}
Αρχική / Slider / Πρωταγωνιστής ο κορωνοϊός

Πρωταγωνιστής ο κορωνοϊός

Το ένα τέταρτο της χρονιάς που πέρασε και εννοούμε της αυτοδιοικητικής χρονιάς, απασχόλησε την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τον Δήμο μας, ο κορωνοϊός. Το πρωτοφανές «κατέβασμα του διακόπτη» από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, επηρέασε σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ζωή. Και ακόμα δεν έχει επανέλθει η κανονικότητα σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά, τα ΚΑΠΗ τα οποία αποτελούν τον κατ’ εξοχήν φορέα απασχόλησης και δραστηριοποίησης των μεγαλύτερων ηλικιών, παραμένουν κλειστά λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου. Τα καλοκαιρινά camp που έδιναν την δυνατότητα απασχόλησης σε εκατοντάδες παιδιά, δεν θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν σε όλους τους Δήμους.

Το επίμαχο τρίμηνο δοκιμάστηκαν, με επιτυχία, οι αντοχές της κρατικής μηχανής και σε τοπικό επίπεδο ήταν ένα γερό τεστ λειτουργικότητας κυρίως για τις υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο αντιμετωπίστηκαν πρωτόγνωρες καταστάσεις με ελάχιστο, λόγω ειδικών αδειών, προσωπικό που η αλήθεια είναι ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια και αντεπεξήλθε στην πρόκληση. Και όπως αποδεικνύεται τελικά, στην Ελλάδα, πολίτες και παράγοντες, πολιτικοί και υπηρεσιακοί, είναι έτοιμοι στις δύσκολες περιστάσεις να επιδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση ανέκοψε κάθε δυνατότητα επίδειξης έργου, ανέδειξε όμως ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν όλοι τεθούν προ των ευθυνών τους και λειτουργήσουν με γνώμονα το κοινό καλό. Ακόμα και οι… γκρινιάρηδες των κοινωνικών δικτύων έχουν συμβάλει σε αυτό. Ακόμα και αυτοί που την περίοδο αυτή, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για κομματικό και παραταξιακό συμφέρον την όποια αρρυθμία, ακόμα και αυτοί πρόσφεραν κάτι, με την αποκάλυψή τους.

Κατά κοινή ομολογία, έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Με περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, περισσότερη ανεργία και πιθανότητα επανάληψης σκηνών από το έργο της άνοιξης που μας πέρασε. Σε αυτή την περίπτωση η συνθήκες θα είναι δυσκολότερες. Αφενός διότι τα νοικοκυριά έχουν εξουθενωθεί οικονομικά αφετέρου γιατί και οι οικονομικές δυνατότητες των Ο.Τ.Α. έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας υπέστη σημαντική μείωση εσόδων. Τόσο η απώλεια των εσόδων από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς όσο και η απώλεια μεγάλου μέρους τελών από πληγείσες επιχειρήσεις (τέλη κλπ) έχουν αδειάσει τα Δημοτικά Ταμεία που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρό έλλειμμα στα λειτουργικά, κληροδότημα της προηγούμενης διοίκησης. Σε κάθε όμως περίπτωση και εφόσον επιδειχθεί η ίδια σοβαρότητα από όλους, μπορεί να αντιμετωπιστεί και μια νέα πρόκληση.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η υγεία όλων μας. Και αυτή στο πρώτο στάδιο διαφυλάχθηκε. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία σε χώρες της Ευρώπης που έχουν τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά με την πατρίδα μας, η σοβαρότητα με την οποία όλοι μας αντιμετωπίσαμε την πρωτόγνωρη κατάσταση, έφερε επιτυχές αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, το παράδειγμα του Βελγίου, θα είχε ως αποτέλεσμα, αναλογικά, περίπου 30 θανάτους στην πόλη μας.

Μικρές και μεγάλες χώρες που υποτίμησαν τον κορωνοϊό, το πλήρωσαν με ανθρώπινες ζωές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.