}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Τάσος Κωνσταντινίδης: η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα δημάρχου στη Φιλα-ηδόνα

Τάσος Κωνσταντινίδης: η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα δημάρχου στη Φιλα-ηδόνα

Και ενώ οι πιθανές υποψηφιότητες Δημάρχων έχουν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 18, χωρίς ασφαλώς να υπάρχουν ανακοινώσεις ή περισσότερα για καταρτίσεις συνδυασμών και τοποθετήσεις σημαντικών πολιτικών προσώπων, η «Φιλα-ηδόνα» παρουσιάζει στην έντυπη έκδοσή της που κυκλοφορεί ήδη σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα, την πρώτη επίσημη ανακοίνωση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Τάσος Κωνσταντινίδης, αφού ρωτάτε και παρουσιάζει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας, καταλήγει με την δήλωση ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

tasos-kwnstantinidisΟ Τάσος Κωνσταντινίδης, παρότι έχει ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά της πόλης (έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, αντιπρόεδρος στον ΑΟΝΦ Άτταλο και είναι ενεργός δικηγόρος με δικό του γραφείο στην πόλη), είναι η πρώτη φορά που θα είναι υποψήφιος.
Όπως μας δήλωσε στο περιθώριο της συνέντευξής του, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή και μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον της πόλης. Η εμπειρία και ο ενθουσιασμός, θεωρεί ότι μπορούν να συναντηθούν σε μια δύσκολη προσπάθεια για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος που έχει φέρει την πόλη σε τέλμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τάσου Κωνσταντινίδη.

Ερ.: H Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δημοσίευσε ένα Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης. Μιας και έχετε διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης και γνωρίζετε τα ζητήματα, πιστεύετε ότι υπάρχουν λύσεις για αυτά;

spathari00-smallΔιάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων. Τα προβλήματα επικεντρώνονται στους τομείς της συντήρησης και της φύλαξης των σχολείων, της ασφάλειας (π.χ. κίνδυνοι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας) και του τρόπου της οικονομικής διαχείρισης των χρημάτων των σχολείων. Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς δεν είναι καινοφανή. Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, λύσεις! Χρειάζεται, όμως, αλλαγή φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων, ιδέες και σωστός προγραμματισμός! Μια πρώτη λύση είναι η ισότιμη συνεργασία του Δήμου με την εκπαιδευτική κοινότητα και η διαχείριση των χρημάτων κάθε σχολείου από τη σχολική του κοινότητα, με κύριο στόχο την ορθότερη αντιμετώπιση των αναγκών του, αφού το ίδιο το σχολείο γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του. Σημαντικότατο πρόβλημα επίσης είναι οι υποδομές και η συντήρηση των σχολείων. Εδώ απαιτείται περαιτέρω αύξηση της έκτακτης επιχορήγησης από τον Δήμο για την κάλυψη των αναγκών. Μπορεί και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την «Πρωτομαγιά» για αυτούς τους σκοπούς, για να έχει και νόημα η ταλαιπωρία της πόλης κάθε χρόνο. Σημαντικές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν επίσης στα κτίρια (ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.) με την οργανωμένη αξιοποίηση πηγών χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και κτιρίων.
4o-dimotiko-sxoleio-neas-filadelfeiasΕκτός από την απαραίτητη λήψη μέτρων ασφαλείας στα σχολεία με πρωτοβουλία του Δήμου (αστυνόμευση μέσω Δημ. Αστυνομίας, περιφράξεις κ.λπ.), απαιτείται και η σύμπραξη της Πολιτείας. Είναι πια φανερό ότι οι συναγερμοί δεν αρκούν. Χρειάζεται φύλαξη των σχολείων όλο το 24ωρο με την πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων. Άλλωστε, προέχει η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Άρα, λοιπόν, απαιτείται πίεση για τη διεκδίκηση βοήθειας από την Πολιτεία. Πέραν αυτών, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Κινητοποίηση απαιτείται και για το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Χρειάζεται, όμως, καλός συντονισμός, παράλληλα με την πίεση του Δήμου στους αρμοδίους και τη δημοσιοποίηση του θέματος. Δεν είναι αποτελεσματικές οι πορείες λίγων δεκάδων ανθρώπων, ακόμη και εάν δεν γίνονται για το θεαθήναι. Επιπλέον πρέπει να υπάρξει και νομική διεκδίκηση από τον Δήμο για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών. Σημειωτέον ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου για την καθιέρωση κανόνων αδειοδότησης των κεραιών και την αποξήλωση αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Θα παρακολουθούμε το θέμα στενά γιατί έχει άμεση σχέση με την υγεία των κατοίκων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ερ.: Τελευταία αναδείχθηκε και ένα άλλο ζήτημα που έχει σχέση με την έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας. Ποια είναι η γνώμη σας;

xorodies-sto-alsosΟ πολιτισμός πρέπει να είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, μαζί με τα σχολεία, την καθαριότητα, τον αθλητισμό και τη βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη. Πράγματι, δυστυχώς, o Σεπτέμβριος που παρέρχεται ήταν φτωχός από πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε αντίθεση με πολλούς δήμους της Αττικής που επέδειξαν πλούσιο έργο (Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Γαλάτσι, Κηφισιά κ.λπ.). Ευτυχώς που υπήρξε και η αξιέπαινη πρωτοβουλία θεατρικών ομάδων σχολείων. Μπορεί η ένδεια αυτή να οφείλεται σε έλλειψη σωστού προγραμματισμού ή να είναι και απότοκη των εσωτερικών διενέξεων της διοικούσας δημοτικής παράταξης. Το γεγονός είναι, όμως, ότι και στον τομέα αυτό χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων. Πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στις θεατρικές ομάδες της πόλης από τον Δήμο. Ειδικά για τις σχολικές θεατρικές ομάδες απαιτείται χρηματοδότηση πλέον της κρατικής επιχορήγησης κάθε σχολείου. Χρειάζεται επίσης έγκαιρος σχεδιασμός, ώστε να έχουμε επιτέλους ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, ισόρροπα διανεμημένο στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα, που θα κάνει το Δήμο μας πόλο έλξης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Η συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν κεφαλαιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημά μας. Το κόσμημα της πόλης μας. Τη λίμνη και το Άλσος μας. Εκτός από το ΠΠΙΕΔ που κατά κόρον χρησιμοποιείται, και μάλιστα με ελλείψεις ασφαλείας, όπως πρόσφατα ανέλυσε γνωστός συμπολίτης μας, η Λίμνη στο Άλσος παραμένει αναξιοποίητη. Όπως και άλλα κτίρια της πόλης.

Ερ.: Πρόσφατα άρχισε και η αθλητική χρονιά για τα σωματεία της πόλης. Γνωρίζετε νομίζω καλά το θέμα, ως αντιπρόεδρος του Αττάλου. Ποια είναι τα προβλήματα και ποιες λύσεις υπάρχουν;

koyntoyrasΤο σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη μεγάλου ποδοσφαιρικού γηπέδου (11×11) στον Δήμο για τη διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων των τμημάτων των συλλόγων. Ο Δήμος μας, δυστυχώς, είναι από τους λίγους που δεν έχει τέτοιο γήπεδο. Οριστική λύση μπορεί να βρεθεί με την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της πόλης. Μια σημαντική ελπίδα γεννιέται με την έναρξη κατασκευής των νέων κτιρίων του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Ν. Φιλ/φειας, μετά από μεγάλη κοινή προσπάθεια. Η μεταστέγαση των σχολείων στο νέο οικόπεδο θα αφήσει ελεύθερο χώρο για την κατασκευή γηπέδων. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων. Η συνδρομή σε αυτόν τον τομέα είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται, λοιπόν, διεκδίκηση από την Πολιτεία και απευθείας χρηματοδότηση από τον Δήμο. Πρέπει και εδώ να χρησιμοποιηθεί μέρος από τα έσοδα του Δήμου από το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς. Συνολικά χρειάζεται ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην πόλη, που πρέπει να περνάει μέσα από την ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων της.

Ερ.: Κύριε Κωνσταντινίδη, μια διαφορετική ερώτηση τώρα. Κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι σχεδιάζετε να κατεβείτε ως υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές; Αληθεύει αυτό;

κωνσταντινίδης-τασος-1Κοιτάξτε, όπως σας είπα παραπάνω, για τη λύση των προβλημάτων της πόλης μας απαιτείται μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Χρειάζεται σύνθεση ιδεών και χρησιμοποίηση των υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου με κριτήριο τη δυνατότητα προσφοράς. Χρειάζονται νέα, ανεξάρτητα από κομματικές δεσμεύσεις, αλλά όχι «απολιτικοποιημένα» πρόσωπα, με διάθεση για δουλειά και καινοτόμες ιδέες, με διοικητική και επαγγελματική εμπειρία για να εκφράσουν αυτή την αλλαγή. Χρειάζονται πρόσωπα με κοινωνική δράση και ικανότητα συνεργασίας. Και πάντα, φυσικά, χρειάζεται να είναι πλαισιωμένα από ανθρώπους που έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν. Κύριος στόχος όλων μας πρέπει να είναι να ξανακάνουμε την πόλη μας πραγματικά μεγάλη, πρότυπο σε όλη την Αττική. Δεν είναι ουτοπικός αυτός ο στόχος. Όραμα χρειάζεται. Άλλωστε τίποτα λιγότερο από το καλύτερο δεν αρμόζει στην πόλη μας. Το ίδιο όραμα είχαν και οι παππούδες μας όταν έφτασαν σε αυτόν τον τόπο, κατατρεγμένοι πρόσφυγες, και πέτυχαν! Το ίδιο όραμα είχαν και οι αείμνηστοι δήμαρχοι αυτής της πόλης, όπως ο Τρυπιάς, ο Σταματιάδης, ο Αμπατζής και πέτυχαν! Το ίδιο όραμα πρέπει να έχουμε και εμείς για να πετύχουμε! Με αυτές τις σκέψεις και, καθώς έχω τη χαρά και την τιμή να έχω σημαντικούς συνεργάτες που με στηρίζουν και μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμένα, ναι, πιστεύω ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι για τον τόπο μας και να εκφράσουμε το ίδιο κοινό όραμα όλων των κατοίκων του Δήμου. Να κάνουμε πάλι μεγάλη και πρωτοπόρο την πόλη μας!

Διαβάστε ηλεκτρονικά την έντυπη έκδοση της “Φιλα-ηδόνα” που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …