}
Αρχική / Slider / Ένας χρόνος με πρωταγωνιστή το κορωνοϊό.

Ένας χρόνος με πρωταγωνιστή το κορωνοϊό.

Αν θα έπρεπε κάποιος υποχρεωτικά να χρήσει κάποιον πρωταγωνιστή, στο πρώτο έτος διοίκησης αυτής της Δημοτικής Αρχής, θα ήταν βέβαια ο κορωνοϊός. Και δεν θα είχε άδικο καθώς το μισό χρονικό διάστημα αυτής της περιόδου ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, είχε κατεβάσει ρολά σε όλες του τις δραστηριότητες. Τα πάντα κινούνταν γύρω από την αντιμετώπιση της Πανδημίας, η οποία επηρέασε και τον Δήμο μας. Τη δεύτερη φάση της διανύουμε αυτές τις μέρες, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Αυτό βέβαια ισχύει για το ζήτημα της Δημόσιας υγείας γιατί αν σταθούμε λίγο στο οικονομικό ζήτημα, η υπόθεση κορωνοϊός προκάλεσε, προκαλεί και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να προκαλεί, σημαντικές απώλειες στα έσοδα του Δήμου μας. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ήταν η ζημιά που προκλήθηκε από την απώλεια των εσόδων της Πρωτομαγιάς και τις απαραίτητες ελαφρύνσεις που χορηγήθηκαν στον εμπορικό κόσμο σε δημοτικά τέλη και φόρους. Οι ΟΤΑ βέβαια ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και βρήκαν συμπαραστάτη το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά σίγουρα οι επόμενοι προϋπολογισμοί τους θα έχουν «γεύση» κορωνοϊού. Ακόμα και όταν αυτός θα έχει εκλείψει.

Όπως είναι φυσικό κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα ανεστάλη. Τα ΚΑΠΗ είναι κλειστά από τις 11/3 μέχρι νεοτέρας και ολόκληρος ο Δημοτικός Οργανισμός υπολειτουργεί ελέω ειδικών αδειών, καραντινών, κανονικών αδειών και κάθε άλλου μέτρου που λαμβάνεται καθημερινά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό κτίριο βρέθηκε για αρκετές μέρες με παρόντες τον Δήμαρχο, τους συνεργάτες του και δυο τρεις υπαλλήλους, όταν βρέθηκε θετικός υπάλληλος και μπήκαν σε καραντίνα 15 συνάδελφοί του.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι κομβικό για την εξέλιξη της κατάστασης. Στην πρώτη φάση η Διοίκηση δια του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κωνσταντινίδη και των Σχολικών Επιτροπών, αντιμετώπισε την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία και κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να προηγείται των γεγονότων. Το σημερινό στοίχημα αφορά στην εφαρμογή των οδηγιών που συνοδεύουν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14/9. Και παρότι η διοίκηση δεν είναι αρμόδια για την τήρησή τους, οφείλει να κάνει και αυτή καμπάνια ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά, πράγμα που όλοι ευχόμαστε. Ήδη ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, έχουν συνεργασία από τις αρχές Αυγούστου για το θέμα αυτό και αναμένεται συντονισμός και με τους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων και τους Συλλόγους Γονέων καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία έναρξης των σχολικών μαθημάτων.

Όπως ήταν φυσικό, η πανδημία έδωσε την «ευκαιρία» να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, οι δυνατότητες της κοινωνικής υπηρεσίας. Και ήταν ευτύχημα που την συγκεκριμένη περίοδο βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Η Ανθή Παπακώστα (με πλούσια κοινωνική δράση) ανέλαβε αρμόδια αντιδήμαρχος λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και πέτυχε να ξεδιπλώσει τις ικανότητες των εργαζομένων σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου και όλοι μαζί με πρωταγωνιστές τους υπαλλήλους και τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό μαζί με εθελοντές πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ακόμα και τις μέρες του Πάσχα.

Στο ζήτημα της καθαριότητας πρέπει όλοι να παραδεχθούν ότι η υπηρεσία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας. Με μειωμένο προσωπικό και αυξημένες ανάγκες λόγω του εγκλεισμού (τριπλασιασμός των οικιακών απορριμμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου) κατάφερε να κρατήσει την πόλη σε πολύ καλό επίπεδο και να αποτρέψει την πιθανότητα δημιουργίας ενός επιπλέον υγειονομικού προβλήματος. Όπως ανέφερε τότε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Κουτσάκης, υπήρξαν μέρες που η δουλειά γινόταν με το 50% των δυνάμεων που διέθετε η υπηρεσία.

Στα τεχνικά ζητήματα πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε στην πρόοδο των έργων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Και να συμπεράνουμε, με όσες πληροφορίες και στοιχεία μπορούμε να γνωρίζουμε, ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει τόσο σημαντική πρόοδος στο έργο, αν το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών ήταν διαφορετικό. Και μόνο από την μη δημιουργία κάθε είδους προσχώματος όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν, το έργο πήρε τον δρόμο του. Δεν τελείωσε βεβαίως αλλά η Δημοτική Αρχή είναι απόλυτα συνεργάσιμη και φαίνεται ότι και η αντιπολίτευση (στο μεγαλύτερο μέρος της) δεν προτίθεται να δημιουργεί θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, συνειδητοποιώντας ότι είναι ένα έργο πνοής για την πόλη, σε αρμονία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κανταρέλης και ο εντεταλμένος αθλητισμού Σπύρος Μπερδέσης έτρεξαν την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου (9Χ9) και ενός κλειστού γυμναστηρίου (τύπου μπαλόνι). Το πρώτο θα παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και το δεύτερο στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ο δεύτερος μάλιστα κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των ωρών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, πρόβλημα που δεν θα βρει οριστική λύση και θα αποτελεί συνεχές ζήτημα, αν δεν κατασκευαστούν οι υποδομές.
Μεγάλης έκτασης εργασίες έγιναν στα σχολεία την περίοδο που παρέμειναν κλειστά λόγω του κορωνοϊού. Εκδόθηκε επίσης νέα άδεια κατεδάφισης για την «στρούγκα» και το κόστος για την ανέγερση του νέου ΚΑΠΗ καλύπτεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία που πέτυχε η Δημοτική Αρχή, με την σύμφωνη γνώμη μέρους της αντιπολίτευσης, με την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Αυτή προβλέπει την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου παιδικού σταθμού, το κόστος και την συντήρηση του οποίου αναλαμβάνει η Μητρόπολη και θα φιλοξενεί έως 100 νήπια, τα μισά εκ των οποίων θα εξυπηρετούν ανάγκες του Δήμου μας. Η σύμβαση προβλέπει την παράδοση εντός 5 ετών.

Όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι.

Γεγονός είναι ότι μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο της δημοτικής περιόδου 2019-2023 οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μετρούν απώλειες. Από την εξαμελή (αρχικά) παράταξη του Παντελή Γρετζελιά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι (ο Γιάννης Ουσταμπασίδης και ο Θάνος Λέκκας). Από την τετραμελή (αρχικά) παράταξη του Χάρη Τομπούλογλου έχει ανεξαρτητοποιηθεί η Σοφία Αλεφραγκή. Οι δυο τελευταίοι έχουν ταύτιση απόψεων στα περισσότερα και σοβαρότερα ζητήματα, με την Δημοτική Αρχή. Καθώς περνά ο χρόνος πρέπει να αναμένουμε και άλλες παρόμοιες κινήσεις καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν παράγουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο, παρά μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν κυρίως την καθυστέρηση του Δημοτικού Έργου όπως έγινε με την προσφυγή του Άρη Βασιλόπουλου στο τέλος του προηγούμενου έτους (τελικά απορρίφθηκε) και την καταψήφιση αναμορφώσεων του προϋπολογισμού, μια εκ των οποίων οδήγησε στην καθυστέρηση σημαντικών για την πόλη δράσεων της υπηρεσίας πρασίνου, τον περασμένο Μάρτιο. Η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την παράταξη του Τάσου Κωνσταντινίδη (ο οποίος παραμένει Αντιδήμαρχος στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας) τηρείται στο ακέραιο στις βασικές επιλογές διοίκησης του Δήμου και όπως δείχνουν τα πράγματα η δεύτερη χρονιά θα κυλήσει με ευρύτερη πλειοψηφία για την παράταξη Βούρου.

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (επηρεάστηκαν και αυτές από την πανδημία και πολλές έγιναν με τηλεδιάσκεψη) δεν έχασαν το ενδιαφέρον τους, χωρίς όμως να παρεκτραπούν, κυρίως λόγω της διακριτικής αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικής για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, παρουσίας του Προέδρου Λύσσανδρου Γεωργαμλή.

Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος χρόνος, αλλά επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια διπλή πρόκληση από τους ιθύνοντες του Δήμου μας. Η πρώτη είναι να μπορέσουν να ανταποκριθούν, το ίδιο καλά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και η δεύτερη να υπάρξει απόλυτη ετοιμότητα για την λειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

1ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Μνήμης στον Ποντιακό Ελληνισμό

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας, και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», εν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.