}
Αρχική / Τοπικοί Σύλλογοι & Φορείς / Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΦ-ΝΧ

Η κρισιμότητα της κατάστασης στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, παράλληλα με την έκρυθμη κατάσταση  των νησιών του Β. Αιγαίου,  θέτει ευθέως την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των σοβαρών ευθυνών τους.

Κάτω από τους εκβιασμούς και τις απειλές Ερντογάν, το προσφυγικό ζήτημα έχει ήδη εξελιχθεί σε γεωπολιτικό, αφού διακινδυνεύει την περιφερειακή σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή.

Οι κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με καθυστερήσεις και παλινωδίες οδήγησαν αφενός στην μονομερή  επιβάρυνση των νησιών, αφετέρου σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό, σε εθνικό παροξυσμό και σε « Αντιποίηση Αρχής» , δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε λογής εισαγόμενο και εγχώριο φασιστικό στοιχείο να δρα  παραστρατιωτικά, να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις σε γιατρούς, δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε νησιά και Έβρο.

Η ελληνική κοινωνία ,δια του επίσημου κυβερνητικού  εκπροσώπου της,  ο οποίος χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση «δούρειο ίππο» του Ερντογάν και δια των διαφόρων εκπροσώπων της που συνεπικουρούν στην αγριότητα,  οδηγείται μεθοδικά σε διχασμό.

Η εθνική κρίση μετατρέπεται σε εσωτερική κρίση για την Δημοκρατία και την χώρα.

Παράλληλα, και κατά παράβαση κάθε λογικής υπέρ των συμφερόντων της χώρας και της εκτόνωσης του προσφυγικού ζητήματος, η κυβέρνηση αφού εργαλειοποίησε επικοινωνιακά την επίσκεψη των τριών ευρωπαίων αξιωματούχων, αποκόμισε μόνο υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση 700 εκατ. €, ενώ επιβεβαίωσε χωρίς αντίρρηση τον ρόλο της Ελλάδας ως «την πίσω αυλή της Ευρώπης» και «αποθήκης ψυχών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ψύχραιμη, έμπειρη  και πατριωτική στάση σε όλη αυτήν την κρίσιμη περίοδο  πρότεινε και διεκδικεί τα εξής:

  1. Την φύλαξη των συνόρων μας με τα διατεταγμένα όργανα της πολιτείας χωρίς παρεμβάσεις από παραστρατιωτικές και φασιστικές οργανώσεις.
  2. Την διαφύλαξη των αρχών του διεθνούς και εθνικού δικαίου για τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση την Συνθήκη της Γενεύης και την άρση του μέτρου της καθυστέρησης εξέτασης ασύλου.
  3. Την δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να αποφορτιστούν οι κάτοικοι των νησιών μας.
  4. Την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις υπόλοιπες  Ευρωπαϊκές χώρες.
  5. Την αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου, ώστε να μην μένουν μόνες και αβοήθητες οι πύλες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα.
  6. Την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας της κυβέρνησης που θα εκτοπίσει και θα εγκλείσει την ευαίσθητη ομάδα των συνανθρώπων μας σε κέντρα απομονωμένα και κλειστού τύπου.
  7. Την επαναφορά της παροχής ΑΜΚΑ σε όλους τους πρόσφυγες προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες λόγω και του υφέρποντος ιού.
  8. Την Σύνοδο σε επίπεδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  9. Την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων και πιέσεων κατά του Ερντογάν.
  10. Την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της χώρας.
  11. Την συμμετοχή της χώρας μας στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη περί προσφυγικού στις 17/3 στην Άγκυρα με την κα Μέρκελ και τον κο Μακρόν,  στην οποία η κυβέρνηση δεν έχει διεκδικήσει παρουσία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ευρωομάδα της Αριστεράς διεκδίκησε και πέτυχε την ανάδειξη του ζητήματος ως κορυφαίο με την σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται υπέρ της ομοψυχίας και της σύμπνοιας του ελληνικού λαού, ενώ επανειλημμένα έχει εκφράσει την στήριξη του στην πατριωτική υπεράσπιση των συνόρων μας με οργανωμένο τρόπο και με τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα αποχώρηση από την συμπαράταξη Τομπούλογλου- Παπαλουκά

Με μια ανακοίνωσή της στο κοινωνικό δίκτυο facebook αποχώρησε σήμερα από την συμπαράταξη Τομπούλογλου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.