}
Αρχική / Τοπικοί Σύλλογοι & Φορείς / Η επαναστατική κίνηση για το στέκι νεολαίας

Η επαναστατική κίνηση για το στέκι νεολαίας

Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου έγινε συντονιστική συνέλευση των μαθητών που δραστηριοποιούνται ενεργά στην εκστρατεία διεκδίκησης του Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Τη συντονιστική συνέλευση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λυκείων και το παρόν έδωσαν 25 μαθητές από Λύκεια της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εκπροσωπώντας πολλές δεκάδες μαθητές που έχουν υπογράψει την έκκληση της εκστρατείας διεκδίκησης.

Στη συνέλευση, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αρχικά ενημέρωσαν τους μαθητές για τις μέχρι σήμερα ενέργειες διεκδίκησης του Στεκιού και για τις δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής για στέγαση του Στεκιού σε δημοτικής ιδιοκτησίας κτίριο στη Νέα Χαλκηδόνα. Οι μαθητές συζήτησαν τις προτάσεις που έκανε η Επιτροπή για τις αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας του Στεκιού και πρόσθεσαν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, για έναν χώρο ζωντανό και λειτουργικό, συνδεδεμένο με τις πραγματικές ανάγκες και αναζητήσεις των νέων.

Οι βασικές αρχές λειτουργίας που τελικά εγκρίθηκαν είναι οι ακόλουθες.

– Το Στέκι θα είναι ένας δημοτικός χώρος ανοικτός σε όλους τους νέους. Δεν αποτελεί σχήμα που μπορεί να ελεγχθεί – «καπελωθεί» από μία συλλογικότητα, αλλά χώρος που θα φιλοξενεί τις δραστηριότητες των κάθε είδους συλλογικοτήτων (πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, μαθητικών, φοιτητικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών κ.α) των νέων του Δήμου.
– Θα στηρίζει και θα προάγει την ελεύθερη έκφραση των νέων του Δήμου και των συλλογικοτήτων τους και τη μη κερδοσκοπική ψυχαγωγία των νέων.
– Στον χώρο του Στεκιού θα διεξάγονται ελεύθερα κάθε είδους εκδηλώσεις όλων των συλλογικοτήτων νεολαίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, εκτός εκείνων που έχουν φασιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα. Οι συλλογικότητες που διοργανώνουν εκδηλώσεις στο χώρο του Στεκιού οφείλουν να παραδίδουν τον χώρο καθαρό και όπως ακριβώς τον παρέλαβαν.
– Στο χώρο του Στεκιού δεν θα διεξάγονται εκδηλώσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
– Θα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι νέοι που σέβονται και τηρούν τις γενικές αρχές λειτουργίας του Στεκιού.
– Τη νομική ευθύνη για τη λειτουργία του Στεκιού θα έχει αποκλειστικά ο Δήμος. Οι νέοι που θα δραστηριοποιούνται στο Στέκι και οι συλλογικότητες τους θα έχουν την ηθική και συνειδητή ευθύνη για την τήρηση των γενικών αρχών και των κανόνων λειτουργίας του Στεκιού. Επίσης, από κοινού με τον Δήμο καθημερινά θα μεριμνούν για την καθαριότητα, την περιφρούρηση και της κάλυψή των αναγκών που εμφανίζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Στεκιού.
– Η Συντονιστική Επιτροπή του Στεκιού θα αποτελείται αρχικά από τα υπάρχοντα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης μαθητών Λυκείων Ν.Φ – Ν.Χ και η σύνθεσή της θα εμπλουτίζεται σταδιακά από έναν εκπρόσωπο από κάθε συλλογικότητα που θα δραστηριοποιείται συστηματικά στο Στέκι. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εκπροσωπεί τους νέους που δραστηριοποιούνται στο Στέκι, θα εκφράζει τα αιτήματά τους προς τη Δημοτική αρχή, θα είναι ο θεματοφύλακας των αρχών λειτουργίας του Στεκιού. Ο Δήμος θα πρέπει να φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία του Στεκιού διαθέτοντας το αναγκαίο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό γι’ αυτό το σκοπό.
– Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή οφείλει να σέβεται τις γενικές αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του Στεκιού. Όταν τους παραβιάζει οι νέοι και οι συλλογικότητές τους που δραστηριοποιούνται στο Στέκι οφείλουν συλλογικά και οργανωμένα να αντισταθούν, προασπίζοντας τις κατακτήσεις τους.
– Το Στέκι λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένου καθημερινού ωραρίου, θερινού και χειμερινού. Στον χώρο του θα λειτουργεί άτυπο «κυλικείο» που θα παρέχει αναψυκτικά, καφέδες και ορισμένα βασικά τυποποιημένα προϊόντα. Ο βασικός του εξοπλισμός και οι αρχικές του προμήθειες θα γίνονται με δωρεές από τον Δήμο. Οι τιμές θα είναι αυστηρά τιμές κόστους και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για νέες παραγγελίες. Ο έλεγχος της διαχείρισης του άτυπου «κυλικείου» θα γίνεται από κοινού από τους εντεταλμένους εκπροσώπους του Δήμο και από την Συντονιστική Επιτροπή του Στεκιού.
Η συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της εκστρατείας διεκδίκησης με συλλογή ακόμα περισσότερων υπογραφών και τη δημιουργία μιας ομάδας που ενεργά θα ασχοληθεί με την αρχική διαμόρφωση του χώρου.

Διαβάστε επίσης

Νέα αποχώρηση από την συμπαράταξη Τομπούλογλου- Παπαλουκά

Με μια ανακοίνωσή της στο κοινωνικό δίκτυο facebook αποχώρησε σήμερα από την συμπαράταξη Τομπούλογλου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.