}
Αρχική / Slider / Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα αντέχει…

Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα αντέχει…

Ένας χρόνος πέρασε μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος COVID-19 στην πατρίδα μας. Ένας χρόνος με καραντίνες και απαραίτητο πλέον αξεσουάρ εξόδου την προστατευτική μάσκα. Ένας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου 6.439 συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή, με διάγνωση τον κορωνοϊό. Ένας χρόνος κατά τον οποίο 2.526.421 θάνατοι σημειώθηκαν παγκοσμίως, με το 14% περίπου εξ αυτών, να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 190 εκ. κατοίκων.

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου εμφανίστηκαν τα πρώτα εμβόλια, με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ήδη στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περίπου 800 χιλ. πολίτες και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Και παρότι αργά ή γρήγορα το υγειονομικό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, με την προσδοκία όλων μας, για περιορισμό στο ελάχιστων των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η χώρα μας βαδίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε ένα «άνυδρο» οικονομικά καλοκαίρι. Τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν στο ναδίρ την προηγούμενη χρονιά και οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν τεράστια απαισιοδοξία. Στην πατρίδα μας ο τουρισμός αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και από εκεί προέρχεται το 40% της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία στα πόδια της με την χορήγηση πληθώρας επιδομάτων, σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Η πρόταση του Πρωθυπουργού για έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε να συζητιέται σοβαρά ώστε να υπάρξει άνοιγμα των συνόρων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν πραγματοποιηθεί σήμερα εκατομμύρια κρατήσεις, γεγονός που δεν συμβαίνει. Είναι άγνωστο δε, πόσο θα αντέξουν τα κρατικά ταμεία να στηρίζουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Αν θα θέλαμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, πρέπει να κρατήσουμε την θετική υγειονομική εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κατάσταση και την μέχρι σήμερα επάρκεια πολιτικών χειρισμών στο οικονομικό επίπεδο. Την στήριξη δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.