}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Κίνδυνος πυρκαγιάς στο θέατρο του ΠΠΙΕΔ

Κίνδυνος πυρκαγιάς στο θέατρο του ΠΠΙΕΔ

γράφει-ο-Σπύρος-Καβακόπουλος

Στις εικονικές φωτιές των,
οι τρισάθλιοι
αλληλοκατηγορούνται.
Κι οι τραγικοί περιμένουν
τους «πολλά παράνομα υποσχόμενα».
Η ίδια κατάσταση συνεχίζει,
κι αλή σ’ αυτούς που θα τους τύχει.

kavako-ppied-01

Και να πως συνεχίζει στη Ν. Φιλαδέλφεια. Κι αλή στους θεατές του θεάτρου ΠΠΙΕΔ που θα τους τύχει πυρκαγιά.
Ιούνιος 2014. Ως αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, συντάσσω δύο επιστολές προς την τότε δήμαρχο και τον κο Αρ. Βασιλόπουλο (υπό ανάληψη σε δύο μήνες δήμαρχο). Στην 1η δήλωνα παραίτηση διότι αναχωρούσα από Αθήνα και αδυνατούσα πλέον με τους εθελοντές να τηρήσω τα στοιχειώδη πυρασφάλειας του θεάτρου (χρήση πυροσβεστικών φωλεών – πυροσβεστήρων, άνοιγμα θύρας κινδύνου, κλπ κλπ). Στην 2η δήλωνα, ότι αφού η παραίτησή δεν έγινε αποδεκτή, ουδεμία ευθύνη φέρω αν το θέατρο συνεχίσει να λειτουργεί και πάρει φωτιά. Υπόψη άδεια λειτουργίας θεάτρου δεν υπήρχε, αφού η ανακατασκευή του ενός διαζώματος, μόλις είχε τελειώσει και οι χρόνοι σύνταξης των διαφόρων μελετών κλπ, υπερέβαιναν τους μήνες. Τελικά το θέατρο με εγκληματικό ρίσκο, όχι μόνο λειτούργησε, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί όπως τότε, με πλήρη την αδιαφορία των υπευθύνων. Την σημερινή ανυπαρξία πυρασφάλειας, διαπίστωσα και φέτος κατά τη θέαση διαφόρων θεατρικών έργων. Ο δήμαρχος κος Αρ. Βασιλόπουλος γνωρίζει το πρόβλημα, α. Από τις δύο προαναφερόμενες επιστολές, β. Την «Έκθεση Υφιστάμενης Κατάστασης Π.Π.Ι.Ε.Δ» που του είχα παραδώσει (παρ. 2.1.3. Ασφάλεια) και γ. Προφορικά δύο φορές. Όμως δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια πυροπροστασίας. Μέγιστη ευθύνη φέρει επίσης και η αντιδήμαρχος κα Ευτ. Παπαλουκά, που όταν ανέλαβε στο ΠΠΙΕΔ, κατά παράβαση κάθε κανόνα χρηστής διοίκησης, δεν με κάλεσε να παραδώσω και πήρε τη διοίκηση, με τρόπο που θύμιζε Χούντα. Μεταξύ των άλλων θα της ανέφερα : α. Τα προβλήματα πυρασφάλειας του θεάτρου β. Την προετοιμασία πυρασφάλειας που έχω κάνει για την λήψη άδειας λειτουργίας. γ. Τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα κλαδιά πεύκου του δάσους που επικαλύπτουν μέρος της ξύλινης κεραμοσκεπής. δ. Τον δειγματοληπτικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στα σημεία τριβής των μεταλλικών πάνελ των διαζωμάτων, καθώς άρχισαν να οξειδώνονται και αν αφεθούν, εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για το κοινό. Κλπ,κλπ.

kavako-ppied-02
Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι και το θέατρο πάρει φωτιά με ανθρώπινα θύματα, να ξέρετε ότι :
1. Οι θεατές εγκλωβίστηκαν διότι : α. Η έξοδος κινδύνου αριστερά του θεάτρου προς το δάσος, ήταν κλειστή. β. Η όδευση διαφυγής αριστερά της σκηνής είχε καταληφθεί από σκηνικά, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές.
2. Η πυρόσβεση ήταν αδύνατη μέχρι να έρθει η πυροσβεστική διότι : α. Δεν υπήρχαν σε εμφανή σημεία πυροσβεστήρες. β. Δεν υπήρχαν κατάλληλα εκπαιδευμένα και εντεταλμένα άτομα (από υπαλλήλους ή ηθοποιούς) που θα ανελάμβαναν το σβήσιμο της πρωτογενούς εστίας. γ. Οι δύο πυροσβεστικές φωλιές ήσαν κλειδωμένες (η μία πολύ κοντά στη σκηνή, η άλλη στην είσοδο). Και να ήσαν ανοικτές δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα που θα μπορούσαν να χειριστούν τους σωλήνες χωρίς κίνδυνο τραυματισμού από την μεγάλη πίεση. Και ακόμη, ποτέ δεν έγινε έλεγχος καλής λειτουργίας των Π.Σ., ώστε να μην σκάσουν από την πολυκαιρία και τραυματίσουν.
3. Δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας του θεάτρου, για την οποία έπρεπε : α. Να υπάρχει Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας. β. Μελέτη πυρασφάλειας. γ. Βιβλίο συντήρησης και καλής λειτουργίας μέσων πυροπροστασίας, δ. Ενημέρωση και εκπαίδευση προσωπικού σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 14/2014 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 2434).
4. Τα θέατρα ανήκουν στην κατηγορία Γ – Υψηλού Κινδύνου και έπρεπε το ΠΠΙΕΔ να έχει εφοδιαστεί από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία το σχετικό πιστοποιητικό σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 16228/2017 Άρθρο 9 / Τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.
5. Δεν έγινε επιθεώρηση από Αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία θα υπέβαλλε έκθεση προς τον Δήμαρχο, με τα προτεινόμενα για την πυροπροστασία μέτρα.

kavako-ppied-03
Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα πολλά. Δυστυχώς δεν με κάλεσαν να παραδώσω, να τους τα πω και να τους δείξω την προετοιμασία που είχα κάνει. Προτίμησαν τα εγκληματικά ρίσκα. Αλήθεια όταν με «τσαμπουκά» παραλαμβάνει κάποιος ένα δημόσιο οργανισμό, τον «τσαμπουκά» αυτόν πως τον ονομάζει η σημερινή «αριστερή» διοίκηση του δήμου; Μήπως ΦΑΣΙΣΜΟ;;;;;;
kavako-ppied-04

Διαβάστε επίσης

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας – Η διαδρομή της και το τελετουργικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.