}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Ξενάγηση προσφύγων στο Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

Ξενάγηση προσφύγων στο Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” επισκέφτηκαν 89 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας στις 7, 9 και 12 Φεβρουαρίου 2018, ανάμεσα τους και 50 παιδιά. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συντονισμού μεταξύ του Δήμου, του Π.Π.I.E.Δ. και του Προγράμματος Στέγασης Προσφύγων.
Τις ξεναγήσεις υποστήριξαν οι διερμηνείς του προγράμματος Στέγασης Προσφύγων, με μετάφραση του φυλλαδίου του μουσείου στα Φαρσί, Αραβικά και Σορανί και παράλληλη διερμηνεία κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων. Το μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ), περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, κ.λπ.) που δώρισαν Μικρασιάτες, τόσο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, όσο και από άλλα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου. Οι ωφελούμενοι ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του μουσείου και έκαναν ερωτήσεις για την καθημερινότητα από τη ζωή στη Μικρά Ασία αλλά και για τα δύσκολα χρόνια της προσφυγικής κρίσης της δεκαετίας του 1920.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος (Κ.Ε.Δ.Φ.Χ.), από τον Σεπτέμβριο του 2017, υλοποιεί το ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και πραγματοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η ξενάγηση στο χώρο του μουσείου αποτελεί μία από τις ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης των προσφύγων στη ζωή της πόλης.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.