}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Εισήγηση για το 1o θέμα του Δ.Σ. Πρόταση 4 ανεξαρτήτων Συμβούλων

Εισήγηση για το 1o θέμα του Δ.Σ. Πρόταση 4 ανεξαρτήτων Συμβούλων

(Εισήγηση για το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης της 12ης  τακτικής συνεδρίασης του  δημοτικού συμβουλίου)

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι ο τρόπος μετακίνησης από και προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου φοιτούν. Ο προβληματισμός εντείνεται σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, καθώς η πανδημία του Covid-19, εκτός των οικονομικών δυσκολιών που έχει επιφέρει σε κάθε λαϊκή οικογένεια, έχει δημιουργήσει επιπλέον μεγάλη ανασφάλεια σε σχέση με τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις υγειονομικές συνθήκες. Καθημερινά κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από ασφυκτικά γεμάτα ΜΜΜ, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, όπως νωρίς το πρωί που οι περισσότεροι πολίτες μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα ούτε και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Για τη λύση αυτού του προβλήματος απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού, αγορά οχημάτων, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ και υποχρέωση για διευκολύνσεις στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από τους εργοδότες.

Παρά ταύτα, σε όποιο βαθμό μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με παρέμβασή της να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, οφείλει να το κάνει. Και ειδικά όταν κάποια πρωτοβουλία έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων, όπως είναι η σπουδάζουσα  νεολαία, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Σειρά γειτονικών μας Δήμων ήδη – και ορισμένοι επί σειρά ετών – υλοποιούν προγράμματα δωρεάν μεταφοράς φοιτητών μέσω της δημοτικής συγκοινωνίας από και προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών οι Δήμοι Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αχαρνών, Φυλής κ.ά. Ως εκ τούτου, υπάρχει τόσο η καταγεγραμμένη εμπειρία και επιτυχία της δράσης, όσο και η προσδοκία κι από τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας για ανάλογη πρωτοβουλία και από το Δήμο μας, ώστε να διευκολυνθεί η  καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών μας.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δράσης είναι η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο βάσει της οποίας θα δηλώνεται η πολιτική βούληση και η πρόθεση να προχωρήσει ο Δήμος μας σε αυτή.

Στη συνέχεια, αυτό που προτείνουμε είναι η ευρεία δημοσιοποίηση της απόφασης στην πόλη και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους φοιτητές-κατοίκους με ηλεκτρονικές αιτήσεις (θα αναφέρουν διεύθυνση κατοικίας, σχολή και έτος φοίτησης), διαδικασία που αν ακολουθηθεί σωστά θα μας εξασφαλίσει τη γνώση, χωρίς υποθέσεις και αμφιβολίες, σχετικά με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων  φοιτητών  και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για τα οποία εκδηλώνεται ζήτηση. Εννοείται πως η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται με την έναρξη  κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Στόχος πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των φοιτητών -κατά προτεραιότητα – για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα  για τα οποία  θα εκδηλωθεί η μεγαλύτερη ζήτηση.

Σημειωτέον πως σε διερευνητική επικοινωνία που είχαμε με γειτονικούς μας Δήμους, η εικόνα που μας παρουσιάστηκε είναι πως η παροχή αυτή χαίρει τεράστιας ανταπόκρισης από τους φοιτητές.

Αφού ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ρεαλιστικές ανάγκες και να καθορίσουμε με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον αριθμό των λεωφορείων που θα απαιτηθούν (ο Δήμος μας διαθέτει ως γνωστόν τρία λεωφορεία ), τις ώρες των δρομολογίων, την αφετηρία, τις στάσεις, τις διαδρομές που θα ακολουθηθούν και όλα τα  σχετικά. Το γεγονός πως αυτή τη στιγμή τα μαθήματα γίνονται στην πλειοψηφία τους εξ αποστάσεως, μας δίδει σχετική άνεση χρόνου  για τη σωστή προετοιμασία  του εγχειρήματος.

Τέλος, οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει, πριν την έναρξη της δράσης, να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες άδειες που βάσει της νομοθεσίας απαιτούνται (από τις Συγκοινωνίες Αθηνών ΟΑΣΑ Α.Ε., την τροχαία, τους Δήμους που θα διασχίζει η δημοτική συγκοινωνία κατά τα δρομολόγιά της, τα Πανεπιστήμια, εφόσον το λεωφορείο εισέρχεται εντός των γεωγραφικών τους ορίων ).

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο όπως συμφωνήσει με τα ανωτέρω.

 

Με εκτίμηση

Αλέκος Γούλας

Γιάννης Ουσταμπασίδης

Ευτυχία Παπαλουκά

Πέτρος Λαζαρίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.