}
Αρχική / Slider / Έτσι φτάσαμε στην… μεταλλαγμένη Δύναμη Πολιτών

Έτσι φτάσαμε στην… μεταλλαγμένη Δύναμη Πολιτών

Όταν την 31η Αυγούστου 2014 γινόταν η ορκωμοσία Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), όσοι παραβρέθηκαν διέκριναν το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε στη Δύναμη Πολιτών. Την παράταξη που πριν λίγους μήνες είχε νικήσει στην εκλογική αναμέτρηση. Χαμόγελα, πειράγματα και εναγκαλισμοί ανταλλάσσονταν μεταξύ των μελών της νέας Δημοτικής Αρχής και φίλων που είχαν προσέλθει. Υπήρχε όμως και ένα ερωτηματικό που βασάνιζε κάποιους από τους παραβρισκόμενους. Θα καταφέρουν κάτι καλύτερο; Θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση;

Στα χρόνια που μεσολάβησαν πολλές αλλαγές έγιναν. Πολλοί ήταν αυτοί που έφυγαν, τόσο θεσμικοί παράγοντες (Δημοτικοί Σύμβουλοι) όσο και εξωθεσμικοί (μέλη της παράταξης και φίλοι). Ο καθένας για τους δικούς του λόγους και οι περισσότεροι γιατί η Δύναμη Πολιτών στη διοίκηση δεν ήταν αυτό που περίμεναν.

Πρώτη και σημαντική απώλεια η Αντωνία Αναγνώστου (1) που ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με τον πρώην Δήμαρχο της Νέας Χαλκηδόνας Νίκο Παπαμικρούλη.

Ακολούθησε η παραίτηση του Δημήτρη Αντωνόπουλου (2) τον Οκτώβριο του 2016 και μετά η ανεξαρτητοποίηση «για ιδεολογικούς λόγους» του Ορέστη Δούλου (3), ο οποίος τελικά παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα για να αναλάβει ο Χρήστος Αγγελής, κατόπιν άρνησης του Γιάννη Ζαμπετάκη (4) που  στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από  την Δύναμη Πολιτών κατηγορώντας τον Δήμαρχο για «επηρεασμούς από εξωγενείς παράγοντες».

Τέλη του 2017 έρχεται η ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Παπακώστα (5) με αφορμή την «ιδιωτικοποίηση» της υπηρεσίας πρασίνου. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η ανεξαρτητοποίηση ήταν μαχαιριά στην καρδιά της Δύναμης Πολιτών και οδήγησε σε ευρύτερες εξελίξεις. Ο Βασίλης Παπακώστας είπε συχνά τα πράγματα έξω από τα δόντια και ουκ ολίγες φορές αντάλλαξε αιχμηρές κουβέντες με τον Δήμαρχο και ακροατές τα υπόλοιπα μέλη της Δύναμης Πολιτών, στα Δημοτικά Συμβούλια που ακολούθησαν. Ίσως ήταν και ένας από τους λόγους, μαζί με την Ευτυχία Παπαλουκά που οδήγησαν στην «μεγάλη έξοδο» του Σεπτεμβρίου του 2018. Νωρίτερα, την άνοιξη, παραιτήθηκε από τη θέση της Γραμματέα και το ιστορικό στέλεχος της παράταξης και πρώην Δημοτική Σύμβουλος Βάλια Κουμαριανού (6).

Τα «Σεπτεμβριανά» της Δύναμης Πολιτών οδήγησαν στην παραίτηση από αξιώματα και Δημοτικό Συμβούλιο τους στενότερους συνεργάτες του Δημάρχου. Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Πάνο (7), τον αντιδήμαρχο οικονομικών Μιχάλη Λάλο (8), τον πρ. αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κουμαριανό (9) και τους Δημοτικούς Συμβούλους Αρσένη Πρελολέντζο (10) και Λάκη Γαβριηλίδη (11). Οι τέσσερις πρώτοι εκτοξεύουν κατηγορίες ψεύδη, παραγοντιλίκια, υπερκοστολογήσεις (η Δύναμη Πολιτών δεν τα αποδέχθηκε), με αποδέκτη την Ευτυχία Παπαλουκά, η οποία αρχικά παραιτήθηκε από την θέση της αντιδημάρχου για να επανέλθει πρόσφατα, με απόφαση του Δημάρχου, χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση γιατί παραιτήθηκε και πως επανήλθε.

Η τελευταία αποχώρηση ήταν αυτή της Νανής Πολίτη (12) η οποία παρότι δέχθηκε να αναλάβει λίγους μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2018, επικαλέστηκε στην παραίτησή της υποχρεώσεις στην ΚΤΥΠ ΑΕ στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 5 χρόνια.

Στους παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε και να υπολογίσουμε ως αποχωρήσεις, ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών, τις αρνήσεις ανάληψης καθηκόντων Δημοτικού Συμβούλου έξι επιλαχόντων πριν έξι μήνες και συγκεκριμένα των Ρούλα Εξάρχου (13), Μαριάνθη Ορτατζόγλου (14), Μανώλης Μαράκης (15), Γιώργος Πανταζόπουλος (16), Βασιλική Τουμπάνου -έχει ήδη προσχωρήσει σε άλλο συνδυασμό- (17) και Αναστασία Καραδήμου (18). Λογικά, εφόσον δεν ανέλαβαν πριν έξι μήνες τα καθήκοντά τους είτε δεν θα ασχοληθούν είτε θα είναι σε άλλο συνδυασμό.

Και εν τέλει έχουμε τις Αλίκη Γαλαζούλα (19), Χριστίνα Ανδρέου (20) και Χαρά Ρόκου (21) οι οποίες  σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν φαίνεται ότι θα ανακοινωθούν ως υποψήφιες του συνδυασμού Δύναμη Πολιτών, αν και θα παραμείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δεύτερη είχε προ μηνών αρθρογραφήσει με θέμα την επικείμενη διεύρυνση της παράταξης.

Στην αναδρομή μας βέβαια αναφέραμε μόνο αποχωρήσεις θεσμικών παραγόντων. Αρκετά ακόμα στελέχη του συνδυασμού της Δύναμης Πολιτών του 2014, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους.  

Πιθανότατα όλα τα παραπάνω σας φαίνονται λαβύρινθος. Σας δημιουργούν αίσθηση απο-σύνθεσης. Aυτό είναι το βαρύ φορτίο που κουβαλά μαζί της η καινούργια Δύναμη Πολιτών που κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο στηρίζεται από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων από το κόμμα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Άρης Βασιλόπουλος, το 2015 (λόγω μνημονίου). Είναι ένα από αυτά που θα κρίνουν τον νικητή. Αυτό θα φανεί στις 26 του ερχόμενου Μάη, όταν ο Άρης Βασιλόπουλος και η «νέα» Δύναμη Πολιτών, θα κριθούν για τους χειρισμούς που έκαναν και αυτά που δεν έκαναν για την πόλη, τα τελευταία 4,5 χρόνια.

 


Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

15 comments

  1. Αν και δεν είμαι ούτε συριζαίος ούτε δυναμοπολίτης, αυτά που περιγράφονται στην ανάλυσή σας θα μπορούσαν να έχουν και μια διαφορετική ανάγνωση. Ότι δηλαδή παρά τις τόσες αποχωρήσεις και αποστασιοποιήσεις, η Δύναμη Πολιτών παραμένει μια ισχυρή παράταξη (η μόνη που υφίσταται επί εννέα χρόνια, από το 2010 που ιδρύθηκε, όταν άλλες έχουν διαλυθεί) που βρίσκει νέο αίμα και ανανεώνει το ανθρώπινο δυναμικό της.

    • Εμείς αναφέρουμε γεγονότα δεν βγάζουμε συμπεράσματα.

      • Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω, καλόπιστα πάντα, ότι δεν είναι ακριβώς αναφορά γεγονότων ένα άρθρο με αυτόν τον τίτλο.

        Και την διαφορά την κάνει η λέξη “μεταλλαγμένη”.

        Θα μπορούσατε να βάλετε “Έτσι φτάσαμε στην σημερινή Δύναμη Πολιτών” και χωρίς καν τις τρεις (εν πολλοίς ειρωνικές) τελίτσες.

        Διότι απλούστατα, μετάλλαξη μιας παράταξης σημαίνει διαφοροποίηση από το πλαίσιο αρχών και την ιδρυτική διακήρυξή της και αλλαγή ιδεολογικής πλεύσης. Το να φεύγουν κάποια πρόσωπα (με την όποια ιστορία τους, καλή ή κακή) και να μπαίνουν κάποια άλλα, δεν συνιστά μετάλλαξη για μια παράταξη. Απεναντίας, είναι και δείγμα υγείας.

  2. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα αυτού του άρθρου σας !!!
    Ο Δήμαρχος και η παράταξη “Δύναμη Πολιτών” θα κριθεί από το έργο της και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει την Κυριακή 7/4 σε μια πλατιά συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει στο ΠΠΙΕΔ.
    Τώρα τα “ιστορικά” γεγονότα που θυμηθηκατε να παρουσιάσετε στερούνται λογικής και δεν προσφέρουν τίποτα στα προβλήματα που έχει και πρέπει ν’ αντιμετώπιση ο Δήμος μας.
    Όλα τα άλλα που αναφέρονται στο άρθρο προδίδουν πανικό και έλλειψη επιχειρημάτων !!!
    Καλό είναι να αντιπαραθετε έργο πού έχει γίνει. ή δεν έχει γίνει, προτάσεις των λύσεων που προτείνεται εσείς ή άλλοι συνδυασμοί και μη σας διαφεύγει ότι εδώ διαλύονται συνδυασμοί που έχουν ανακοινωθεί και υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι ” χώνονται” σε άλλο συνδιασμό, γεγονός που χρίζει μιας εμπεριστατωμένης αναλυτικής αρθρογραφία σας.
    Να μας δώσετε να καταλάβουμε και εμείς οι απλοί και αφελείς πολίτες τους λόγους αυτών των μετακινήσεων και κυρίως το σκοπό τους !!!!

    • Φαντάζομαι ότι είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να συνθέτη στο επόμενο ΔΣ.

    • Πιο έργο ρε κακομοίρηδες. Μόνο με το γήπεδο ασχοληθήκατε και μετά διαλυθήκατε αφού πρώτα κάνατε και μερικές αρπαχτές με απευθείας αναθέσεις.

      • Προφανώς ήθελες να γράψεις “ποιο”. Ή δεν ξέρεις να γράφεις ή απ´ τον εκνευρισμό σου το ξέχασες. Όπως και να ´χει, είσαι ακατάλληλος για να σχολιάζεις.

  3. Σπύρος Καβακόπουλος

    Για να γίνει κάποιος πιστευτός ότι δεν είναι Συριζαίος, θα πρέπει να το πει επώνυμα και όχι ανώνυμα.

    • Μήπως θέλετε να υποβάλλω και γραπτή δήλωση μετανοίας ;
      Μήπως να προσκομίσω πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ;
      Τι λέτε ;

  4. Φίλε μου , το πρόβλημα σου δεν καταλαβαίνω !!!!
    Πάντως εάν είσαι υποψήφιος φαίνεται ότι έχεις μπερδέψει ορισμένα πράγματα στο μυαλό σου.
    Καλό θα είναι να τα βάλεις σε μια τάξη και αν “κατεβαίνεις” υποψήφιος κοίταξε να πάρεις σοβαρά την συμβουλή μου.
    Εάν θέλεις να είσαι σοβαρός, πάψε να έχεις φασιστικές αντιλήψεις !!!

  5. Τα πράγματα είναι απλά.

    Τα πράγματα είναι απλά.
    Η ΔΠ στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζεται με κεντροαριστερά όπως κάνει ο Τσίπρας, έχει γίνει άνοιγμα σε δεξιούς όπως με τον Καμμένο. Αναμενόμενο και θεμιτό, αν θέλουν να παραμείνουν στο Δήμο.

    Αλλά δε μπορεί να το πεί για να μην εκθέσει αυτούς που διαφωνούν με ΣΥΡΙΖΑ.
    ΛΑΕ και Πλεύση το κατάλαβαν και δεν στηρίζουν.

    Κατά τα άλλα κοροϊδεύουν την κοινωνία και η ίδια κοινωνία το δέχεται.

    • Ποια ΛΑΕ και ποια ΠΛΕΥΣΗ; Μιλάμε για 15 με 20 άτομα στη Φιλαδέλφεια που περιφέρουν εδώ κι ένα μήνα ένα κείμενο-πλατφόρμα για δημιουργία παράταξης αριστερότερα της ΔΠ και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Με αστειότητες και γραφικότητες θα ασχολούμαστε;

      • Σωστά. Η αριστερά εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι αστεία και δε μπορεί να συνεννοηθεί.
        Και ο ΑΒ είναι σοβαρός που μπορεί και συνεννοείται μέχρι και με ακροδεξιούς επιχειρηματίες. Να ασχοληθούμε με τους σοβαρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.