}
Αρχική / Τοπικοί Σύλλογοι & Φορείς / Λαϊκή Συσπείρωση εναντίον όλων

Λαϊκή Συσπείρωση εναντίον όλων

Η Δημοτική Παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” μας έστειλε ανακοίνωση σχετικά με την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκε απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που διευθετεί ζητήματα του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Στην διάρκεια της συνεδρίασης όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις, πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” συμφώνησαν ότι όλες οι ρυθμίσεις κινούνται στην επιθυμητή κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/12  η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το Άλσος. Η συνεδρίαση έγινε υπό το φως της νέας πρόσφατης απόφασης του Υ.ΠΕΝ. που διέπει τις διαχειριστικές μελέτες πάρκων και αλσών, αλλά και του  νέου χωροταξικού  – πολεοδομικού νόμου που ψηφίστηκε στη βουλή τις προηγούμενες μέρες, που έχουν κοινό παρονομαστή την  παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος βορά στην επιχειρηματική δράση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε ολοκάθαρα ότι υπάρχουν δύο γραμμές και αντιλήψεις: αυτή που θεωρεί το άλσος δασικό οικοσύστημα και κοινωνικό αγαθό την οποία στήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και η αντίληψη της αντιλαϊκής πολιτικής που θεωρεί το άλσος πεδίο ανάπτυξης  επιχειρηματικής δράσης, στην οποία συνέπεσαν όλες οι άλλες παρατάξεις «συμπολιτευόμενες» και «αντιπολιτευόμενες».

Όλες οι άλλες παρατάξεις χαιρέτισαν την κυβερνητική απόφαση ενώ ήταν έκδηλη η αμηχανία των δυνάμεων που βρίσκονται εκτός διοίκησης στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν από την δημοτική αρχή

Μάλιστα η παράταξη του Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Γρετζελιά (ΚΙΝΑΛ) αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία για να μην καταγραφεί δια της ψήφου τους η ολοφάνερη σύμπτωσή τους με την διοίκηση του Βούρου ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν ότι:

  1. το θέμα του Άλσους είναι βαθιά πολιτικό, συνδέεται με το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, και συγκεκριμένα το ερώτημα ποια ανάπτυξη και για ποιόν.
  2. το άλσος διαχρονικά  ήταν στο μάτι επιχειρηματικών σχεδίων, και σήμερα συνδέεται με τις μαζικές αλλαγές χρήσης γης στην ευρύτερη περιοχή
  3. αυτή την πολιτική  υπηρέτησαν -με παραλλαγές- όλες οι δημοτικές αρχές των αστικών κομμάτων και φυσικά ακολουθεί και η Δημοτική Αρχή Βούρου

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη που είχε καταθέσει πρόταση απόφασης,  η οποία απορρίφθηκε με 3 υπέρ, 14 κατά, 1 λευκό και 6 αποχές.

Σε κάθε περίπτωση  η υπεράσπιση του δημόσιου, δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του Άλσους και η διεκδίκηση της προστασίας και αναβάθμισής του πάντα ήταν και όπως και σήμερα στα χέρια των κατοίκων της περιοχής και  του λαού γενικότερα.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 9/12/2020 με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση- συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτεινόμενης από το Δήμο προς το ΥΠΕΝ διαχειριστικής μελέτης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».

Στην συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/114537/5557 «Τροποποίηση των Προδιαγραφών Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τη σημασία που έχει το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.
  • Τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί διαχρονικά για την υπεράσπιση και προστασία του.
  • Μια σειρά πρόσφατα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και δηλώσεις διάφορων παραγόντων που έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες αναφορικά με τις προθέσεις που υπάρχουν για το Άλσος.
  • Την πλήρη απουσία ενημέρωσης εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διαβούλευσης με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς του Δήμου  για το περιεχόμενο της παραπάνω υπουργικής απόφασης.

Αποφασίζει:

  1. Απορρίπτει τη βασική κατεύθυνση της υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση των Προδιαγραφών Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών».
  • Ζητά την ανάκλησή της καθώς ανοίγει το δρόμο για μετατροπή του Άλσους σε χώρο μαζικής εστίασης, αλλοιώνει παραπέρα το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του  επιβαρύνοντάς με νέες κατασκευές και αλλότριες δραστηριότητες.
  • Τοποθετείται υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου και δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του Άλσους και κατά της αντιμετώπισής του με κριτήρια επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας.
  • Δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε σκέψη για περαιτέρω συρρίκνωσή του.
  • Απορρίπτει κάθε αλλαγή στη διαχειριστική μελέτη, τις χρήσεις γης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες που απομακρύνονται από την αντιμετώπιση του Άλσους ως δασικό οικοσύστημα και δε συνάδουν με το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό.
  • Απαιτεί την έγκαιρη ενημέρωση και εμπλοκή του Δημοτικού Συμβουλίου  σε οτιδήποτε αφορά στο Άλσος.
  • Καλεί κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής να στηρίξουν έμπρακτα την προστασία και αναβάθμιση του Άλσους με την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων και πόρων.
  • Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να προχωρήσει σε διαβήματα προς κάθε υπεύθυνο στη βάση των παραπάνω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα αποχώρηση από την συμπαράταξη Τομπούλογλου- Παπαλουκά

Με μια ανακοίνωσή της στο κοινωνικό δίκτυο facebook αποχώρησε σήμερα από την συμπαράταξη Τομπούλογλου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.