}
Αρχική / Επώνυμα & Ανώνυμα / Δίπλα στην κοινωνία με όραμα, σχέδιο και έργο

Δίπλα στην κοινωνία με όραμα, σχέδιο και έργο

 

Μιλώντας ή γράφοντας για τη δημοτική αρχή της πόλης, την δημοτική αρχή με επικεφαλής και Δήμαρχο τον Γιάννη Βούρο, είναι δεδομένο και εύκολα αντιληπτό απ’ όλους πως αναφερόμαστε σε μία νέα διοίκηση.Μία διοίκηση που βρίσκεται μόλις στον 15ο μήνα της θητείας της και που θα έχει τα ηνία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023, έτος κατά το οποίο θα κριθεί από τους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας και θα ζητήσει εκ νέου την στήριξή τους.

Ανεξάρτητα όμως από τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων της, ανεξάρτητα με το εάν διοικεί για τέσσερα (4) ή πέντε (5) χρόνια όπως συνέβη την περίοδο 2014 – 2019 με τη Διοίκηση Βασιλόπουλου, είναι βασική υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής να ενημερώνει και να λογοδοτεί με όσα μέσα διαθέτει για τα πεπραγμένα της.

Για τις ενέργειές της, τα έργα της, τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Για τιςπολιτικές επιλογές του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, της Δημοτικής Ομάδας και συνολικά των στελεχών που την απαρτίζουν.

Ξεκινάμε με τον τομέα Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού. Ο πλέον δύσπιστος πολίτης της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας έχει διαπιστώσει πως η σημερινή δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, προσπαθώντας να βελτιώσει στο μέτρο του δυνατού τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος στους κατοίκους του. Κατά τον πρώτο χρόνο είδαμε να υλοποιούνται τα παρακάτω:

  • Μείωση στα δημοτικά τέλη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα για το έτος 2020 διαμορφώθηκαν στο 1,23 ε/τμ από το 1,33 ε/τμ στις οικίες και στα 4,35 ε/τμ από τα 4,70 ε/τμ στους επαγγελματικούς χώρους
  • Οργανωμένο Πλύσιμο/Απολύμανση Πράσινων Κάδων Απορριμμάτων
  • Νομιμοποίηση για 3 έτη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) – Νόμος 4685/2020, εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, άρθρο 92, στο χώρο του π.π. Κυκλ. Αγωγής παραλλήλως της Ε.Ο.
  • Τακτική πλύση πλατειών- παιδικών χαρών – κοινόχρηστων χώρων
  • Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους της συνοικίας Απομάχων
  • Ενημερωτικές καμπάνιες για τη δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης BenefitAsyouSave

 

Συνεχίζουμε με τον επίσης κρίσιμο για κάθε ΟΤΑ Α’ βαθμού, τομέα των Τεχνικών Έργων.

Σε αυτό το κομμάτι αξιοποιήθηκε στο έπακρο η διακοπή των μαθημάτων λόγω του lockdown από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020 ώστε να εκτελεστούν σημαντικές εργασίες σε σχολεία της πόλης μας όπως

  • Επισκευές στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, στο 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας και 1ο ΕΠΑΛ
  • Εργασίες διαμόρφωσης αύλειων χώρων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας καθώς και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας
  • Τοποθέτηση προκατασκευασμένης αίθουσας στο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Νέας Χαλκηδόνας για την κάλυψη των υπεραρίθμων παιδιών των νηπιαγωγείων της περιοχής που στεγάζονταν στον προθάλαμο του ανωτέρω νηπιαγωγείου
  • Τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων ΑΜΕΑ

Την ίδια περίπου περίοδο πραγματοποιήθηκαν έργα ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους της πόλης, πρόγραμμα που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Δημόπουλο με στόχο να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Μαζί με έργα αποκατάστασης πεζοδρομίων.

Πέραν αυτών είδαμε

  • την ανακατασκευή του παρκέ του αγωνιστικού χώρου του κλειστού σχολικού γυμναστηρίου «Απόστολος Κόντος»,
  • την κατασκευή ενός νέου προπονητηρίου ποδοσφαίρου,

ενώ έπεται η τοποθέτηση θόλου (μπαλόνι) ώστε να μετατραπεί υπάρχον ανοιχτός αθλητικός χώρος σε κλειστή εγκατάσταση, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας όσο και τον μαζικό αθλητισμό.

Σε αυτό τον τομέα δεν πρέπει να λησμονούμε έναν μεγάλο στόχο της Δημοτικής Αρχής, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή του νέου Κενταύρου στη λίμνη του άλσους.

 

Στον Τομέα του Πολιτισμού

Ο συγκεκριμένος τομέας επλήγη ίσως περισσότερο από κάθε άλλο την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή είχε προλάβει να δείξει τι θέλει, αλλά και τι μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει.

Η αξέχαστη βραδιά με την Συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην λίμνη του αγαπημένου σε όλους μας άλσους τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των σκέψεων του Δημάρχου Γιάννη Βούρου, σε έναν τομέα που εκτιμώ πως όλοι θα του αναγνωρίσουμε πως τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Όμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2019.

 

Στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής

Το ξεκίνημα της Δημοτικής Αρχής έγινε με την επαναλειτουργία του πλήρως ανακαινισμένου Κοινωνικού Φαρμακείου, για να ακολουθήσει λίγους μήνες μετά η επαναλειτουργία του Κοινωνικού Ενδυματοπωλείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η ενίσχυση της δομής ψυχοκοινωνικής στήριξης με την λειτουργία δωρεάν υπηρεσιών λογοθεραπευτικής εκτίμησης και θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά οικογενειών της πόλης μας.

Ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψουμε το μεγάλο βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν ακόμη οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λόγω covid -19. Με το Δήμο όχι μόνο να μην μένει πίσω σε αυτόν τον τομέα αλλά σε πολλές περιπτώσεις να βγαίνει μπροστά και να πρωτοπορεί όπως π.χ. είδαμε να γίνεται με την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης των ευπαθών ομάδων, τις κατ’ οίκον διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, την πραγματοποίηση εθελοντικών αιμοδοσιών, την εξασφάλιση αυτοκινήτων για το διάστημα του lockdown, οχήματα χωρίς τα οποία θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιούνται οι κατ’ οίκον παροχές στους συνδημότες μας.

 

Ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία του Δήμου μας: Η χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών

Γεγονός άγνωστο σε μεγάλο βαθμό για το Δήμο μας τα προηγούμενα έτη.

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη λειτουργία της ανοιχτής πλατφόρμας διάδρασης και ενεργοποίησης πολιτών που αναλαμβάνει την υποβολή αιτημάτων, κρατά ενήμερους τους δημότες για τα αιτήματά τους (φωτισμός, λακκούβες, απορρίμματα) και παράλληλα προσφέρει χρήσιμα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για το Δήμο. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απλοποίηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων καθώς και τη συνεχή, εύκολη και εύχρηστη επικοινωνία του δημότη με τον Δήμο. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας ο δημότης μπορεί να ενημερώνεται για σημαντικά δρώμενα του Δήμου, να συμμετέχει σε ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις κα.

Όμως τίποτα επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει στον οποιονδήποτε Δήμο της χώρας, χωρίς τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του μέσω των συνεχών συναντήσεών τους είτε με στελέχη της Κυβέρνησης, είτε με στελέχη της Περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ και το τελευταίο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Έργα τα οποία εντάχθηκαν αυτόν τον πρώτο χρόνο σε προγράμματα χρηματοδότησης και που έχουν δρομολογηθεί για το προσεχές διάστημα είναι τα:

  • Αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Φιλαδέλφειας ‘’Ζαχ. Αλεξάνδρου -Ιωνικός’”: Με ημερομηνία ένταξης την 20η Δεκεμβρίου του 2019, προϋπολογισμόύψους 745.176 €  και πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.
  • «Μελέτη και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας»: Με ημερομηνία ένταξης την 22α Μαΐου του 2020, προϋπολογισμό ύψους 173.600 € και πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.
  • «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας»: Με ημερομηνία ένταξης 24η Απριλίου 2020, προϋπολογισμό ύψους 78.740 € και πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.
  • «Φυσικό Περιβάλλον – καινοτόμες δράσεις 2020» – Αναβάθμιση πυροπροστασίας του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας: Με ημερομηνία ένταξης την 1η Απριλίου του 2020, προϋπολογισμό έως 50.000 € και πηγή χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο.
  • WI-FI 4EU – ελεύθερο wifi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Με ημερομηνία ένταξης την 19η Σεπτεμβρίου του 2019 με προϋπολογισμό ύψους 15.000 € και πηγή χρηματοδότης την ΕΕ.
  • «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», «Αστική Αναζωογόνηση», «Προμήθεια οργάνων παιδικής χαράς παίδων και χώρων άθλησης για ανάγκες του Δήμου»: Με ημερομηνία ένταξης την 30η Σεπτεμβρίου 2020, με προϋπολογισμό ύψους 188.445,00 € και πηγή χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο.
  • Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2020 υπεγράφη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής σε συνάντηση του Γ. Πατούλη με τον Γ. Βούρο, η απόφαση ένταξης της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων» προϋπολογισμού ύψους 360.000€ (κατά την Α’ φάση)και πηγή χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020».

 

Εν κατακλείδι είναι πρόδηλο και πασιφανές σε κάθε καλοπροαίρετο κάτοικο της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Φιλαδέλφειας, ότι η νέα δημοτική αρχή κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της ιεράρχησε τις προτεραιότητές της και έθεσε τις βάσεις του έργου της, ενώ όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Βούρος, οι προσπάθειες αυτές όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά εντείνονται, με μοναδικό σκοπό και στόχο τα αποτελέσματα όλης αυτής της δίχως άλλο σημαντικής και απαραίτητης προεργασίας να γίνουν τους προσεχείς μήνες ορατά σε όλους τους συμπολίτες μας.

 

Αυτοί άλλωστε αποτελούν τους μοναδικούς αντικειμενικούς κριτές, πουθα κρίνουν και φυσικά θα συγκρίνουν αυτά που γίνονται με όσα έγιναν ή καλύτερα δεν έγιναν τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

 

Ο Ρένος Αρβανίτης είναι

Υπ. Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας

Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινίδης: υπερθεματίζει για την χρήση των σχολικών προαυλίων

Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές… Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.