}
Αρχική / Slider / Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ σε Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα (ανανεωμένο)

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ σε Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα (ανανεωμένο)

Ένα άρθρο που περιέγραφε την κατάσταση της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Συνέπεσε με την λήξη των δίμηνων διεργασιών διεύρυνσης που είχε εξαγγείλει η Δύναμη Πολιτών του Άρη Βασιλόπουλου. Διεργασιών που όπως φαίνεται δεν είχαν αποτέλεσμα εφόσον δεν ανακοινώθηκε ακόμα κανένα απτό αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα το άρθρο. Ποια είναι η στόχευσή του;

Είναι εμφανής πλέον η απαξία στην οποία έχουν περιέλθει οι κομματικοί μηχανισμοί στα μάτια των απλών πολιτών. Σε κεντρικό επίπεδο, το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) που αποτέλεσε για ένα χρονικό διάστημα την ελπίδα για κάτι καινούργιο δεν φαίνεται να μπορεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του μετά τις αμφιλεγόμενες κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας των τελευταίων τριών ετών και την λογική του «δελτίου» που έχει επιβάλει στην ελληνική κοινωνία με τα παντός είδους επιδόματα, παροχές, διανομές τροφίμων κλπ. Αλλά και την διαχείριση του λεγόμενου “Μακεδονικού” ζητήματος. Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να απορροφήσει την φθορά του αντιπάλου και παρά του ότι συσπειρώνει το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων της του 2015, αδυνατεί να υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 30%. Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά προσπαθεί να βρει μια αξιόπιστη ταυτότητα που θα το βοηθήσει να κερδίσει μεγάλο μέρος από τους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που επιθυμούν εναλλακτική λύση και οι ΑΝ.ΕΛ. παίζουν ως τελευταίο χαρτί το ζήτημα του “Μακεδονικού” για να επανέλθουν σε ποσοστά που θα τους επιτρέψουν την είσοδο στη Βουλή.

Τι γίνεται όμως σε τοπικό επίπεδο;

Ο Άρης Βασιλόπουλος που στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ (και είχε συγκεντρώσει ποσοστό 18% από το 36% του κόμματος) είναι ο μοναδικός από τους εν ενεργεία Δημάρχους που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από την Κουμουνδούρου. Στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν έντονες διαφωνίες προς το πρόσωπό του και ένα μεγάλο μέρος του συνδυασμού του έχει αποχωρήσει (πιθανότατα θα εκφραστεί με άλλον υποψήφιο). (ανανέωση: λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου μας, διαβάσαμε στον ιστότοπο της Αυγής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει όλους τους εν ενεργεία Δημάρχους μεταξύ των οποίων και ο Άρης Βασιλόπουλος)

Η τοπική Νέα Δημοκρατία ταλανίζεται πολλά χρόνια από την παρουσία και διαλυτική λογική (ή εγώ ή κανείς) του Χάρη Τομπούλογλου που ανακοινώνει συνδυασμό όχι όμως απαραίτητα τον εαυτό του ως υποψήφιο Δήμαρχο. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλά στελέχη σε άλλες παρατάξεις, παρασύροντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το παραπάνω γεγονός ενισχύει η τακτική του κόμματος που ενώ διέγραψε τον Χάρη Τομπούλογλου όταν απλά κατηγορήθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τον ξαναδέχθηκε στους κόλπους του μετά την πρωτόδικη καταδίκη του (εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης για τις 20/9/2019) με 8 περίπου χρόνια φυλάκιση. Η κεντρική Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται ότι θα στηρίξει επίσημα κάποιον υποψήφιο, όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. (πρώην ΠΑΣΟΚ) η κατάσταση είναι ακόμα πιο πολύπλοκη. Ο Γιάννης Βούρος απολαμβάνει της στήριξης του κεντρικού ΚΙΝ.ΑΛ. (υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), ο Μιχάλης Κουτσάκης του τοπικού ΚΙΝ.ΑΛ. και της Νομαρχιακής και ο Παντελής Γρετζελιάς (Δήμαρχος στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ επί 12 χρόνια) την στήριξη τοπικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. (πρώην ΠΑΣΟΚ). Τώρα, τι ακριβώς σημαίνει αυτό για ένα κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν λίγο παραπάνω από 800 εκλογείς, είναι άγνωστο.

Η περιγραφή και μόνο της κατάστασης μπορεί να εξηγήσει την τακτική της ομάδας επικοινωνίας του Άρη Βασιλόπουλου και τις επιδιώξεις του ίδιου ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Στην προσπάθεια ακόμα περισσότερης «αστικοποίησης» του συνδυασμού της Δύναμης Πολιτών, στοχεύει την μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που εκ των πραγμάτων, οδηγούνται σε περισσότερους του ενός συνδυασμούς. Χρησιμοποιεί δε ως άλλοθι την «υποτιθέμενη» διάλυση λόγω του Τομπούλογλου, για όσους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ βρίσκονται σε σκέψεις.

Και ποιους αφορούν όλα τα παραπάνω;

Όλο και λιγότερους. Είναι ενδεικτικό το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Όταν ο Άρης Βασιλόπουλος κατάφερε να πάρει μόλις το μισό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός ΣΥΡΙΖΑ που κάλπαζε προς την εξουσία, αποτελώντας την ελπίδα που ερχόταν για τον Ελληνικό λαό. Οι πολίτες δυστυχώς ή ευτυχώς χόρτασαν υποσχέσεις και οράματα. Έχουν προσανατολιστεί, απογοητευμένοι πλέον, στην καθημερινότητά τους που κανένας φυτευτός κομματικός φωστήρας δεν μπορεί να βελτιώσει. Έχουν αποκτήσει πλέον πολιτικά αντανακλαστικά (ειδικά για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα πάντα εναρμονισμένα με τις δημοκρατικές αξίες και καταβολές της πόλης). Αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις για τις πόλεις και τις οικογένειές τους προερχόμενες από τις τάξεις των συμπολιτών τους.

Διαβάστε πρώτοι ηλεκτρονικά την έντυπη Φιλα-ηδόνα

Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.