}
Αρχική / Slider / Στην Τανζανία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ο Μητροπολίτης

Στην Τανζανία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ο Μητροπολίτης

Στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) στην Αρούσα της Τανζανίας συμμετείχε από τις 8-13 Μαρτίου 2018, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Το Συνέδριο, με γενικό σύνθημα: «Moving in the Spirit: Called to Transforming Discipleship», είχε ιδιαίτερα νεανικό χαρακτήρα και συμμετείχαν σύνεδροι από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανάμεσά τους εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ακαδημαϊκοί, Θεολόγοι, Μέλη της Επιτροπής Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού, καθώς και Μέλη του προσωπικού του Π.Σ.Ε. και της Κεντρικής Επιτροπής.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του πολυδιάστατου και πολυσήμαντου ρόλου της Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού, η συμφιλίωση των Λαών του κόσμου, η έμπρακτη συνεργασία, η ενότητα, η ευθύνη και η καθοριστική συμβολή του Χριστιανικού κόσμου απέναντι τόσο στην κοινωνική αδικία, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.
Η πραγματοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου στην Αφρικανική Ήπειρο είχε συμβολικό χαρακτήρα και σκοπό, σηματοδοτώντας μία σπουδαία ευκαιρία για να προβληθούν τόσο τα πάμπολλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, από τα οποία μαστίζονται οι Λαοί της Αφρικής, όσο και ο αντίκτυπος που αυτά παρουσιάζουν στην ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, έχοντας την πνευματική, ποιμαντική και κοινωνική ευθύνη για τον Ορθόδοξο πληθυσμό της Αφρικανικής Ηπείρου έχει θέσει ως πρωταρχικό πεδίο δράσης του την ιεραποστολή και έχει αναπτύξει μία τεράστια φιλανθρωπική δράση με στόχο την κάλυψη οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών αναγκών με κύριο και βασικό μέλημά του την προστασία των ανυπεράσπιστων παιδιών.
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διομολογιακή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τους εκπροσώπους των Προχαλκηδονίων Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, κατά την οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το παρών επίσης έδωσε ο Συροορθόδοξος Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος, οποίος και παρουσίασε εκτενώς την προβληματική κατάσταση που βιώνουν οι Χριστιανοί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καταθέτοντας τα εντυπωσιακά ποσοστά μετανάστευσης ως τραγική απόρροια του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της θρησκευτικής βίας που αυτοί υπόκεινται.
Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ και η θεολόγος κ. Κατερίνα Βούλγαρη παρουσίασαν και πρόβαλαν τόσο την Ορθόδοξη Θεολογία και Παράδοση, όσο την πλούσια και πολυποίκιλη προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση, τονίζοντας την σημασία της ορθόδοξης μαρτυρίας και την ανάγκη καταδίκης του προσηλυτισμού ως μέσου ιεραποστολής.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι συμμετέχοντες εξήραν την γενναία φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου με την καθοριστική συνεργασία και μέριμνα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ Αγαθονίκου.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.