}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Οι 100 πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής αρχής

Οι 100 πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής αρχής

Η νέα δημοτική αρχή της πόλης μας  συμπληρώνει εντός του Δεκεμβρίου 100 ημέρες στο «τιμόνι» της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν σε αυτές τις γραμμές να σταχυολογήσουμε τις πρώτες κινήσεις σε αυτό το νέο ξεκίνημα του Δήμου μας.

Με γνώμονα τα όσα διακήρυττε και προεκλογικά, η νέα διοίκηση προέβη σε μία αν μη τι άλλο αξιοσημείωτη πολιτική επιλογή. Παρ’ ότι οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι στη Βουλή, έδιναν τη δυνατότητα στο δήμαρχο να προχωρήσει μόνο με τη δημοτική του ομάδα, αξιοποιώντας σε ρόλους ευθύνης αποκλειστικά τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, μιας και διαθέτει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες επιτροπές (οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής κλπ), δεν το έπραξε. Επέλεξε να συνθέσει, ορίζοντας  δύο (από τους πέντε) αντιδημάρχους , από παρατάξεις της αντιπολίτευσης!

Γεγονός, που με μία σύντομη έρευνα ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει ότι  δεν έχει γίνει, παρά σε ελάχιστους δήμους της χώρας. Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο δήμαρχος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο κομμάτι, ουδείς γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Άλλωστε οι συνεργασίες, οι συνθέσεις, οι συμπράξεις,  ουδέποτε στην χώρα μας ήταν πρακτική που προκρινόταν.  Οφείλουμε όμως να αποδώσουμε τα εύσημα για το ότι αυτό ναι επιχειρήθηκε και έγινε πράξη στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Όσον αφορά τώρα την καθημερινότητα του δημότη που ενδιαφέρει περισσότερο και περισσότερους.

Ξεπερνώντας… αυτά που «κληρονόμησε» η νέα δημοτική αρχή στο οικονομικό (π.χ. επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα του δήμου κατά 1,1 εκατομμύρια ευρώ από την εργολαβία ανάπλασης και συντήρησης 11 πλατειών της πόλης για 2 χρόνια) και όχι μόνο κομμάτι, ο καλοπροαίρετος παρατηρητής διαπιστώνει αλλαγές.

Θετικές αλλαγές.

Ο δήμαρχος συναντά διαρκώς υπουργούς, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, στελέχη οργανισμών, έμπειρους δημάρχους με επιτυχημένες θητείες, αναζητώντας τρόπους επίλυσης των ζητημάτων της πόλης, πόρους, πηγές χρηματοδοτήσεων και τεχνογνωσία που μπορεί να εφαρμοστεί και στο δήμο μας.

Στους επιμέρους τομείς. Στο κομμάτι της καθαριότητας ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας διοίκησης μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη από το 1,33ε/τμ στο 1,23ε/τμ όσον αφορά τα σπίτια, και από τα 4,70ε/τμ στα 4,35ε/τμ στους επαγγελματικούς χώρους!

Παράλληλα έχει εκπονηθεί σχέδιο που ήδη υλοποιείται και στους δρόμους της πόλης βλέπουμε καθημερινά τα οχήματα του Δήμου που βελτιώνουν την καθαριότητα σε κάθε γειτονιά (σκούπες, πλυντήρια κάδων κλπ).

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ήδη προχώρησε η διήμερη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, οργανώθηκε από την αρχή το κοινωνικό ενδυματοπωλείο, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον δωρεάν δράσεις για τους δημότες (πχ αντιγριπικός εμβολιασμός), απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να αποφεύγεται η περιττή ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας που κάνουν πλέον τις αιτήσεις τους για όλα τα κοινωνικά προγράμματα  (κοινωνικό παντοπωλείο, σίτιση, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ενδυματοπωλείο, θαλάσσια λουτρά) μία μόνο φορά, συνολικά για όλες τις δράσεις.

Στα σχολεία μας  γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του «δεκατιανού» με την παροχή πέραν των άλλων και δωρεάν φρούτων στους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Στο κομμάτι του πολιτισμού παρά την οικονομική δυσπραγία, θαυμάσαμε τον Οκτώβριο στη λίμνη του άλσους μας την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, με τον Γιάννη Βούρο να παρουσιάζει παράλληλα τον καταστατικό χάρτη πολιτισμού που θα είναι ο «μπούσουλας», ώστε η αναβάθμιση και σε αυτό τον τομέα να μην είναι ένα κενό γράμμα.

Στον προγραμματισμό των μεγάλων έργων τα στελέχη της νέας διοίκησης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως

  • η κατασκευή του νέου «Κενταύρου»,
  • η αναβάθμιση του άλσους,
  • η ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας led σε όλη την πόλη,
  • η κατασκευή ενός νέου βρεφονηπιακού/παιδικού σταθμού.

Το ίδιο μεράκι φαίνεται πως υπάρχει σε όλους τους τομείς δράσης της νέας δημοτικής αρχής. Σε αυτόν του πρασίνου, της δημοτικής αστυνομίας, του αθλητισμού, της δημοτικής συγκοινωνίας με στόχευση την βελτίωση της καθημερινότητας του κατοίκου της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Μικρότερα ή μεγαλύτερα πράγματα που οφείλει να απαιτεί ο δημότης και να υλοποιεί η εκάστοτε δημοτική αρχή. Με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

 

 

Ο Ρένος Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και εκπρόσωπος τύπου και επικοινωνίας του Δήμου

 

 

 

.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.