}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Ευπρόσδεκτη η συνάντηση με τον Γιάννη Βούρο

Ευπρόσδεκτη η συνάντηση με τον Γιάννη Βούρο

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Βούρος, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια σχετικά με το ζήτημα του Στεκιού Νεολαίας. Αρχικά, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι εμείς, ως Επιτροπή Διεκδίκησης, δεν είμαστε μια «ομάδα νέων» που θέλουμε αφηρημένα να έχουμε ένα χώρο για να στεγάζονται κάποιες δικές μας δραστηριότητες. Η Επιτροπή Διεκδίκησης του Στεκιού Νεολαίας στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα είναι μια επιτροπή νέων που εκπροσωπεί εκατοντάδες νέους της πόλης, ιδιαίτερα μαθητές από τα σχολεία της Ν.Φ-Ν.Χ, που διεκδικούν τη δημιουργία ενός δημοτικού Στεκιού Νεολαίας στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση ο χώρος του Στεκιού να γίνει «κέντρο ασυδοσίας», όπως είπε ο κ. Π. Γρετζελιάς, αφού στις Αρχές Λειτουργίας του Στεκιού που αποφασίσθηκαν στην πρώτη Συντονιστική Συνέλευση Νέων της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας τον Ιανουάριο και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το ΔΣ του δήμου τον Μάρτιο, αναφέρεται ότι ο χώρος θα είναι δημοτικός και θα υπάρχει κατά τις ώρες λειτουργίας του Στεκιού ένας δημοτικός υπάλληλος που θα επιμελείται τον χώρο. Πιστεύουμε ότι ένα δημοτικό Στέκι Νεολαίας που θα στεγάζει πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες (εκτός φυσικά από αυτές που παρεμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση των νέων, δηλαδή τις ρατσιστικές και φασιστικές) θα απομακρύνει τους νέους από πράξεις και εκδηλώσεις πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης και παρακμής. Επιπλέον, η Επιτροπή Διεκδίκησης ουδέποτε ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δήμου να της παραχωρήσουν τα κλειδιά του χώρου, όπως ειπώθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Ο χαρακτήρας του Στεκιού Νεολαίας διεκδικούμε να είναι δημοτικός και ανοιχτός σε όλες τις συλλογικότητες νεολαίας που δραστηριοποιούνται στον δήμο (εκτός από τις ρατσιστικές και τις φασιστικές) και στους ίδιους τους νέους. Δε θέλουμε να κάνουμε κάποιου είδους κατάληψη (ίσως κάποιοι να έχουν καταλάβει ότι θέλουμε κάτι τέτοιο όταν αναφέρονται στην Επιτροπή Διεκδίκησης ως «κάποια ομάδα νέων») που θα είναι κλειστή στην πλειοψηφία της κοινωνίας χτίζοντας μια «εναλλακτική» απομονωμένη νησίδα. Εμείς, αντιθέτως, διεκδικούμε από τη δημοτική αρχή να ανοίξει ένα δημοτικό Στέκι Νεολαίας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους νέους. Ταυτόχρονα, θέλουμε το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων του να καθορίζεται από τους ίδιους τους νέους και τις συλλογικότητές τους, με τον δήμο συμπαραστάτη. Με λίγα λόγια, θέλουμε έναν δημοτικό χώρο ανοιχτό σε όλους τους νέους της περιοχής που θα στεγάζει ποικίλες δραστηριότητες φορέων και συλλογικοτήτων νεολαίας του δήμου, με τον Δήμο να έχει τη νομική ευθύνη και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Στεκιού.

Η πρόσκληση του κ. Βούρου για να συναντηθούμε μαζί του είναι ευπρόσδεκτη και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η Επιτροπή Διεκδίκησης συνεχίζει τις δράσεις της για να γνωστοποιήσει σε περισσότερους νέους το ζήτημα του Στεκιού και τις διεκδικήσεις της. Ήδη, έχουν συλλεχθεί δεκάδες νέες υπογραφές μαθητών λυκείων της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και θα μαζευτούν και άλλες.

Απαιτούμε από την παρούσα δημοτική αρχή να ανοίξει το συντομότερο το Στέκι Νεολαίας και να συνεργαστεί με τους νέους της πόλης για να ικανοποιηθεί ένα αίτημά τους που έχει ήδη τυπικά εγκριθεί από το Δ.Σ της πόλης εδώ και μήνες. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ευθύνες για την παρούσα κατάσταση έχει και η προηγούμενη δημοτική διοίκηση του κ. Βασιλόπουλου, που ενώ παραχώρησε χώρο και στήριξε το αίτημα, ολιγώρησε για μήνες αφήνοντας την απόφαση του Δ.Σ ανεφάρμοστη για λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει.

Το ζήτημα της παραχώρησης του χώρου που θα στεγάσει το Στέκι Νεολαίας είναι  ζήτημα πολιτικής βούλησης για να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα της νεολαίας της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Αν υπάρξει πολιτική βούληση τα τεχνικά ή νομικίστικα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να ανοίξει το Στέκι και αυτό να αρχίσει να λειτουργεί με τους υποδειγματικά δημοκρατικούς κανονισμούς λειτουργίας που είχαν ψηφιστεί από το προηγούμενο ΔΣ στις 27/3/2019.

 

Επιτροπή Διεκδίκησης Στεκιού Νεολαίας Ν.Φ. – Ν.Χ.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.