}
Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Αξέχαστη εκδρομή του ΣΟΝΦ στην Αμφίκλεια

Αξέχαστη εκδρομή του ΣΟΝΦ στην Αμφίκλεια

Η Αμφίκλεια είναι μια όμορφη κωμόπολη στους πρόποδες του Παρνασσού, που παρά το ότι βρίσκεται μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο και όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής διατηρεί αναλλοίωτα το τοπικό χρώμα, την παραδοσιακή φυσιογνωμία της και την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της. Προσθέσαμε κι εμείς λίγο από το εύθυμο ομαδικό πνεύμα του ΣΟΝΦ και το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη εκδρομή που θα μείνει σε όλους αξέχαστη!
Παρασκευή 23 Μάρτη. Μια γρήγορη στάση να θαυμάσουμε τον Λέων της Χαιρώνειας που θυμίζει την μάχη που σφράγισε την μακεδονική κυριαρχία το 338 πχ και οι πρώτοι εκδρομείς φτάνουν σιγά – σιγά στην Αμφίκλεια. Τακτοποιούμαστε και συναντιόμαστε για το δείπνο και την…τούρτα γενεθλίων μέλους της ομάδας μας!
Το πρωί του Σαββάτου 24 Μάρτη ανταμώνουμε τους υπόλοιπους που καταφθάνουν και επισκεπτόμαστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στην κεντρική πλατεία. Φτιαγμένο με πολύ μεράκι και φροντίδα, στις εκθέσεις του ζωντανεύουν μνήμες παλιότερων εποχών όπου το ψωμί δε συνόδευε μόνο το οικογενειακό τραπέζι αλλά και όλες τις σημαντικές κοινωνικές και οικογενειακές στιγμές: το γάμο, τη γέννα, τη βάφτιση, την απώλεια. Στον κάτω όροφο τα παιδιά της ομάδας έρχονται σε επαφή με επαγγέλματα και εργαλεία χαμένα στο χρόνο. Όταν πάτε στην Αμφίκλεια μην το χάσετε με τίποτα!
Αμέσως μετά φεύγουμε για την Άνω Αγόριανη, το σημερινό Επτάλοφο. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς: τα γραφικά σοκάκια, τις βρυσούλες που τρέχουν μέσα από τα Πλατάνια στην πλατεία, τον εντυπωσιακό καταρράκτη λίγο πιο δίπλα..
Αναχωρούμε για πεζοπορία, και ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4, μέσα από τα έλατα και τα νερά, σχεδόν μέχρι την Αγία Τριάδα. Επιστρέφουμε στην Αμφίκλεια για μεσημεριανό και ξεκούραση γιατί το απόγευμα έχουμε αγώνα!
Στις 6 μμ, ακριβείς στο ραντεβού μας, είμαστε στην πόρτα του ΑΣ Διόνυσου Αμφίκλειας του οποίου τα παιδιά μας περιμένουν για φιλικό αγώνα. Ο ΑΣ Διόνυσος Αμφίκλειας είναι ένα πολύ δραστήριο σωματείο με αρκετά τμήματα που κάθε χρόνο διοργανώνει ένα πολύ σημαντικό ορεινό αγώνα δρόμου με την επωνυμία “Μονοπάτι Παρνασσού”. Μας υποδέχονται ο πρόεδρος της ομάδας κ. Αλέξανδρος Ζωγράφος και ο υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος κ. Παρασκευάς Πανάγου. Τα παιδιά των δύο ομάδων παίρνουν θέσεις και αφού κεραστούν φιλέματα που υπάρχουν άφθονα οι παρτίδες ξεκινάν! Τελικό σκορ ήταν… κάπου τόσο με τόσο και ορισμένες ισοπαλίες.
Οι οικοδεσπότες μας δωρίζουν σε όλους τους νεαρούς σκακιστές μας μπλουζάκια της τοπικής ομάδας, αλλά και εμείς δεν ήρθαμε με άδεια χέρια: ανταποδίδουμε με ένα αντίγραφο του “Κανονισμού Ζατρικίου (Σκακιού), Σταύρου Δ. Ιατρίδου”, από το παλαιότερο ίσως σωσμένο κείμενο κανονισμών του σκακιού, έκδοσης του 1940, που διατηρούμε στο αρχείο του ΣΟΝΦ.
Οι σκακιέρες μαζεύονται, οι εκπλήξεις όμως είναι μπροστά μας! Όσοι από . ους μεγάλους επέλεξαν να ξεκουραστούν και να μην ακολουθήσουν την παιδική μας ομάδα αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί η ώρα περνά και δε γυρίζουμε. Η απάντηση είναι στην εξαιρετικά φροντισμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο ισόγειο, της οποίας ο κ. Παρασκευάς είναι υπεύθυνος και έχει δημιουργήσει και λειτουργεί μια αξιοθαύμαστη γωνιά τεχνολογίας με υπολογιστές, ρομποτική, τρισδιάστατο εκτυπωτή κτλ για τα παιδιά της πόλης. Εκεί μικροί – μεγάλοι έχουμε μια πρώτη γνωριμία με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας!
Η ώρα πέρασε και σκορπάμε. Άλλοι για ξεκούραση, άλλοι για μια βόλτα στην πόλη, μέχρι τον παραδοσιακό οικισμό και την πάνω πλατεία.
Κυριακή 25 Μάρτη, ο καιρός μας κάνει τα χατίρια. Αναχωρούμε για την Παύλιανη στις πλαγιές της Οίτης. Το Αισθητικό Πάρκο της Παύλιανης είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λόγια και εικόνες, πρέπει να το δεις και να το ζήσεις: σε κάθε του στροφή, πίσω από κάθε δέντρο σε περιμένει και μια νέα έκπληξη!
Περνάμε τη μουσική γέφυρα, αφήνουμε το Μουσείο Νεροκίνησης με το νερόμυλο, το νεροπρίονο, το μαντάνι και ακολουθούμε “the path of joy and taleporias” -όπως μας ενημερώνουν οι πινακίδες- μέσα από τα δέντρα και τα νερά ξαφνικά…
Ποδοσφαιράκι στο δάσος; Μπόουλινγκ με θεατές τα σκιουράκια; Βόλεϊ και μπάσκετ καταμεσίς στο δάσος;; Προσοχή στον κροκόδειλο; Οργανωμένη παραλία;;; Ναι, ναι, και μαζί με αυτά κούνιες κρυμμένες στα δέντρα, πάγκους πικ νικ, ψησταριές και αποθηκευμένα κάρβουνα (και βιβλία για τους βιβλιοφάγους), αιώρες και περιπετειώδη περάσματα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό. Τα παιδιά τα δώσανε όλα, αλλά και οι μεγάλοι δεν μείναμε πίσω.
Γευματίζουμε σε κοντινή ταβέρνα, και λίγο πριν φύγουμε μαθαίνουμε τα χαρμόσυνα νέα της ευρείας νίκης του Πανελληνίου επί του ΣΑΣ Κορωπίου που αποσόβησε τον κίνδυνο του υποβιβασμού για την ομάδα μας, η οποία ενώ ξεκίνησε καλά στη συνέχεια με μια σειρά πολύ ατυχείς εμφανίσεις κινδύνεψε πραγματικά.. Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ομαδικού Πρωταθλήματος του Προκριματικού Ομιλου Α Εθνικής ΕΔ
Οι οικογένειες και οι παρέες σιγά – σιγά παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, ενώ ορισμένοι ανεβαίνουν μέχρι την πανέμορφη Άνω Παύλιανη όπου δίνεται και η δέουσα απάντηση για το που φωλιάζει όλη αυτή η έμπνευση που δημιούργησε το παρκάκι.
Γυρίζουμε στην Αθήνα με γεμάτες μπαταρίες, όμορφες εμπειρίες και την υπόσχεση να επιστρέψουμε.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τους υπεύθυνους και τα παιδιά του ΑΣ “Διόνυσος” Αμφίκλειας για την υπέροχη φιλοξενία και ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε και να ανταποδώσουμε σύντομα!

Διαβάστε επίσης

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στη Νέα Φιλαδέλφεια- Νέα Χαλκηδόνα

Δελτίο Τύπου Δήμου ΝΦ-ΝΧ Παραθέτουμε το πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου «25ης Μαρτίου 1821» στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.