}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / 5/5/2003 η επέτειος της κατεδάφισης του γηπέδου της ΑΕΚ

5/5/2003 η επέτειος της κατεδάφισης του γηπέδου της ΑΕΚ

2003-2018
.
Το γιατί γκρεμίστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση και σίγουρα δεν είναι εφικτό να επεξηγηθούν ή να αναλυθούν όλες οι παράμετροι αυτής της απόφασης που έλαβε η ίδια η (τότε) διοίκηση του σωματείου υπό το Γιάννη Γρανίτσα. Στην πραγματικότητα, το ‘Νίκος Γκούμας’ μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα, ήταν σε άσχημη κατάσταση και έπρεπε να ανακατασκευαστεί τμηματικά, για λόγους ασφαλείας πάνω απ’ όλα. Η Ελλάδα του 2003 ήταν μια πολύ διαφορετική χώρα, η επίπλαστη ευμάρεια είχε παρασύρει (σχεδόν) άπαντες σε ακροβατισμούς, αφού και εν όψει ολυμπιακών αγώνων τα πάντα θα άλλαζαν και η Αθήνα τρόπον τινά θα ‘εκσυγχρονιζόταν’. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυτό το πρίσμα αποφάσισε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να κατεδαφίσει το γήπεδο και σύμφωνα μάλιστα με τον Τύπο της εποχής, ο Γιάννης Γρανίτσας είχε λάβει προσωπικές διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης για διαδικασίες fast track που θα καθιστούσαν το γήπεδο πολυλειτουργικό και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.
.
2003-2018-01

“Το γήπεδο μπήκε στο φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων και το έβγαλε ο Κόκκαλης για να γίνει το Καραϊσκάκη στη θέση του” ήταν και είναι μια από τις δικαιολογίες που προτάσσονται επ’ αυτού, ωστόσο αυτό που λησμονούν όλοι είναι πως αυτή η χούφτα ανθρώπων που αποφάσισε την κατεδάφιση, ψήφισε χωρίς καν να έχει την άδεια ανέγερσης στα χέρια της και κυρίως χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Επί της ουσίας, η ΑΕΚ γκρέμισε το γήπεδό της βασιζόμενη σε υποσχέσεις και μεγαλόπνοα σχέδια.
.
2003-2018-02

Aξίζει να επισημανθεί ότι την ημέρα του τελευταίου αγώνα εναντίον του Άρη (3/5/2003 τελικό σκορ 4-0) ο κόσμος που παραβρέθηκε στο γήπεδο δεν είχε συναίσθηση του τι συνέβαινε και η επικρατούσα άποψη ήταν πως η ΑΕΚ πολύ σύντομα θα έπαιζε στο καινούριο της γήπεδο. Ούτε συναισθηματική φόρτιση παρατηρούσε κανείς, ούτε κατανόηση της πραγματικότητας, ενώ το ‘πλιάτσικο’ που ακολούθησε με διάφορους να παίρνουν από ένα κομμάτι τσιμέντο, μέχρι καρεκλάκια ή δοκάρια(!) καθιστούσε πέρα για πέρα σαφές ότι οι ΑΕΚτζήδες μάλλον γιόρταζαν παρά λυπούνταν. Έμεινε μόνο εκείνη η επιγραφή ‘Αντίο Ναέ’ με τα κεριά στη σκεπαστή να φορτίζει το κλίμα, μια επιγραφή που όσο σουρούπωνε τόσο σου σκοτείνιαζε και την καρδιά διότι μαζί με το Νίκος Γκούμας, κατεδαφιζόταν και ένα τεράστιο μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ.
.
2003-2018-03

Από τότε ξεκίνησε μια ατέρμονη αναζήτηση λύσεων, το μυαλό όμως ήταν πάντοτε στα ‘Άγια Χώματα’, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο οικόπεδο του σωματείου. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης το έθεσε ως προτεραιότητα όταν έγινε το reset. Και αυτή η πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, ήταν γεμάτη από μικρά και μεγαλύτερα εμπόδια που ξεπεράστηκαν ένα ένα. Και εγένετο ‘Αγιασοφιά’.

2003-2018-04
.
2003-2018-06

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Τζέλης: Δεν μπορείτε να αγνοείτε την Εκπαιδευτική Κοινότητα

Την έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε ως κύρια αιτία του προβλήματος …