}
Αρχική / ΕΡΧΟΝΤΑΙ στην Φιλαηδόνα / Καζανέματα την Παρασκευή 24/11

Καζανέματα την Παρασκευή 24/11

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11

Η Ένωση Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας, “Καζανεύει” στην αυλή των γραφείων της (Ελ.Βενιζέλου και Ρόδου), από τις 7 το απόγευμα μέχρι… Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει και το σχετικό συνοδευτικό γαμοπίλαφο.

ΚΑΖΑΝΕΜΑ

Το «καζάνεμα» είναι η διαδικασία της απόσταξης των «στράφυλων» για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς). Τα στράφυλα είναι ουσιαστικά ό,τι απομένει από τα σταφύλια που πατήθηκαν για την παραγωγή του κρασιού.
Πρόκειται για μια πραγματική τελετουργία που πραγματοποιείται σε όλο το νησί την περίοδο μετά τον τρύγο, και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τα Καζανέματα και η παραγωγή της ρακής Τα καζανέματα γίνονται στα «καζάνια», τα αποστακτήρια δηλαδή, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην εξοχή στις οινοπαραγωγικές περιοχές του νησιού. Συνήθως, η διαδικασία της παραγωγής της ρακής συνοδεύεται από ένα μικρό γλέντι, με φαγητό, κρασί και φυσικά άφθονη ρακή, καθώς εκείνος που «καζανεύει» καλεί την παρέα του για να γιορτάσει το γεγονός.
Η διαδικασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού η ρακή ή τσικουδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κουλτούρας.

Διαβάστε επίσης

Νέα αποχώρηση από την συμπαράταξη Τομπούλογλου- Παπαλουκά

Με μια ανακοίνωσή της στο κοινωνικό δίκτυο facebook αποχώρησε σήμερα από την συμπαράταξη Τομπούλογλου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.