}
Αρχική / Slider / Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ή διαφορετικά η Εβδομάδα των Παθών αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται επίσης και Εβδομάδα Ξηροφαγίας και αυτό γιατί τηρείται αυστηρή νηστεία.

Κυριακή των Βαΐων: Η Κυριακή των Βαΐων συμβολίζει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν κρατώντας βάγια και ζητωκραυγάζοντας «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Μεγάλη Δευτέρα: Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ιωσήφ, τον μικρότερο γιο του Ιακώβ και στην άκαρπη συκιά, την οποία καταράστηκε ο Χριστός με έναν του μόνο λόγο και ξεράθηκε. Μεγάλη Δευτέρα = Μεγάλη μέρα

Μεγάλη Τρίτη: Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην καταγγελία του Χριστού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων. Κατά την λειτουργία της εκκλησίας, στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, η καταδίκη των Φαρισαίων.
Μεγάλη Τρίτη = Ο Χριστός εκρίθη

Μεγάλη Τετάρτη: Από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψέλνεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που είναι αφιερωμένη στην «αμαρτωλή» γυναίκα που μετανόησε, συγχωρέθηκε από τον Ιησού και έδειξε σ’ Αυτόν, μεγάλη πίστη και αφοσίωση. Επίσης, ψέλνεται και ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το Τροπάριο της Κασσιανής.
Μεγάλη Τετάρτη = Ο Χριστός εχάθη

Μεγάλη Πέμπτη: Είναι η μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους 12 Αποστόλους, στον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών του Ιησού από τους δώδεκα Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, Λουκά και Ιωάννη. Επίσης είναι αφιερωμένη στην προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του, μετά τον Μυστικό Δείπνο και τέλος στην προδοσία του Ιούδα, που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Ιησού όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά και Ιωάννη. Την Μεγάλη Πέμπτη, συνηθίζεται να βάφουμε και τα κόκκινα αυγά.
Μεγάλη Πέμπτη = Ο Χριστός ευρέθη

Μεγάλη Παρασκευή: Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στην Σταύρωση. Η Σταύρωση αναφέρεται στην εκτέλεση του Ιησού Χριστού μέσω της καθήλωσης σε σταυρό πάνω στον λόφο του Γολγοθά στην Ιερουσαλήμ. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου.
Μεγάλη Παρασκευή = Ο Χριστός στο καρφί

Μεγάλο Σάββατο: Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα όχι μόνο της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και όλης της Μεγάλης Σαρακοστής και γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Το πρωί στην εκκλησία, γίνεται η «πρώτη Ανάσταση», κατά την οποία ψέλνεται το «ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι».
Μεγάλο Σάββατο = ο Χριστός στην ταφή

Διαβάστε επίσης

1ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Μνήμης στον Ποντιακό Ελληνισμό

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας, και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», εν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.