}
Αρχική / Επώνυμα & Ανώνυμα / Για τον Κένταυρο… (γράφει ο Ηλίας Τάφας)

Για τον Κένταυρο… (γράφει ο Ηλίας Τάφας)

Το αναψυκτήριο Κένταυρος βρισκόταν για δεκαετίες στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, ήταν το στολίδι της πόλης μας και σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα. Χιλιάδες κόσμος το επισκεπτόταν, νέοι, οικογένειες, παιδιά και απολάμβαναν τη φύση πίνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό τους. Το 2011 σταμάτησε να λειτουργεί μετά από καταγγελίες, διότι ήταν στο μεγαλύτερό του μέρος ένα αυθαίρετο κτίσμα. Το πρόστιμο από την πολεοδομία είχε ήδη φτάσει τις 534.000€ και, πέραν τούτου, δεν ήταν δυνατό να ανανεωθεί η σύμβαση με το μισθωτή.

Μετά από πολλές προσπάθειες και ενέργειες της διοίκησης 2011 – 2014, έγινε δεκτό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ενταχθεί και ο Κένταυρος στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη δημοτική αρχή πέτυχε να σβηστεί εντελώς το χρέος των 534.000€ και ταυτόχρονα να νομιμοποιηθούν τα 120τ.μ. από το συνολικό κτίσμα του Κενταύρου.

Όταν ανέλαβε η Δύναμη Πολιτών, ο νέος τότε δήμαρχος κ. Άρης Βασιλόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το άλσος, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Σεϊτανίδη, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή επιθυμούσε να ξαναλειτουργήσει ο Κένταυρος και τόνισε ότι θα έπρεπε να γκρεμιστεί το αυθαίρετο τμήμα του. Αυτό άλλωστε φαίνεται στο παρακάτω video στο 12ο λεπτό.

https://www.youtube.com/watch?v=jK604Smh6yQ&fbclid=IwAR0emYPVQwQQTHzXPXB15Sg-1-QHd9rqm9LK8mriF5QloLJAN45FTu52Jgs

Στα μέσα Απριλίου του 2015 έγινε κατάληψη του Κενταύρου. Η δημοτική αρχή κάλεσε τα ΜΑΤ (18/04/2015) που πήγαν στον Κένταυρο, όμως τελικά δεν επενέβησαν.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22-04-2015 – βλ. σχετικό link),

http://www.neafiladelfeia.gr/files/1/apofaseis%20ds/doc2015/79%CE%B7%20%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97%20%CE%94.%CE%A3%20(2015).pdf

ο Δήμος παραιτήθηκε από την έφεση εναντίον καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε, ενέργεια που άνοιξε το δρόμο για την κατεδάφιση ολόκληρου του κτίσματος. Ο δε κ. Βασιλόπουλος – αντίθετα από ό,τι υποστήριζε το Νοέμβριο του 2014 –  το αιτιολόγησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή ήταν πρωτίστως μία πολιτική απόφαση, αλλά και ότι δε γινόταν να γκρεμιστεί το υπόλοιπο κτίσμα και να  παραμείνει το νόμιμο, δεδομένου ότι υπήρχε τελεσίδικη απόφαση. Αυτό όμως δεν ίσχυε όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, απλά ο κ. Βασιλόπουλος δεν προχώρησε εγκαίρως σε ρύθμιση. Αντί λοιπόν να γκρεμιστεί το υπόλοιπο κτήριο και να παραμείνουν τα 120 τ.μ., ο κ. Βασιλόπουλος «έλυσε» δύο προβλήματα μαζί· της ολιγωρίας της δημοτικής αρχής και της κατάληψης. Ο χώρος του πρώην αναψυκτηρίου παρέμεινε υπό κατάληψη μέχρι και τις 05/08/2015, οπότε και ο δήμος προχώρησε σε κατεδάφιση του κτηρίου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένας καταληψίας εντός του.

Ο δήμος επομένως προχώρησε σε ολική κατεδάφιση του Κενταύρου, ενώ λίγους μήνες πριν ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος δήλωνε ότι θα γκρεμιστεί μόνο το αυθαίρετο μέρος του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε πλέον κανένα τμήμα του Κενταύρου, ούτε το πρώτο, παλαιό κτίσμα από τη δεκαετία του ‘70 πριν τις αυθαίρετες προσθήκες, ούτε το επιπλέον τμήμα που ήταν πλέον νόμιμο να τακτοποιηθεί, ούτε το υπόλοιπο που ήταν παράνομο· ο δήμος δεν άφησε ούτε τις τουαλέτες για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του άλσους. Το άλσος, ολόκληρο το άλσος, δεν έχει τουαλέτες για το κοινό.

Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα αυθαίρετα κτίσματα δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης, η δημοτική αρχή δεν τα γκρέμισε. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής και του ίδιου του κ. Βασιλόπουλου ήταν επιλεκτικά πολιτική όσον αφορά το δασικό χαρακτήρα του άλσους.

Από το καλοκαίρι του 2015 δεν υπάρχει Κένταυρος, δεν εισπράττει έσοδα ο δήμος που θα βοηθούσαν στη συντήρηση του άλσους, δεν υπάρχει ένα μέρος να απολαύσει ο δημότης τον καφέ ή το αναψυκτικό του, δεν υπάρχει ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης.

Και έχουμε φτάσει στο σήμερα να ζητά η διοίκηση του δήμου από το δασάρχη να αγνοήσει τη νομοθεσία που η ίδια δημοτική αρχή επικαλέστηκε με τη στάση της και με τις αποφάσεις της και σύμφωνα με την οποία πρώτα πρέπει να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές εντός του άλσους και μετά να εκδοθεί άδεια για να κατασκευαστεί ο νέος Κένταυρος. Η σημερινή διοίκηση φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Κένταυρο και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για το αντίθετο. Ο Κένταυρος θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια και η Πολιτών Πολιτεία και ο Γιάννης Βούρος θα μεριμνήσουν για την άμεση επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου αμέσως μόλις αναλάβουν τα ηνία του δήμου μας.

* Ο Ηλίας Τάφας θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό “Πολιτών Πολιτεία” και υπ. Δήμαρχο τον Γιάννη Βούρο

Διαβάστε ηλεκτρονικά την έντυπη Φιλα-ηδόνα του Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινίδης: υπερθεματίζει για την χρήση των σχολικών προαυλίων

Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές… Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.