}
Αρχική / Slider / Ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος μιλά για όλα…

Ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος μιλά για όλα…

  • αυτή τη συμμαχία αδυνατούσαμε να την πιστέψουμε
  • άνοιξε ο δρόμος για τον νέο “Κένταυρο”
  • η ΑΕΚ έχει πλέον σύμμαχο το Δήμο
  • είμαστε πρόθυμοι για συνεργασίες που έχουν στόχο το κοινό καλό

κ. Δήμαρχε όπως είναι φυσικό η πρώτη μας ερώτηση αφορά την πανδημία του covid-19. Ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει στην πόλη μας και πως αξιολογείτε τον χειρισμό από την Δημοτική Αρχή.

Η πανδημία δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε καν εθνικό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί ως τοπική κοινωνία να είμαστε ευχαριστημένοι που οι συμπολίτες μας σε γενικές γραμμές τηρούν τα μέτρα, όμως δυστυχώς εδώ δεν μιλάμε για ένα άγωνα 100 μέτρων, αλλά για μαραθώνιο. Επομένως η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν μπορώ όμως παρά να αισθάνομαι θλίψη για τις απώλειες που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 2 εκ. πολίτες. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια ακόμη μορφή «εκδίκησης της φύσης» και τώρα που ως φαίνεται η επιστήμη βρίσκει τον τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος, είναι καιρός οι κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Για την πόλη μας οι επιπτώσεις είναι κυρίως κοινωνικές και οικονομικές. Σε κοινωνικό επίπεδο πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν ανέτοιμοι μπροστά στο φαινόμενο του εγκλεισμού. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, έδειξε αντανακλαστικά και από την πρώτη στιγμή άμεσα και αποτελεσματικά ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Σε οικονομικό επίπεδο ο Δήμος επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια των εσόδων της Πρωτομαγιάς αλλά και από τις μειώσεις των τελών στα καταστήματα που ήταν απαραίτητο να γίνουν ώστε και οι επαγγελματίες να στηριχθούν. Το μότο μας όμως είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Σκοπεύουμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και τους επαγγελματίες μέχρι το τέλος. Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Κανείς δεν είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα τον covid-19. Θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε και ανταποκρινόμαστε θετικά σε όλα τα επίπεδα.

Η αντιπολίτευση ψήφισε δικά της τέλη και προσπάθησε να περάσει δικό της προϋπολογισμό. Το αναμένατε; Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Ως διοίκηση από την πρώτη στιγμή αποδείξαμε έμπρακτα την επιθυμία μας για συνεργασίες. Ένα μέρος της αντιπολίτευσης προτίμησε να μην σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για την πόλη και επιδιώκει να αντιστρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Διότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ο λαός ψήφισε το πρόγραμμα της παράταξής μας. Κάποιοι εντελώς παράλογα, επιθυμούν η δική μας Δημοτική Αρχή να διοικεί, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα άλλων. Αλήθεια για ποιο πρόγραμμα μιλάμε; Του κ. Βασιλόπουλου, του κ. Γρετζελιά, του Χάρη Τομπούλογλου ή του ΚΚΕ; Γιατί όλοι αυτοί σχηματίζοντας ένα πρόσκαιρο μόρφωμα με διαφορετική ιδεολογική και προγραμματική αφετηρία, ψήφισαν κοινή πρόταση με μόνο στόχο την αποδόμησή μας και όχι βέβαια το συμφέρον της πόλης.
Εμείς συνεχίζουμε. Είμαστε πάντα πρόθυμοι για συνεργασίες οι οποίες έχουν στόχο το κοινό καλό και όχι μικροπολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις. Διαφορετικά, συνεχίζουμε τον δρόμο μας και αφήνουμε τους συμπολίτες μας να κρίνουν τις συμμαχίες τους. Όμως πολλοί είναι αυτοί στο Δημοτικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως εμείς. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις συνεργασίες που επιτυγχάνονται και οι οποίες βοηθούν ουσιαστικά με την τεχνογνωσία τους στο έργο που κάνουμε για την πόλη μας. Επενδύουμε σε ανοιχτά μυαλά που προσβλέπουν στην πρόοδο και ευημερία του Δήμου και των συμπολιτών μας.

Μένοντας λίγο στο θέμα των συνεργασιών θέλουμε ένα σχόλιο για την έως σήμερα συνεργασία σας με τις παρατάξεις του κ. Κωνσταντινίδη και του κ. Κοπελούσου αλλά και για την κοινή ορισμένες φορές στάση μέρους της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια.

Θα ξεκινήσω με το δεύτερο και θα πω πως το τελευταίο διάστημα έχουμε όλοι μας δει να ξεδιπλώνεται πλήρως στα δημοτικά συμβούλια μια «συμμαχία» Βασιλόπουλου – Τομπούλογλου. Με καταγεγραμμένη πλέον κοινή στάση σε ουκ ολίγες κρίσιμες ψηφοφορίες στο δημοτικό μας συμβούλιο, με κοινή γραμμή σε αιτήματα αλλά και σε ανακοινώσεις τις οποίες όλοι μας έχουμε δει να συνυπογράφουν, ενίοτε μαζί με άλλους όπως προανέφερα. Μία «συμμαχία» για την οποία πολλοί μιλούσαν και προεκλογικά αλλά αδυνατούσαμε… να πιστέψουμε πως υφίσταται. Τους αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.
Η παράταξή μας ήταν, είναι και παραμένει, όπως προείπα, προσηλωμένη στο δρόμο των συναινέσεων και των συνεργασιών. Είμαστε υπερήφανοι για τις έως σήμερα συμπορεύσεις μας. Για την συνεργασία μας με την παράταξη «Πόλης Ενότητα» του κ. Κωνσταντινίδη, την σύμπραξη με την παράταξη «Τώρα» του κ. Κοπελούσου και φυσικά για την κοινή μας πορεία με όσους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους πιστεύουν ότι μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε την πόλη μας όπως της αξίζει να είναι.
Καλούμε τον κ. Βασιλόπουλο να μην υπεκφεύγει άλλο και να δηλώσει το ίδιο για τις δικές του συμμαχίες.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο έργο που κάνατε μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Δυστυχώς θα έλεγα, η αντιμετώπιση της πανδημίας μονοπώλησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της διοίκησής μας μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες δομές του Δήμου έμειναν αδρανείς λόγω της κατάστασης. Πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες, ΚΑΠΗ κλπ. «κατέβασαν ρολά». Από την άλλη πλευρά Κοινωνικές Υπηρεσίες, Εκπαίδευση, καθαριότητα δοκιμάστηκαν και λειτούργησαν αποτελεσματικά. Είμαστε περήφανοι τόσο για το υπηρεσιακό όσο και για πολιτικό προσωπικό, για τον άψογο χειρισμό της κατάστασης. Ο συντονισμός τους από την διοίκηση λειτούργησε και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους ίδιους και τους συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα όλες οι άλλες υπηρεσίες, αξιοποίησαν αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να είναι έτοιμες μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης. Είμαστε σε ετοιμότητα για πολλά θέματα εφόσον δεν αποδώσουν οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για ακύρωσή τους. Αυτό προσπάθησαν με το κλειστό τύπου μπαλόνι που πρόκειται να κατασκευάσουμε στη Νέα Χαλκηδόνα και με την αντικατάσταση και επισκευή 750 κάδων απορριμμάτων κα. Στελεχώσαμε με προσωπικό το τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιμένοντας να αρθούν οι απαγορεύσεις ώστε να λειτουργήσουν. Μέχρι τότε δραστηριοποιούμαστε όσο μας επιτρέπουν τα μέτρα. Προχωράμε στην κατεδάφιση της «Στρούγκας» για να ανεγερθεί το νέο ΚΑΠΗ, ξεπερνώντας σφάλματα και παραλήψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Μόλις εγκριθεί η νέα διαχειριστική για το άλσος, θα προχωρήσουμε στην ανέγερση του νέου «Κενταύρου». Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση του Φιλοζωικού Συλλόγου που είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η φροντίδα τους αποτελεί για εμάς υποχρέωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διαλύσουμε την «καταχνιά» και την εσωστρέφεια που έχει δημιουργήσει η κατάσταση προς όφελος της πόλης. Και είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε.

Είστε ο μοναδικός συνδυασμός που έχει αυξήσει τους Δημοτικούς του Συμβούλους σε αντίθεση με τις παρατάξεις Βασιλόπουλου, Γρετζελιά και Τομπούλογλου που μετρούν ήδη απώλειες. Πως το σχολιάζετε;

Θα το απαντήσω ποδοσφαιρικά, ίσως και χαριτολογώντας λίγο. Έλεγε ο προπονητής της ΑΕΚ στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 που η ομάδα πετούσε και κατακτούσε συνεχόμενα πρωταθλήματα ότι αν η ομάδα του παίζει όπως πρέπει, δεν τον ενδιαφέρουν οι κάρτες, οι τραυματισμοί και γενικά οι ελλείψεις των αντιπάλων. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα μας, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με ικανά στελέχη και είμαι σίγουρος ότι εφόσον συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα δικαιώσει αυτόματα και τους συμπολίτες μας. Κοιτάμε μπροστά και πιστεύουμε ότι στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν το 2023, όπως φαίνεται με ένα καινούργιο εκλογικό νόμο, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας διευρύνοντας το ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό του συνδυασμού μας.

Δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε ένα ερώτημα για την πρόοδο των έργων του γηπέδου της ΑΕΚ. 

Το σημαντικό στο θέμα του γηπέδου είναι ότι η ΑΕΚ έχει πλέον ένα σύμμαχο. Τον Δήμο. Στο παρελθόν οι χειρισμοί που έχουν γίνει, αν μη τι άλλο, άγγιξαν την γραφικότητα. Είναι θέμα χρόνου πια, να ολοκληρωθεί αυτό το στολίδι που θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και θέματα που πρέπει να διαχειριστούμε αλλά είμαστε σε συνεργασία με την ΑΕΚ και ότι προκύπτει το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο και πιο ευέλικτο τρόπο. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα μας κάνει όλους περήφανους και για την πόλη μας και για την ομάδα μας.

Και μια τελευταία ερώτηση. Για να αξιοποιηθεί το Άλσος είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με την νομοθεσία. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτό;

Ακούστε το θέμα της νομιμότητας στο Άλσος φτάνει δεκαετίες πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε άμεσα την συμμόρφωσή μας γιατί η ανέγερση του νέου “Κενταύρου” και γενικότερα η αξιοποίηση του Άλσους με τον σεβασμό που του αξίζει, αποτελεί πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας και δικό μας φυσικά. Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά όλα τα άλση της χώρας, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του αναψυκτήριου αλλά και της διευθέτησης άλλων θεμάτων όπως είναι τα αποχωρητήρια, πρόχειρες κατασκευές για πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τον σχεδιασμό αυτό. Απομένει να συμμορφωθούμε με τη νομοθεσία και να διευθετήσουμε θέματα που εκκρεμούν από το 2009 και τελεσιδίκησαν τον Ιανουάριο του 2019. Πριν αναλάβουμε εμείς την διοίκηση του Δήμου. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι… τα κακώς κείμενα θα διαρκούν για πάντα. Σοβαρά προβλήματα είναι αυτά της εγκατάστασης που φιλοξενεί τα αδέσποτα ζώα και της εγκατάστασης της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου. Για το πρώτο πρέπει να βρεθεί λύση τους επόμενους λίγους μήνες και για το δεύτερο προχωράμε τις επόμενες μέρες στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και την μετακίνηση της υπηρεσίας σε άλλο χώρο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι μαζί με τον Φιλοζωικό Σύλλογο αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση και πιστεύω ότι θα βρεθεί. Η σκέψη μας κινείται σε δυο βασικές προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιήσουμε αυτό τον πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί προνόμιο για τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα μας είναι αδιανόητο να μείνουν τα ζώα χωρίς έναν χώρο φροντίδας και στοργής. Πιστεύω αν έχουμε όλοι μας αυτά τα δύο στο μυαλό μας θα βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη.

 

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.