}
Αρχική / Slider / Ανέλαβε σήμερα 1/9 η νέα Διοίκηση. Διαβάστε τι ακολουθεί.

Ανέλαβε σήμερα 1/9 η νέα Διοίκηση. Διαβάστε τι ακολουθεί.

Ανέλαβε σήμερα και τυπικά, τις τύχες του της πόλης μας ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος και η νέα Δημοτική Αρχή.

Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα και θα οδηγήσουν στην κυβερνησιμότητα του Δήμου;

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν επιλεγεί από τον Γιάννη Βούρο, ο αναπληρωτής του και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Κουτσάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Τάφας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κανταρέλης. Αναμένεται δε αύριο Δευτέρα να γίνει ο επίσημος ορισμός τους. Οι θέσεις Αντιδημάρχων που από τον νόμο προβλέπονται είναι πέντε. Είναι αμειβόμενες (με το 50% της αποζημίωσης του Δημάρχου και είναι αυτές που μαζί με τις θέσεις των συνεργατών (μέχρι πέντε τον αριθμό), επιλέγονται και ορίζονται μόνο από τον ίδιο τον Δήμαρχο. (Διευθυντής στο γραφείου του Δημάρχου έχει αναλάβει ο κ. Νίκος Μπάρδης που ήταν διευθυντής και στο γραφείο του όταν ήταν Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ). Χθες ανακοινώθηκε από την παράταξη “Πολιτών Πολιτεία” ότι εντεταλμένοι Σύμβουλοι στο Πράσινο και την Δημοτικοί Αστυνομία θα είναι οι Σπύρος Γραμμένος και Σωτήρης Κοσκολέτος αντίστοιχα. Οι θέσεις αυτές δεν λαμβάνουν αποζημίωση αλλά έχουν πλήρεις δυνατότητες στις αρμοδιότητες διοίκησης που θα τους παραχωρήσει ο Δήμαρχος. Για τις αρμοδιότητες που θα παραχωρήσει ο Δήμαρχος στους Αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους Συμβούλους θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν υπογραφούν οι αποφάσεις ορισμού τους, από τον Δήμαρχο.

Την ερχόμενη Κυριακή 8/9, το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίασή του, θα εκλέξει το Προεδρείο του Σώματος. Πρόεδρος μετά από πρόταση της Διοίκησης που έχει δημοσιοποιηθεί, θα αναλάβει ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής. Ο Αντιπρόεδρος είναι θέση που εκ του νόμου καταλαμβάνει Σύμβουλος από την μείζονα αντιπολίτευση (Βασιλόπουλος) και τη θέση του Γραμματέα καταλαμβάνει Σύμβουλος της τρίτης σε σειρά παράταξης (Γρετζελιάς). Σύμφωνα με πληροφορίες την θέση του Αντιπροέδρου θα καταλάβει είτε ο Γιάννης Καλαμπόκης είτε η Δανάη Εμμανουήλ καθώς στην παράταξη Δύναμη Πολιτών θεωρούν ότι η Νέα Χαλκηδόνα πρέπει να έχει θεσμική παρουσία στο Προεδρείο του ΔΣ. Για την θέση του Γραμματέα προκρίνεται το όνομα του Γιώργου Αναγνώστου. Ο Πρόεδρος του ΔΣ λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 40%, της αποζημίωσης του Δημάρχου, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας δεν λαμβάνουν αμοιβή.

Την ίδια μέρα, θα εκλεγούν και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σε αυτές, Πρόεδρος δύναται να είναι ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος που θα ορίσει. Τα υπόλοιπα μέλη αποτελούν δύο Αντιδήμαρχοι (εκ των τριών που έχουν μέχρι αυτή την ώρα οριστεί) δύο μέλη που θα επιλέξει η παράταξη του Δημάρχου και από ένα μέλος οι επόμενες τέσσερις σε σειρά παρατάξεις. Με αυτή την τροποποίηση η Κυβέρνηση εξασφάλισε την πλειοψηφία των παρατάξεων των Δημάρχων ή/και των παρατάξεων που την στηρίζουν στις εν λόγω επιτροπές. Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν λαμβάνουν αποζημίωση.

Εντός των επομένων ημερών, θα πρέπει να εκλεγούν τα ΔΣ των νομικών προσώπων του Δήμου μας (Κοινωφελής Επιχείρηση, ΠΠΙΕΔ, Σχολικές Επιτροπές). Η Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΠΠΙΕΔ έχουν ενδεκαμελή ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου εκπροσώπου των εργαζομένων τους. Στις δυο σχολικές επιτροπές του Δήμου μας μετέχουν ως μέλη και διευθυντές των σχολικών μονάδων της πόλης. Δεν έχουν δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα, αποζημιώσεις σε Προέδρους ή μέλη των παραπάνω νομικών προσώπων, στο Δήμο μας.

Εφόσον στελεχωθούν όλες οι παραπάνω θέσεις, οι υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα, θα υποβάλουν μαζί με την Διοίκηση σχέδιο προϋπολογισμού προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εφόσον αυτό κριθεί από την πλειοψηφία του Σώματος ειλικρινές και εφαρμόσιμο, θα εγκριθεί και θα μπορέσει η Διοίκηση λειτουργήσει.

Μια αλλαγή που έκανε η Κυβέρνηση σε σχέση με την ψήφιση των προϋπολογισμών ώστε να μπορέσουν οι Δήμαρχοι να διοικήσουν, προβλέπει την αδυναμία καταψήφισης του προϋπολογισμού που προτείνεται από την Δημοτική Αρχή παρά μόνο εφόσον κατατεθεί και υπερψηφιστεί άλλο σχέδιο προϋπολογισμού, από μέρος ή όλη την αντιπολίτευση.

 

 

 

 


Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.