}
Αρχική / Slider / Ρεπορτάζ: Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του “Σπαθάρη”;

Ρεπορτάζ: Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του “Σπαθάρη”;

Το πολύπαθο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, το «Σπαθάρης», δεν έχει ακούσει μαθητικές φωνές εδώ και 12 χρόνια. Δύο γενιές μαθητών και φυσικά οι ταλαίπωροι γονείς τους, ήταν και είναι αναγκασμένοι κάθε μέρα να κάνουν με πούλμαν τη διαδρομή μέχρι το «φουγάρο» όπου φιλοξενούνται, στο κτιριακό συγκρότημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει και η φετινή σχολική χρονιά αλλά όλοι ελπίζουν να τελειώσει σε ένα νέο σχολικό κτίριο.

spathari05-small-1

Αυτά για την ιστορία διότι τα πράγματα δείχνουν ότι τα βάσανά τελιώνουν. Ακόμα κι αν η προθεσμία παράδοσής του τον περασμένο Φεβρουάριο δεν τηρήθηκε, ακόμα κι αν η αυριανή νέα προθεσμία δεν θα τηρηθεί (όπως βλέπεται στην κεντρική μας φωτογραφία), το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία.
Γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται εν αναμονή ώστε να προγραμματίσουν την λειτουργία του σχολείου και των οικογενειών τους αλλά δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για την τελική παράδοση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Φιλαηδόνας», θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση προθεσμίας στην κατασκευάστρια εταιρεία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αλλά πιθανότατα δεν θα επαρκέσει ούτε αυτή.

spathari01-small

Το βόρειο κτίριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το νότιο κτίριο βρίσκεται στο στάδιο των ελαιοχρωματισμών. Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και των θέσεων στάθμευσης, οι οποίες έγιναν αιτία μεγάλης καθυστέρησης, λόγω του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε την κοπή δέντρων επί της οδού Επταλόφου, η οποία δεν επιτράπηκε. Αγκάθι αποτελούν οι αδειοδοτήσεις και συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οι οποίες χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και ενδελεχείς ελέγχους, λόγω της φύσης του έργου (σχολική μονάδα). Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο εξοπλισμός του σχολίου είναι διαθέσιμος όπως όμως είναι φυσικό, δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν την ολοκλήρωση, τουλάχιστον, των κατασκευαστικών εργασιών.

spathari02-small

Ένα νέο σχολείο βρίσκεται στα σκαριά. Ένα σχολείο που δεν θα διαθέτει αίθουσα τελετών (!) ούτε επαρκή αύλειο χώρο. Για το σκοπό αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει και την αξιοποίηση των δύο ταρατσών. Στα σχέδιο προβλέπεται η επίστρωσή τους με βιομηχανικό μπετό και η τοποθέτηση καθισμάτων κλπ. Ίσως και κάποιου φιλέ βόλεϊ, μιας μπασκέτας και κάποιων οργάνων αφού στο ισόγειο δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για άθληση και παιχνίδι. (μόνο μισό γηπεδάκι μπάσκετ, στο νοτιοανατολικό άκρο του οικοπέδου).

spathari03-small

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η παράδοση του σχολείου που πιθανότατα θα γίνει τον επόμενο χρόνο, θα εξυπηρετήσει τις δεκάδες οικογένειες που ταλαιπωρούνται καθημερινά για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το αυτονόητο, μια αξιοπρεπή εκπαίδευση στην Ελλάδα του 2018. Γονείς και παιδιά που αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν μεγάλη απόσταση και να μοιράζονται σχολικό κτίριο με άλλη σχολική μονάδα από το 2006. Φέτος ένα τμήμα θα αναγκαστεί να κάνει μάθημα στην αίθουσα τελετών λόγω έλλειψης χώρου.

spathari04-small

Τέλος, να επισημάνουμε (τώρα που φαίνεται ότι η «Οδύσσεια» τελειώνει) την υποχρέωση του Δήμου να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα γονείς και εκπαιδευτικούς, για την ακριβή και τελική ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της σχολικής μονάδας ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχολικός και οικογενειακός προγραμματισμός.

spathari00-small

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …