}
Αρχική / Slider / Σ. Κοσκολέτος: επιστροφή στην κανονικότητα… (συνέντευξη)

Σ. Κοσκολέτος: επιστροφή στην κανονικότητα… (συνέντευξη)

Επιστροφή στην κανονικότητα με ¨Κένταυρο”, γήπεδο μπάσκετ στη Νέα Χαλκηδόνα και ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Τρίτσης”

 

Έχετε αναλάβει από τον Σεπτέμβριο την αρμοδιότητα των τεχνικών υπηρεσιών. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάλατε και σε τι στάδιο βρίσκονται;
Για πρώτη φορά κληθήκαμε να να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε, πρωτόγνωρες δυσκολίες μέσω μιας πανδημίας η οποία μας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα αλλά κυρίως ανέκοψε την ορμή μας να αναπτύξουμε και να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος μας μέσα στους πρώτους 24 μήνες της θητείας μας, πράγμα το οποίο είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε. Μπορεί όμως η υλοποίηση να ήρθε κάπως πιο πίσω λόγω αντικειμενικών δυσκολίων (π.χ. τηλεργασίες, καθυστέρηση εγκρίσεων από φορείς λόγω της πανδημίας , κ.α.) παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε ποτέ να μελετάμε και να δουλεύουμε πάνω σε αυτά που οραματιστήκαμε σαν παράταξη για την πόλη. Πιστεύω πως τώρα που όλη αυτή η περιπέτεια βαίνει προς την λήξη της, να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας και να συνεχίσουμε έστω και τώρα απερίσπαστοι το έργο μας. Ετοιμάζονται πολλά και ωραία πράγματα για την πόλη μας! Σίγουρα όμως στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι η ανοικοδόμηση του Κενταύρου, το υπόγειο parking στο τρίγωνο των Μικρασιατών και το μπαλόνι του μπάσκετ της Δωδεκανήσου στη Νέα Χαλκηδόνα.

Οι πολίτες περιμένουν την ανέγερση του νέου «Κενταύρου». Πόσο κοντά βρισκόμαστε μετά την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους;


Από τον Αύγουστο του 2015 όπου και κατεδαφίστηκε ο Κένταυρος είδαμε όλοι την κατρακύλα του άλσους μας, τόσο σε επίπεδο υποδομών (λόγω φθορών) όσο και απλής καθημερινότητας. Παραλάβαμε σαν διοίκηση ένα άλσος σε πλήρη εγκατάλειψη και η καθημερινή μας προσπάθεια, είναι η προστασία και η φροντίδα του, από την καθαριότητα και την φύλαξη του μέχρι τον καλλωπισμό του και την ολοκληρωμένη μελέτη για ένα άλσος ανθρώπινο, περιποιημένο και φιλικό προς τους δημότες αλλά και το σύνολο των επισκεπτών του. Αυτό που ο Γιάννης Βούρος είπε χαρακτηριστικά σε πολλές από τις συναντήσεις που κάναμε με όλους τους αρμόδιους φορείς … «Θέλουμε ένα άλσος καλύτερο από αυτό που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια.» Η έγκριση της Διαχειριστικής μελέτης λοιπόν, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανέγερση του παλαιού πλέον Κενταύρου! Έχω γράψει αρκετές φορές σε άρθρα μου και το έχω πει ακόμη περισσότερες φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως για εμένα προσωπικά η ανέγερση του Κενταύρου αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Να είναι σίγουροι οι συνδημότες μας πως ο Κένταυρος θα επανέλθει στη ζωή μας πολύ γρήγορα! Είμαστε στη διαδικασία προμελετών έτσι ώστε στη συνέχεια να μπούμε στη διαδικασία οριστικής μελέτης και έκδοσης οικοδομικής αδείας.

Όσον αφορά τους αναβαθμούς που προβλέπονται και προκάλεσαν πολλές ερωτήσεις, τι είναι τελικά και γιατί η Διοίκηση προχωρά στην δημιουργία τους;
Κοιτάξτε, πρέπει πριν εκφράσει κάποιος άποψη να έχει φροντίσει να ενημερωθεί κι αν όχι να αντιπροτείνει κάτι, τουλάχιστον να στηρίξει με επιχειρήματα την όποια διαφωνία του. Στην δική μας περίπτωση οι όποιες διαφωνίες υπήρχαν εκφράστηκαν μέσω της ρήσης του πάνσοφου λαού «σιγή ιχθύος»! Μας ζήτησε η αντιπολίτευση μια διαπαραταξιακή επιτροπή και στον τέλος δεν ήρθε, την κάναμε μόνοι μας! Μέσα στα θέματα που εξεταζόντουσαν, υπήρχαν σοβαρά θέματα και ουσιαστικής σημασίας για την πόλη, ο Κένταυρος, οι αναβαθμοί αλλά και η ανάπλαση του άλσους γενικότερα. Σε ότι έχει να κάνει με τους αναβαθμούς, στα συνεχή ραντεβού που κάναμε μαζί με τον Δήμαρχο, τόσο στον Δασάρχη αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημιουργήθηκε η σκέψη για την περαιτέρω προστασία του άλσους αλλά και των επισκεπτών με την δημιουργία αναβαθμών αντί ενός τοιχίου 6 περίπου μέτρων! Στην θέση λοιπόν ενός …σινικού τοίχους γύρω από το άλσος στο σημείο των πεζοδρόμων, συζητήσαμε και προτείναμε την κατασκευή φυτεμένων αναβαθμών που θα συνδέουν το άλσος με τον κοινόχρηστο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Αυτοί οι αναβαθμοί πέραν της πρόσθετης ζώνης πυροπροστασίας που προσφέρουν μεταξύ γηπέδου και άλσους, δημιουργούν και μια ζώνη εκτόνωσης διαφυγής του κόσμου μεταξύ γηπέδου και άλσους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν κοινό νου που σε μια έκτακτη περίπτωση θα προτιμούσε μια τάφρο 6 μέτρων από τους αναβαθμούς, παρόλα αυτά ζήσαμε και το ακούσαμε κι αυτό από ορισμένους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο έργο που κάνατε μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Δυστυχώς θα έλεγα, η αντιμετώπιση της πανδημίας μονοπώλησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της διοίκησής μας μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες δομές του Δήμου έμειναν αδρανείς λόγω της κατάστασης. Πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες, ΚΑΠΗ κλπ. «κατέβασαν ρολά». Από την άλλη πλευρά Κοινωνικές Υπηρεσίες, Εκπαίδευση, καθαριότητα δοκιμάστηκαν και λειτούργησαν αποτελεσματικά. Είμαστε περήφανοι τόσο για το υπηρεσιακό όσο και για πολιτικό προσωπικό, για τον άψογο χειρισμό της κατάστασης. Ο συντονισμός τους από την διοίκηση λειτούργησε και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους ίδιους και τους συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα όλες οι άλλες υπηρεσίες, αξιοποίησαν αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να είναι έτοιμες μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης. Είμαστε σε ετοιμότητα για πολλά θέματα εφόσον δεν αποδώσουν οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για ακύρωσή τους. Αυτό προσπάθησαν με το κλειστό τύπου μπαλόνι που πρόκειται να κατασκευάσουμε στη Νέα Χαλκηδόνα και με την αντικατάσταση και επισκευή 750 κάδων απορριμμάτων κα. Στελεχώσαμε με προσωπικό το τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιμένοντας να αρθούν οι απαγορεύσεις ώστε να λειτουργήσουν. Μέχρι τότε δραστηριοποιούμαστε όσο μας επιτρέπουν τα μέτρα. Προχωράμε στην κατεδάφιση της «Στρούγκας» για να ανεγερθεί το νέο ΚΑΠΗ, ξεπερνώντας σφάλματα και παραλήψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Μόλις εγκριθεί η νέα διαχειριστική για το άλσος, θα προχωρήσουμε στην ανέγερση του νέου «Κενταύρου». Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση του Φιλοζωικού Συλλόγου που είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η φροντίδα τους αποτελεί για εμάς υποχρέωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διαλύσουμε την «καταχνιά» και την εσωστρέφεια που έχει δημιουργήσει η κατάσταση προς όφελος της πόλης. Και είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε.

Αν σας ζητούσαμε να δεσμευθείτε για τα έργα που μπορούν να γίνουν μέσα στο 2021 ποια θα ήταν αυτά;


Όπως σας είπα και νωρίτερα η πανδημία έφερε αντικειμενικές δυσκολίες στα έργα που είχαμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε τόσο εντός του 2020 όσο και εντός του 2021. Παρόλα αυτά είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν και βάσει προγράμματος να υλοποιηθούν, τόσο η ανάπλαση του Τουραλί στην περιοχή των Απομάχων όσο και η δημιουργία του κλειστού γηπέδου (μπαλόνι) μπάσκετ στην Νέα Χαλκηδόνα. Μάλιστα για το μπαλόνι της Νέας Χαλκηδόνας ο Δήμος είναι έτοιμος εδώ και καιρό και περιμένουμε μια κοινή υπουργική απόφαση για να δημοπρατήσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο. Πέραν αυτών, ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για 4 διαφορετικά έργα στα σχολεία της πόλης, τα οποία λύνουν πολυετή προβλήματα και αναβαθμίζουν τόσο ενεργειακά όσο και σε κτιριακό επίπεδο τα σχολεία μας. Πέραν αυτών αναμένουμε εντός του έτους να ξεκινήσουν πολλά έργα από αυτά που καταθέσαμε στο χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντώνης Τρίτσης» και να αρχίσουν έργα ανάπλασης αλλά ταυτόχρονα και ουσίας, όπως για παράδειγμα η διάνοιξη του πεζοδρόμου της οδού Λάρνακος στην Αγία Μαρίνα και η δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου αναψυχής σε έναν χώρο που σήμερα είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση σκουπιδότοπος και χώρος ανομίας. Για το τέλος άφησα την κατεδάφιση της Στρούγκας. Εντός του καλοκαιριού θα κατεδαφιστεί ένα κτίριο που έπρεπε να είχε κατεδαφίσει η προηγούμενη διοίκηση από το 2018 αλλά ακόμα δεν ανέφερε κανείς τους γιατί δεν το κατεδάφισαν, ενώ είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Μαζί με τον Δήμαρχο σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη πήραμε την διαβεβαίωση ότι με το πέρας της κατεδάφισης, η Περιφέρεια θα μας χρηματοδοτήσει άμεσα το έργο για την ανέγερση του ΚΑΠΗ στο χώρο της πρώην Στρούγκας.

Έχετε πληροφόρηση για την εξέλιξη των έργων στο γήπεδο της ΑΕΚ; Πότε πιστεύετε θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει;
Έχουμε πει όλοι μας ότι θέλουμε να επιστρέψει η πόλη μας στην κανονικότητα της! Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι άμεσα συνδεμένη με την ΑΕΚ και η ΑΕΚ με την Νέα Φιλαδέλφεια. Κανονικότητα λοιπόν θα έχουμε όταν το έργο τελειώσει και αποδοθεί σε χρήση, όταν δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους δημότες μας, η υπογειοποίηση στα οχήματα για κυκλοφορία κι όταν πανηγυρίσουμε γκολ και τίτλους εντός του γηπέδου που μαζί με αυτό μεγαλώσαμε! Εμείς από την μεριά μας παρότι το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το ξεμπλοκάρουμε όπου χρειάζεται, πάντα με σεβασμό στην πόλη και το άλσος μας! Καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός του 2022 η ομάδα μας θα μπεί στο καινούργιο της σπίτι!

 

Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.