί μια συνέλευση με μερικούς από τους θιασώτες και τους πολέμιους της κατάληψης. Στην συνέλευση αυτή συζητήθηκαν τα αιτήματα και ένα από αυτά – συγκεκριμένα το ζήτημα της θέρμανσης – υλοποιήθηκε «λόγω της κατάληψης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Την επόμενη μέρα το σχολείο παρέμεινε κλειστό, καθώς μόνο ένα αίτημα όδευε προς την επίλυσή του. Παρ’ όλα αυτά, πραγματοποιήσαμε άλλη μια ψηφοφορία για την συνέχιση της κατάληψης. Για δεύτερη φόρα υπερίσχυαν τα «υπέρ». Την Πέμπτη 16/1/2020 το σχολείο άνοιξε για μια τρίωρη συνέλευση των μαθητών που στόχευε στην επανεξέταση των αιτημάτων και των στόχων της κατάληψης, εφόσον πολλοί πολέμιοι της κατάληψης αντιδρούσαν. Τελικά, την ημέρα αυτή έγινε η παραγγελία πετρελαίου το οποίο έφτασε στο σχολείο το πρωί της Παρασκευής. Την Παρασκευή λοιπόν 17/1/2020, το σχολείο άνοιξε για να προμηθευτεί με πετρέλαιο. Πρόσβαση στους χώρους του είχαν ο υπεύθυνος για την εισαγωγή του πετρελαίου, ο φύλακας του σχολείου και ο ιδιοκτήτης του κυλικείου. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πετρελαίου, το σχολείο έκλεισε και οι μαθητές κλήθηκαν για μια τρίτη ψηφοφορία, στην οποία υπερίσχυσαν και πάλι οι υποστηρικτές της κατάληψης. Μετά την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη συνέλευση με τον Σύλλογο Γονέων, τους καθηγητές και μερικούς υποστηρικτές όπως και ενάντιους της κατάληψης.

Οι θιασώτες εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την ένταξη του πετρελαίου, αλλά και τον προβληματισμό μας για τα άλλα δύο αιτήματα. Για την επίλυση του ζητήματος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού δεν υπήρξε κάποια δέσμευση στην συνέλευση και ελπίζουμε να βρεθεί άμεσα κάποια λύση και για αυτό. Όσο για το τελευταίο αίτημά μας, που αφορά τα καινούρια νομοσχέδια, κρατάμε το σχολείο υπό κατάληψη μέχρι να διαδοθεί η αντίθεσή μας σε αυτά, καθώς διαφωνούμε πλήρως με το προωθούμενο μέτρο για τον συνυπολογισμό στις πανελλήνιες των βαθμών των τριών τάξεων του λυκείου, κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε αναγκασμένοι να γράφουμε «μίνι πανελλήνιες» σε κάθε τάξη. Επιπλέον, η εισαγωγή της «τράπεζας θεμάτων» σε κάθε τάξη θα δυσκολέψει περισσότερο τις εξετάσεις και θα πιέσει εμάς και τις οικογένειές μας να στραφούμε στα φροντιστήρια από την Γ’ Γυμνασίου.

Επόμενά μας βήματα θα είναι ο συντονισμός μας με τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ώστε ο αγώνας μας να ακουστεί περισσότερο και να είναι πιο αποτελεσματικός. Η επόμενη συνέλευση των μαθητών του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/1/2020 για να συζητήσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτός ο αγώνας είναι καθοριστικός γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον μας ως μαθητές και φοιτητές.

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας

Διαβάστε επίσης

Στον Δήμαρχο έπεσε το φλουρί στην όμορφη εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας της ΑΕΚ (photos+video)

Μια εξαιρετική εκδήλωση, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, διοργάνωσε η Λέσχη Ιστορίας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.