}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Μήνυμα της Δύναμης Πολιτών για τη νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα της Δύναμης Πολιτών για τη νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί γονείς και μαθητές

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, στα σχολεία της πόλης μας εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά και προβλήματα.

  • Παρότι τα σχολεία ήταν κλειστά για 4 περίπου μήνες – 2μήνες λόγω covid -19 και 2 μήνες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών- η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε εργασίες ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων. Αντίθετα, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας ότι η συντήρηση των σχολείων παραπέμπεται σε διαγωνισμό που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης οι υπεύθυνοι καθαριότητας παρουσιάστηκαν στα σχολεία πριν 2 μέρες, ίδιοι στον αριθμό με τις προηγούμενες χρονιές, αν και χρειάζονται περισσότεροι λόγω της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 5 υπεύθυνοι καθαριότητας έχουν τοποθετηθεί σε δυο ή περισσότερα σχολεία ο καθένας.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με τη διευθέτηση του ωραρίου που έχει προτείνει ο αντιδήμαρχος παιδείας τα σχολεία για αρκετές ώρες κατά τη λειτουργία τους θα παραμένουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας.

Είναι θετικό ότι το προσωπικό καθαριότητας προσλήφθηκε με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας αφού η σύμβασή τους είναι μόνο για ένα χρόνο και ρητά απαγορεύεται η μονιμοποίησή τους.

  • Ενώ λόγω της πανδημίας οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες, η κυβέρνηση δεν αύξησε τη χρηματοδότηση τους.

Αν και η πολιτική της στον περιορισμό της διάδοσης του ιού βασίστηκε στο τρίπτυχο Χέρια – Απόσταση – Μάσκες, δεν τόλμησε να υιοθετήσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων για 15 μαθητές στο τμήμα.

Ακόμη και η απόφαση για τη δωρεάν χορήγηση μασκών λήφθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία.

Σε αυτές τις συνθήκες υποχρηματοδότησης η δημοτική αρχή εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως». Αν και από τον Ιούλιο έχει λάβει την Γ΄ δόση της τακτικής επιχορήγησης των σχολείων δεν έχει αποδώσει ούτε ολόκληρη τη Β΄ δόση.

  • Ελλείψεις παρατηρούνται και στο διδακτικό προσωπικό. Ειδικά στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών σχολείων δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη καθηγητές ειδικοτήτων -ξένων γλωσσών, μουσικής, καλλιτεχνικών, πληροφορικής κ.λπ.

Είναι φανερό παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας, της κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με εφαρμογή όλων των κανόνων ασφάλειας για μαθητές και διδακτικό προσωπικό και με πλήρη κάλυψη των κενών, το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα βρεθεί στο πλάι της εκπαιδευτικής κοινότητας, του γονεϊκού και μαθητικού κινήματος στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Καλή Σχολική Χρονιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.