}
Αρχική / Επώνυμα & Ανώνυμα / Ένα αληθινά “διαφορετικό” Πάσχα…

Ένα αληθινά “διαφορετικό” Πάσχα…

 

Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα καλούμαστε να βιώσουμε φέτος.

Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μας βρίσκει εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανών μέτρων προστασίας στα οποία έχει προχωρήσει η χώρα μας .

Μέτρα που έχουν έως τώρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα κρατώντας την Ελλάδα μας σε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και δυστυχώς θυμάτων.

Αυτά τα μέτρα όμως δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία αν ο Ελληνικός λαός δεν έδειχνε για το δεδομένα της ιδιοσυγκρασίας του και του Μεσογειακού μας ταπεραμέντου, πρωτοφανή προσήλωση , υπακοή και υπομονή!

Βρισκόμαστε όμως στην Μεγάλη Εβδομάδα και έως γνωστό , η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι ,έχει μάθει να τηρεί με ευλάβεια τις μέρες αυτές , παράλληλα με τα ήθη και τα έθιμα που έχει η κάθε μέρα ξεχωριστά , και που όλοι γνωρίζουμε.

Φέτος όμως όπως ανέφερα δεν θα είναι έτσι ..

Δεν θα παρευρεθούμε στις εκκλησίες , δεν θα προσκηνύσουμε τον Εσταυρωμένο , δεν θα συμμετέχουμε στην περιφορά του Επιταφίου , δεν θα παρευρεθούμε στην Μεγάλη Ανάσταση, δεν θα ψήσουμε τον οβελία μαζί με τους συγγενείς μας ή τους φίλους , δεν θα πάμε στα χωριά μας ή στα εξοχικά μας..

Ακούγονται όλα αυτά δύσκολα , πολύ δύσκολα ..

Ούτε ο πιο ευφάνταστος νους δεν θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο σενάριο λίγο πριν τις Απόκριες.

Να όμως που γίνεται πραγματικότητα , να λοιπόν που βιώνουμε κάτι τέτοιο και που είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τηρήσουμε κατά γράμμα , γιατί το νούμερο ένα αγαθό στον άνθρωπο είναι η υγεία και μετά όλα τα άλλα.

Όμως, όπως  συμβαίνει πάντα σχεδόν  στην ζωή , μέσα από μια τέτοια μεγάλη αναταραχή , δυσκολία ίσως και μελαχλολία,πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα θετικά που απορρέουν από  μια τέτοια κατάσταση . Και πιστεψτε με, πιστέψτε επιτρέψτε μου να πω στους εαυτούς σας υπάρχουν.

Μας δίνεται μέσω αυτής της πολύ ιδιόμορφης και περίεργης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερο τους εαυτούς μας , να νιώσουμε πολύ περισσότερο την ήδη τεράστια αγάπη που έχουμε για τους γονείς μας τα παιδιά μας τα αδέλφια μας.

Να βιώσουμε την δική μας “Μεγάλη Εβδομάδα” με ακόμα μεγαλύτερη κατάνυξη και ταπεινότητα.

Να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον εαυτό μας για να αναγγενηθεί μέσω της Ανάστασης κυρίως πνευματικά και εσωτερικά και να καταλάβουμε το ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ των ημερών.

Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά που τα θεωρούσαμε δεδομένα (π.χ μια αγκαλιά – ένα φιλί) και να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τον Κύριο  κοιτώντας στον ουρανό..

Είναι ευκαιρία πολύ μεγάλη, να επαπροσδιορίσουμε μέσα στο μυαλό μας ποιες είναι οι αληθινές αξίες, και τι τόσο απλό μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους οδεύοντας προς την Σταύρωση και την Ανάσταση και ακούγωντας τα λόγια του Ιησού Χριστού μας.

Όλον αυτόν τον “Γολγοθά ” όσο και οξύμωρο να ακούγεται καλούμαστε να τον “ανέβουμε” μέσα από τις ανέσεις του σπιτιού μας έχοντας όλα τα αγαθά που ορίζουν αυτές οι μέρες..

Για σκεφτείτε άραγε είναι  τόσο δύσκολο  , να “ξαναγεννηθούμε” και να οδηγήσουμε κατανυκτικά με τα αγαπημένα πρόσωπα που θα έχουμε δίπλα μας τους εαυτούς μας σε μια ψυχική ανάταση και ευφορία;

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες συμπαρτιώτες μας μάχονται στα νοσοκομεία , εναντίον οποιασδήποτε ασθένειας εκατοντάδες επίσης νοσηλευτές και γιατροί δίνουν έναν τεράστιο αγώνα ,και μαζί τους κάθε παλληκάρι που φυλάει την χώρα, όπως και κάθε εργαζόμενος σε οποιαδήποτε υπηρεσία και αν είναι έιτε Αμύνης είτε Πολιτικής Προστασίας.

Πόσοι από αυτούς άραγε θα ήθελαν , αν γινόταν ,να είναι στα σπίτια τους και να γιορτάζουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα όσο πιο λιτά και ταυτόχρονα κατανυκτικά γίνεται αυτές τις μέρες; ΌΛΟΙ..

Γι αυτό λοιπόν είναι όλων αυτών των ανθρώπων ανεκτίμητης αξίας η προσφορά τους όπως και η προσμονή η αγωνία και η  ευχή όλων όσων νοσούν να γυρίσουν γρήγορα σπίτια τους.

Η τύχη , η συγκυρία ή ευτυχία που έχουμε αν θέλετε , να μην συμμετέχουμε  λοιπόν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες μας ανοίγει τεράστιους ορίζοντες.

 

Και να οδηγηθούμε στην πνευματική μας Ανάσταση ήρεμα μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού μας , και να προσευχηθούμε για όλον τον κόσμο να βρεί σύντομα την υγειά του , και να αναθεωρήσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί “ήρωες” της καθημερινότητας και ποιοι αξίζουν ιδιαίτερη μνεία και θαυμασμό από όλη την κοινωνία.

Από την στιγμή που κάποιοι λοιπόν μάχονται για εμάς σε οποιοδήποτε επίπεδο, για να έχουμε όλα αυτά τα προνόμια, ας πράξουμε και εμείς το αυτονόητο με σύνεση , ενότητα , καλοσύνη και αγάπη για τον διπλανό μας , αφού νους υγιής εν σώματι υγιεί.

Και μην ξεχνάμε . Ο  Χριστός είναι στο “πρόσωπο” του καθενός που έχει ανάγκη , όπως είναι δίπλα πάντα σε αυτόν που πιστεύει βαθιά όσο μεγάλες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, σίγουρα λοιπόν μπορεί να βιώσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα , μέχρι πρώτα ο Θεός να έρθει το επόμενο, έχοντας “χτίσει”  πάνω σε αληθινές γερές βάσεις που προστάζει η ανθρώπινη υπόσταση μας.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινίδης: υπερθεματίζει για την χρήση των σχολικών προαυλίων

Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές… Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.